Uyku saatinde ve yatma saatinde emzik emmek
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
Emzik kullanımının faydaları:
Emzik, bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir. Emme hareketi bebek için başlı başına bir memnuniyet kaynağıdır. Çünkü doğumu izleyen haftalarda, bebeğin en güçlü refleksi emmek olur. Emzik sayesinde sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar.
İlgili 29 soru bulundu
Ama eğer bebek etkili ve yeterli emme yapamıyor ve sürekli bir uyku hali varsa o zaman uykusundan önce emmesi ve beslenmesi önemlidir. Bu bebekler 2 saatlik arayla uyandırılıp emzirilmesi gerekir ve 3 saaten uzun uykuya da müsaade edilmemelidir.
· Anne memesigibi hareket eder, esner ve 'anne teni' hissi verir. · Karanlıkta 12saate kadar parlar. · Gün boyunca doğalışıkta yeniden şarj olur ve gece boyunca parlaklığını korur. · Bebeğinemziği kolay kavramasını sağlayarak doğal bir emzik deneyimi yaşatır.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Yenidoğan bebeklerde emme refleksi yüksek olduğu için emzik kullanımı onların sakinleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda uzmanlar ani bebek ölüm riskini azaltması sebebiyle emzik kullanılmasını tavsiye ederler.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Nuk Baby Rose Uyku Emziği, daha ince, daha yumuşak ve kavisli yapısı ile bebeğin dilinin daha serbest hareket etmesini sağlar. Gelişmiş ortodontik şekli ile bebeğin ağız gelişimini daha iyi destekler ve yanlış emzik kullanımına bağlı oluşabilen diş çarpıklığının önüne geçer.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Güçlü emme içgüdüsü olan bebekler, emziği anne memesine benzeterek, memedeyken hissettikleri tatmini emzik emerken de hissederler. Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar.
Emzik kullanmanın dezavantajları nelerdir? Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
Damaksız emziklerin ucu anne memesine benzediğinden genellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde kullanılır. Daha büyük çocuklarda kullanılan damaksız emzik modelleri, damağa baskı yapabileceğinden ağız ve diş yapısını bozabilir.
Kiraz uçlu emziklerde, emziğin siper olarak adlandırılan bölümü üzerinde havalandırma delikleri mevcuttur. Bu sayede, emzik siperi ıslak kalmaz ve emzik bebeğinizin yanaklarında tahrişe sebep olmaz. Ayrıca, emziğin dizaynının da bebeğinizin yüz yapısına uygun olması gerekir.
Philips Avent emzik çeşitlerinden ortodontik model damaklı yapısı ile bebeğin damağına tam oturarak kullanmaya olanak sağlar.
Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır.
Silikonun şeffaf ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde temizlenmeleri daha basittir. Yukarıda sizlerle paylaştığımız bilgilerden hareketle, günümüzde dayanıklılığı ve kolay sterilize edilmesi açısından emzikler için en çok tercih edilen malzemenin silikon olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz..
Emziği bırakan bebekler, ilk 3-5 gün uyumakta zorlanabilir. Bebeklerin daha kolay ve rahat uyumaları için anne babalar, ninniler söyleyerek ve kitap okuyarak bebeklerini sakinleştirebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri