Bir devlet ile başka bir devlet arasındaki veya uluslararası bir kuruluş arasındaki diplomatik ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı, egemen devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenlerken onların egemenliklerine sınırlar koyar.
2 — Devletler hususî hukukunun amacı, devletlerarası çıkar dengesine, yanyana yaşama prensibine ve işbirliği esası na uygun düşen milletlerarası adaleti gerçekleştirmektir.
Uluslararası hukuk, ülkeler arasındaki çeşitli ilişkilerin sınırlarını belirleyip ilişkileri inceleyip düzenleyen hukuk dalıdır. Uluslararası hukuk; devletler arasındaki ilişkileri ve çeşitli uluslararası örgütlerin işleyişini düzenlemektedir.
Common law (genel hukuk) kavramı, bölgesel örf ve adetlerin değil İngiltere genelinde geçerli olan genel örf ve adetlerin uygulanmasını ifade eder. Bu hukuk sisteminde de kanun ve yönetmelik gibi yazılı hukuk kuralları vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Bir milletin hukuki müesseseleri ile hukuki düşünce tarzının gelişim sürecini inceleyen ve açıklayan tarihe milli(ulusal) hukuk tarihi denir ( Ağaoğlu, 1931–1932: 21 ). Buna karşılık, bütün insanlıkta gelmiş-geçmiş hukuki müesseselerin ve hukuki zihniyetin gelişimini konu edinen tarihe Umumi Hukuk Tarihi denir.
Devletler Umumi Hukuku-Uluslararası Hukuk: Devletin diğer devletlerle veya uluslar arası kuruluşlar ile olan ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır.
Devletler özel hukuku, devletin bizzat çıkardığı kanunlarla, devletlerarası yapılan anlaşmalarla ve gelenek hukuku kurallarıyla söz konusu konuları düzenler. Devletler özel hukuku, uyrukluk (tâbiiyet), yabancılar hukuku, kanunlar ihtilafı gibi ana dallara ayrılmaktadır..
Devletin örgütlenişini, şeklini, yapısını, organlarını (yasama, yürütme, yargı), bu organların işleyişini ve birbirileri ile olan ilişkilerini, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini, kişinin devlet karşısındaki durumunu düzenleyen bir hukuk dalıdır.
Devletler hukuk kurallarına uyarlar, çünkü (i) hegemonik devletler uymaları için diğer devletleri ödül veya tehditlerle zorlar, (ii) kurallar çıkarlarıyla veya mevcut ve gelecek için planladıkları davranışlarla örtüşür, (iii) kural sayesinde uluslararası sistemde sağlanan güç dengesi herkesin yararınadır.
Uluslararası Hukuk ('Devletler Umimi Hukuku' veya 'Uluslar arası Kamu Hukuku'), uluslararası toplum üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları bütünü dür.
Bu tanıma göre jus cogens kurallar üç özelliğe sahiptir: öncelikli niteliği sahip genel uluslararası hukuk kuralı olma; devletlerin uluslararası topluluğunun bir bütün olarak kabul etmesi ve kendisinden sapmanın olanaklı olmaması; ve ancak aynı nitelikteki bir başka kuralca değiştirilebilme.
1) ULUSLAR ARASI HUKUK (DEVLETLER GENEL HUKUKU)
Bir devletin diğer bir devlet veya devletlerle ya da bir devletin uluslararası kuruluşlarla ilişkilerini düzenleyen kamu hukuku dalıdır.
bütün alanlarda Avrupa kanunları “iktibas” edilmiştir. İKTİBAS; yabancı bir kanunun Türkçeye çevrilerek alınmasıdır. Diğer adı Resepsiyondur. kanunlaştırmalarla Türk Hukuku tamamıyla “Kara Avrupası” hukuk sistemine dahil olmuştur.
Devletler Umumi Hukuku-Uluslararası Hukuk: Devletin diğer devletlerle veya uluslar arası kuruluşlar ile olan ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır.
Özel hukuk, bireylerin tam bir eşitlik içerisinde, tamamen kendi iradelerine dayanarak (hiçbir baskı gözetmeksizin) aralarında yaptıkları anlaşmaların dayandığı hukuksal haktır. Örneğin; ev kiralamak isteyen bir bireyin ev sahibiyle aralarında imzaladıkları sözleşme 'Özel Hukuk'u temsil eder.
Not: Medeni Usul Hukuku ve İcra ve İflas Hukuklarında devlet müdahildir, ancak bu iki alan konusu itibariyle özel hukuk uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin olduklarından özel hukukun kapsamına girer.
Madde biri genel ve diğeri özel olmak üzere iki hükmü ihtiva etmektedir. Genel hüküm, borcu ödeyen borçlunun alacaklıdan bir makbuz verilmesini istemek hakkını öngören hüküm, özel hüküm ise ödenen .
Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Ceza hukuku da, ceza verme yetkisi sadece devlete ait olduğundan kamu hukuku alanına girer.
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
ilişkiler disiplini olarak uluslararası ilişkilerin hukuksal boyutunu bilimsel bir disiplin içinde inceler ve düzenler. Bir hukuk dalı olarak ise uluslararası hukuk, devletler, uluslararası örgütler arasındaki ilişkileri düzenler.
Milletlerarası özel hukuk, yabancı unsurlu özel hukuk ilişkilerini yöneten hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır. Milletlerarası özel hukukun temel kaynağını 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunu oluşturmaktadır.
Devletin bağımsızlığı, iyi niyet, yargı kararının uygulanması, ölçülülük, adil yargılanma, kusur sorumluluğu, iç hukukun tüketilmesi, geçmişte kabulün gelecekte reddi mümkün kılmadığı gibi ilkeler hukuk genel ilkeleri arasında sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri