tören - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe töre “yasa, örf” sözcüğünden Yeni Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
Tören anma, kutlama, evlenme, nişan veya ölüm gibi durumlar için yapılan toplantıya verilen isimdir. Belirli bir amaç için bir araya toplanıp karar alma işlemine de tören ismi verilmektedir.
Tören kelimesinin anlamı şudur : Nişan , düğün , bayram gibi zamanlarda yapılan kutlama , coşkuyla veya anma ile yapılan toplantı vb.
Öz Türkçe bir kelime olan ünlü, ün sözcüğünden türetilmiştir. Yetenekleri ve başarıları sayesinde adını duyuran ve herkes tarafından bilinen kişilere ünlü denir.
niçin - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ne ve Türkiye Türkçesi içün sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için ne¹, için maddelerine bakınız.
İlgili 31 soru bulundu
Ün kelimesi, nam, şan ve şöhret kelimeleriyle anlam bakımından aynıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre tören eş anlamlısı için 'merasim' ve 'seremoni' cümlenin anlamına göre çok sık kullanılmaktadır. Ancak aynı zamanda evlenme ya da uğurlama ve kutlama gibi kelimeleri de kullanmak mümkün.
Cevap. Anma, kutlama, nişan, evlenme, ölüm gibi sebeplerle yapılmış olan toplantı, merasim, seremoni.
Anma, kutlama, nişan, evlenme, ölüm gibi sebeplerle yapılan toplantı, merasim, seremoni. Birçok kuttörenin herhangi bir nedenle bir araya gelmesi sonucu kurallara uygun bir biçimde dinsel ya da toplumsal amaçlar için düzenlenen toplantı.
Türk adının Türkçede “türemek” fiilinden çıktığı, “türe”, “töre” kelimesiyle bağlantılı olduğu ve “yaratılmış”, “yaratık” anlamında kullanıldığı ortaya konulmuş durumdadır.
Tören kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Törenin zıt anlamlısı yoktur. Bu kelimeyi üzerinden herhangi bir zıt anlamlı sözcüğü ihtiyaç duyulmaz.
Tören ile eş anlamlı ya da anlamdaş olan kelimeler sıkça merak edilmektedir. Tören yerine cümle içinde kullanılabilecek anlamdaş kelimeler uğurlama, merasim ve kutlama sözcükleridir. Bu sözcükler birbirleri ile hem eş anlamlı hem de anlamdaş olan sözcüklerdir.
Merasim kelimesinin eş anlamı olan sözcükler. Merasim kelimesi eş anlamlı olarak Türk Dil Kurumu'na göre, 'tören' kelimesi üzerinden tabir edilmektedir. Aynı zamanda merasim tören anlamına gelir. Pek çok farklı amaç altında ele alınan resmi işlemler konusunda da merasim kelimesi kullanılır.
Bu Yasa; Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve vefatları üzerine Bakanlar Kurulunca cenaze töreni düzenlenmesine karar verilen kişiler için düzenlenen Devlet Cenaze Törenlerini kapsar.
Yabancı devlet ve hükümet adamlarının veya üst düzey sivil ve askeri erkan resmi ziyaretlerinde karşılama ve uğurlama resmi tören şeklinde yapılır. Bunların en kapsamlısı devlet başkanı ziyaretinde yapılan karşılama ve uğurlama törenleridir.
Farsça kökenli bir sözcük olan ayin kelimesi, dini tören anlamına gelir.
Âyin (Farsça: آیین) ya da ritüel (Fransızca:rituel), genellikle önceden belirlenmiş kimi kurallara göre yapılan dinî tören. Ayinlerde çoğunlukla sembollerden ve tanrısal kavramlardan faydalanılır.
TDK sözlüğünde yer alan tören kelimesinin anlamı; bir topluluk içerisinde, topluluğa üye olan kişilerin bir değeri, bir kişiyi veya bir olayı ayırıp sembolleştirmeleri ve bu sembollerin önem ve anlamının güçlendirilebilmesi için düzenlenen merasim, hareket dizisidir.
Türk Dil Kurumu üzerinden merasim kelime 'tören' sözcüğü ile karşılık bulmaktadır. Her iki kelime de karşılıklı olarak aynı anlamı taşıması üzerinden eş anlamlı sözcüklerdir.
Türk kelimesi günümüz şartlarında güçlü, yiğit, kuvvetli gibi anlamları karşılamak için kullanılmadığından dolayı Türk kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler bulunmamaktadır.
EŞEK EŞ ANLAMLISI
Eşek kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı, 'merkep' olarak bilinmektedir. Eşek ve merkep kelimeleri aynı anlama gelmektedirler. Okunuş ve yazılışları farklı olmasına rağmen cümle içerisinde kullanılabilir.
Ananın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler Nelerdir? Ana kelimesinin eş anlamlı kelimesi anne olarak karşımıza çıkmaktadır. Anne kelimesi dışında valide ve ebeveyn kelimeleri de eş anlamlı olmaktadır. Asıl, temel ve baş kelimeleri de ana kelimesinin eş anlamlı kelimeleri olarak kabul edilmektedir.
Şeref, fazilet, erdem ve onur kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Yüzyıl kelimesinin eş anlamlısı nedir sorusunun cevabı asır kelimesidir. Asır kelimesi dilimizde yüzyıl ile eş değer yani eş anlam olarak kullanılmaktadır. Yüzyıl kelimesinin bir diğer anlamı ise çağ kelimesidir.
Haşem, bir kişinin saygı uyandıran yönleri, büyüklüğünü gösteren özellikleri anlamına gelirken haşmet de yücelik ve debdebe demektir. Görünüşü, konuşmaları ve davranışlarıyla insanların takdirini kazanmış olan kişilere ise haşmetli denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri