ayrıca kamulaştırma işlemi idari işlemle yapılırken devletleştirme işlemi kanunla yapılır, dolayısılyla yargısal denetimi anayasa mahkemesi tarafından yapılır.
Kamulaştırmanın yapılmasını sağlayacak şartlardan bazıları ise şunlardır; Devletleştirme işlemi sadece devlet ve tüzel kişilikler tarafından yapılabilir. Kamu yararını taşıyan kamulaştırma yasa ve kanunlarda belirtilen şartlara uygun olmalıdır. Kamu yararının bulunması gerekir.
Devletleştirme gerçek karşılığı üzerinden yapılır. Bu işleme karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurulabilir. Â Kamulaştırma idari işlem ile yapılırken, devletleştirme kanunla yapılır.
Kamulaştırma, devletleştirme ya da istimlak, kamu yararı gözetilerek şahsa ait taşınmazların belli bir proje amacına göre kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemidir.
Devletleştirme, kamu hizmeti veya tekel niteliği taşıyan veya alan özel faaliyet ve teşebbüslerin devlet mülkiyetine alınmasıdır. Oysa kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan taşınmazların kamu mülkiyetine geçirilmesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır. Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır. Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir maldır.
Kamulaştırma işlemini sadece devlet ve kamu tüzel kişi yapabilir. Başka bir ifadeyle gerçek kişiler ya da özel hukuk tüzel kişisi kamulaştırma yapamaz ( Any. m 46, KK. m. 3/1). 3. Kamulaştırmaya sadece özel hukuk gerçek ve tüzelkişilerinin mülkiyetindeki mallar konu olabilir.
3. Devletleştirme, kanun biçiminde bir yasama işlemiyle ya- pıldığından, yargıcın, kamulaştırmada görüldüğü gibi, mülkiyetin geçmesine karar verme yetkisi, burada söz konusu değildir. Bu nedenle devletleştirmenin, tümüyle, doğrudan doğruya kanunun eseri olduğu söylenebilir.
Maddesi aynen söyledir: "Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilir. Devletleştirme gerçek karşılığı üzerinden yapılır.
Cumhuriyet Hükümeti, Fransızlara ait Ereğli Şirketi ile 28 Kasım 1936 günü bir devir sözleşmesi (millileştirme ve devletleştirme) imzaladı. Bu Sözleşme 31.3.1937 gün ve 3146 sayılı Yasa ile onaylandı.
Malikin Tapuda Ferağ Vermesi
Tebligatın akabinde taşınmaz sahibi tapuda ferağ ((bir mülkü) resmi olarak başkasına verme) vererek, bankada adına yatırılan parayı alırsa, kamulaştırma işlemi kesinleşir ve bu bedel kamulaştırma bedeli olur.
Kamulaştırma diğer ismiyle devletleştirme ya da istimlak, kamu yararı göz önünde bulundurularak şahsa ait taşınmazların belirli bir proje amacına göre kamunun ortak kullanım ihtiyacına hizmet etme maksadıyla ilgili hükümlerin uygulanması işlemidir.
Kamulaştırmanın idari aşamaları: Kamulaştırma bedeli için yeterli ödenek temini, kamu yararı kararı alınması ve onaylanması, kamulaştırılacak taşınmazın belirlenmesi, kamulaştırma kararının alınması, tapu siciline şerh verilmesinin istenmesi ve satın alma usulünün denenmesinden oluşmaktadır(Gözler/Kaplan, 2020: 655).
Kamu hizmeti veya tekel niteliği taşıyan veya alan özel faaliyet ve teşebbüslerin tamamı veya bir kısmının, millî menfaatlerin gerektirdiği hallerde, karşılığı kanunla gösterilen esas ve şekillere göre ödenmek şartıyla ve kanunda belirtilen usullere uygun olarak devlet mülkiyetine geçirilmesine devletleştirme denilir.
Kamulaştırma idarenin tek yanlı idari işlemlerindendir. İdarenin ihtiyaç duyduğu bir taşınmazı temin etmeye yönelik iradesini tek taraflı olarak açıklamasıyla oluşan bir işlemdir. Fakat beklenen sonucun ortaya çıkabilmesinin yani mülkiyetin idareye geçmesinin adli yargı kararına bağlandığı bir işlemdir.
Öncelikle istimval, mal edinme anlamına gelir. Fakat istimlak ise, mülk edinme demektir.
Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Anayasanın ilk üç maddesi değiştiri- lemez. Değiştirme önerisi de yapılamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin en önemli niteliklerini söylersek bunlar, demok- ratik devlet, lâik devlet, sosyal devlet ve hukuk devleti nitelikleridir. Lâiklik ilkesi, modern Türkiye Cumhuriyetinin temel kavramı veya unsurudur.
Geçici işgal, bir bayındırlık hizmetinin görülmesi sırasında, bu hizmetin görülmesi için ihtiyaç duyulan taş, kum, kireç vb. iptidai maddeleri çıkarmak veya hazırlayabilmek yada bazı araç-gereçleri koyabilmek için, özel mülkiyette bulunan bir taşınmaza, İdare tarafından geçici olarak el atılmasıdır[8].
En geniş tanıma göre kamu hizmeti, devlet ya da diğer kamu tüzel kişileri tarafından ya da bunların gözetim ve denetimleri altında, genel ve ortak gereksinmeleri karşılamak, kamu yararı ya da çıkarını sağlamak için yapılan ve topluma sunulmuş bulunan sürekli ve düzenli etkinliklerdir.
Bu durumlarda bahsedilen gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri başvuru yaparlar; ve bunlar adına kamulaştırma işlemi, bağlı bulundukları köy, belediye, özel idare veya bakanlık tarafından yapılmaktadır.
Kamu Yararı Kararının Alınması
- Köy ihtiyar kurulları ve belediye encümenleri kararları, ilçelerde kaymakamın, il merkezlerinde valinin, - İlçe idare kurulları, il daimi encümenleri ve il idare kurulları kararları valinin onayına tabidir.
Bu kapsamda belediyelerin yapmış olduğu planlar ile ilgili olarak kamu yararı kararı alacak birimler konusuna göre; İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.
İdare takdir edilen bedeli yatırıp ödeme yaptığına dair dekontu Mahkemeye sunarak taşınmaza girer. Bu bedel taşınmazın gerçek kamulaştırma bedeli olmayıp sadece el koyma bedelidir. Sonrasında Kanunun 10. Maddesine göre açılacak dava neticesinde kamulaştırma bedeli kesinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri