5 Vakit Namazda Okunan Dualar Bismillahirrahmânirrahîm 1- Ezan Duası 2- Kamet 3- Kıyam 4- Sübhaneke Duası 5- Ruku 6- Secde 7- Kunut Duaları 8- Ettehiyyatü Duası 9- Allahümesalli Duası 10- Allahümebarik Duası 11- Rabbena Duaları 5 vakit Namazda okunan duaları ezberleyebilirsiniz.
Dördüncü rekatta sadece Fatiha suresini okuyup rükü ve secdeden sonra oturup Ettehiyyatü, Allahumme salli Allahumme barik ve Rabbena duaları okunup Es selamun aleyküm ve rahmetullah denerek önce sağa sonra sola selam verilerek öğle namazının 4 rekatlık farzı tamamlanmış olur.
İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
İlgili 34 soru bulundu
Bilâl'in (r.a.), namaz kılarken bir sûreden diğerine atladığını duyduğunda, ona, “Sûreleri olduğu gibi oku” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 2/264 [8818], 6/151 [30259]) buyurmuştur. Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riâyet edilmemesi tenzîhen mekruhtur.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Namazların son rekatında Ettehiyyatü duasının ardından okunur. Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim.
Nitekim, Allah Resulü ashabına "Namazda her oturuşta Ettehiyyatü Lillahi deyin." buyurmuşlardır. Bu nedenle namaz kılan her Müslümanın Ettehiyyatü duasını ezberlemesi gerekir.
Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
Ayakta sırasıyla; a) Besmele, b) Fatiha sûresi, c) Kur'an'dan başka bir sûre daha okunur. Birinci rek'atte olduğu gibi "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir. "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duası, vakit namazlarında okunan dualar arasında yer alır. Namazlardaki son oturuşlarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra, Rabbena duaları okunmaktadır.
Peygamber şöyle dedi: “Namazda Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli değildir.” (Buhârî, 1422: I, 151). Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir.
Sadece İhlas suresini okuyarak namaz kılabilir mi namazı kabul olur mu; ne kadar uğraşsa da duaları ezberinde tutamıyor? Değerli kardeşimiz, Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Peygambere (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selam getirilir.
Allahümme Barik okunuşu şu şekildedir: “Allâhumme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidun mecîd.”
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez.
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir. Ettehiyyatü duasından önce besmele çekmek sehiv secdesini gerektirmez...
Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez. Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir.
Subhaneke okunarak namaza devam edilir. Subhaneke'den sonra Fatiha suresi okunur. Sonrasında Nas suresi okunur. Ancak bu sure bilinmiyorsa Kuran'ı Kerim'den bir sure de okunabilir.
İkindi namazının sünneti ve farzı birbirinden farklıdır. Çünkü farz namazında 3. ve 4. rekatta Kuran'dan başka bir sure okunmaz. Sadece Fatiha suresi okunur.
Öğle namazının farzında öncelikle farza niyet edildikten sonra Sübhaneke okunur ve besmele çekilir. Besmeleden sonra fatiha suresi okunur ve sonra zammı sure okunur. Zammı surenin anlamı Kuranı kerimde yer alan en az 3 ayet okunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri