-2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına giren tarihi ve bedii değeri olan taşınmazların kiraya verilmesi, işlemleri 2886 sayılı Kanununun 51 inci maddesinin (g) bendine göre pazarlık usulüyle yapılabilir. Pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde teklif alınması belli bir şekle bağlı değildir.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Hazine arazisi kiralamak için çiftçi olmak ve o köy ya da beldede 3 yıldır oturuyor olmak koşulu kaldırıldı. Bunun yerine o köy ya da mahallede kayıtlı olan, oturan ya da oraya kayıtlı olmasa da 3 yıldır oturan, oturmasa da kayıtlı olan topraksız veya yeterli toprağı olmayanlara kiraya verilebilir hale getirildi.
KİRA BEDELİ : Kiraya verilecek Hazineye ait tarım arazisinin ilk yıl kira bedeli cari yıl ecrimisil bedelinin yarısıdır. KİRA SÜRESİ : 10 Yıldır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapacağınız yatırıma özel yatırım yeri tahsis yazısı talep edin. Bu yazı ile yatırıma tahsis müracaatı yapın. Bu yöntemle de 49 yıllığına arazi kiralama hakkından faydalanabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Devlet tarafından üretime teşvik amacıyla hazineye ait araziler belirli koşullar altında gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilebilmektedir.
Hazine arazileri ihale yoluyla satılmaktadır. İhale bedelini kanun gereğince her sene merkezi komisyon belirler. Merkezce belirlenen sınır geçilmez ise açık teklif, sınır geçilirse kapalı teklif uygulanmaktadır. iki şekilde de satılmayan araziler tekrar aynı şekillerde ihalelere sunulur.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Konuya ilgili kişi ve kurumlara hukuki destek verilmektedir.
www.milliemlak.gov.tr web adresinden ve taşınmazın bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web adreslerinden ulaşılabilmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2/B ve tarım arazileri satışında başvuruların 31 Aralık 2022 tarihinde sona ereceğini hatırlattı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, vatandaşların herhangi bir hak kaybı yaşamaması için başvuru ve ödemelerini yapmaları çağrısında bulunuldu.
Hazine arazisi satın almak istiyorsanız bu süreç, Defterdarlık Emlak Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne dilekçe vermeniz ile başlar. Arazi, il sınırlarında ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne; ilçe sınırları içindeyse de Mal Müdürlüğüne dilekçe verilir.
Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
HAZİNE ARAZİLERİNİN 2022/2023 EKİM DÖNEMİ KİRALAMA ÇALIŞMALARI 07.11.2022 TARİHİNDE BAŞLAMIŞ OLUP, 31.12.2022 TARİHİNDE SONA ERECEKTİR. Hazine arazilerinin 2022/2023 ekim dönemi kiralama çalışmaları 07.11.2022 tarihinde başlamış olup, 31.12.2022 tarinde sona erecektir.
Bu yönteme göre yapılacak değer tespitinde öncelikle arazinin rantı ve kapitalizasyon faiz oranının tespit edilmesi durumunda arazinin değeri; K = R/f formülü uygulanarak bulunacaktır. Burada; K = Arazinin değeri (TL), R = Arazinin rantı (TL), f = Kapitalizasyon faiz oranını (%) ifade etmektedir.
3-) İmar Barışı kapsamında Hazine taşınmazını satın almak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikle hazine taşınmazı üzerinde bulunan yapı için Yapı Kayıt Belgesi alınmalıdır. Daha sonra satışı mümkün olan taşınmazlar talep üzerine rayiç değer üzerinden Bakanlığımızca hak sahiplerine satılacaktır.
Hesapladığım üzere, ülkemizin yüzde 45.79'u Hazine'ye ait arazilerden oluşuyor. Buna göre Hazine'nin sahip olduğu yerlerin (277.068 km/358.815 km) yüzde 63'ü ormanlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye yüzölçümünün 227.068 km/783.562 km = yüzde 28.9'u orman arazisi olarak tescillidir.
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak amacıyla, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilmesi gerekmektedir.
Ülkemizde orman alanlarını çoğaltmak, toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi kurarak erozyonu önlemek ve insanlarımızın daha yeşil, temiz ve güzel bir ortam içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğünce hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralanması teşvik edilmektedir.
Belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler için 10 yıla kadar ağaçlandırma izni verilebilmektedir.
Yani Milli Emlak hazine arazilerini ucuza ya da pahalıya satmaz. Aksine değerinde ihaleye çıkarır. Ancak bir arazinin ihalesine çok katılım olur ve fiyat arttırılırsa bir miktar daha pahalıya satılabilir. “Hazineden ucuza arazi kapatmak” ise şehir efsanesidir.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Hazineye ait tarım arazilerindeki Hazine hissesi, talepte bulunan hissedarlara takdir edilecek bedel üzerinden doğrudan satılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri