Devriyye-i Arşiyye: Biyolojik tekâmül- den insana ve insandan insan-ı kâmile ka- dar olan seyr-i sülûk aşamalarını içeren bir devir arşlık devri ile anlatılır ve kavs-ı uruc ile ilgilidir (Tatcı, 1997: 247, 251).
Tasavvufi sistemin önemli bir nazariyesi olan devir inancı, varlığın Vücud-ı Mutlaktan ayrılıp yeryüzüne inmesi ve tekrar ona dönmesi şeklindedir. Bu sistem içerisinde önemli bir misyon üstlenen iniş hareketine kavs-i nüzul, dönüş hareketine ise kavs-i uruç adı verilmektedir.
Bu devre, bir yükselişi ifade ettiğinden “suûd” veya dairenin ikinci kısmını meydana getirdiğinden “kavs-i urûc” diye de adlandırılır. Bu ikinci devri işleyen eserler ise arşiyye veya devriyye-i arşiyye olarak tanınmaktadır.
Tekke edebiyatı türü olan ve insanın varoluşunu anlatan şiirlere devriye denmektedir. Bu edebiyat türü Hazreti Muhammed'in "Ben nebi iken dem su ile çamur arasındaydı" hadisi ile alakalıdır. Tasavvuf ehline göre Hazreti Muhammed'in ruhaniyeti ezelden beri mevcuttu fakat vücut halinde yeryüzüne sonradan gelmiştir.
Devriye: Vezin, şekil ve kafiye bakımından ilahiye benzer. Devriye de insanın Allah' tan gelip yine Allah' a gideceği konusu işlenir. Nutuk: Şekil yönüyle koşmaya benzer. Tarikata yeni girenlere, mürşitlerin bilgi vermek için söyledikleri şiirlerdir.
İlgili 35 soru bulundu
*Dini-tasavvufi Türk şiiri nazım türüdür. *Devir felsefesini ve insanın varoluşunu anlatan şiirlere denir. *“Evrendeki canlı cansız her şey Allah'tan gelmiştir, yine Allah'a dönecektir.” felsefesi vurgulanır. *Daha çok Alevi – Bektaşi ozanlarca söylenmiştir.
Devriye: Dini ve tasavvufi halk edebiyatında devir nazariyesini işleyen şiirlerdir. Devriye; evrenin ve insanın Tanrı'dan çıkıp, tekrar Tanrı'ya dönmesi felsefesine göre yazılan tasavvufi şiirlerdir. Şathiye: Dini ve tasavvufi halk şiirinde genel olarak mizahi manzumelere şathiye adı verilir.
Devriye hizmeti belirli bir güzergahta uygun tempolu adımlarla yürüyerek yapılır.Yaya ve motorlu devriyeler hedef teşkil etmemeleri için görevlerini ifa ederken güzergahlarında aynı yerlerde sürekli durmamalıdır. Köşe başlarında veya uygun yerlerde durarak etrafı gözetlemelidir.
Devriye Çeşitleri
Özel güvenlik şirketleri tarafından sunulan devriye hizmeti 4 başlıkta ele alınmaktadır. Bunlar; motorize devriye, yaya devriye, kombine devriye (hem yaya hem de araç devriyesi), ginger/bisikletli/atlı vb devriye olacak şekilde sıralanmaktadır.
Genel olarak Allah'tan başka bütün varlıklara Allah'ın arşı (arşullah) denildiği gibi özel olarak Allah isminin mazharı olan insana da bu isim verilir.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Maddi âleme inen ruhların izle- dikleri yola kavs-ı nuzûl (iniş yayı), dönüşte izledikleri yola ise kavs-ı uruc (çıkış yayı) adı verilmekte; devriyye metinlerinde insan ruhunun ve evrenin Yaratan'dan çıkıp yine ona varacağı inancı konu edilmektedir (Ulu- dağ, 2001: 106).
Varlıkların Hak'tan gelişini ve O'na dönüşünü açıklayan tasavvufî bir görüş. Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.
Nefsi kötülük ve günah kirinden temizlemek anlamında tasavvuf terimi. Nefis terbiyesi anlamında bir tasavvuf terimi. Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi.
Amaç öz kabul edilen tasavvuf yoluna (tarikat) ulaşmaktır. Buradaki seviye seyr billah (Allah ile birlikte yürümek) tir. Tarikat seviyesindeki ana fikir "Seninki senin, benimki de senin"dir. Marifet Allah'ı tanımaktır.
Devriyeler, kulun Allah'tan geldiğini ve tekrar Allah'a döneceğini anlatır. Devriye türünde yazılan eserlerin herkes tarafından anlaşılması kolay değildir. Bunun nedeni de şiirlerde felsefi konuların ağırlıklı olarak işlenmesidir.
Bir güvenlik görevlisinin yetki sınırları dâhilinde genel güvenliği sağlamak, suçun önüne geçmek, eğer suç meydana gelmişse olaya müdahale etmek, görev alanındaki vatandaşlara yardım etmek ve yasaların kendine verdiği yetkileri kullanarak diğer görevlerini yapması devriye görevidir.
Devriye tur kontrol sistemleri diye adlandırdığımız sistem, devriyeye çıkan bekçilerin vb. işlerini düzgün yapıp yapılmadığının kontrolünü sağlayan bilgisayar tabanlı basit bir sistemdir. Bekçi tur kontrol sistemi bir paket olarak satılmaktadır.
Genç bir polis memuru olan Steve Burns katile dair bir şeyler öğrenebilmesi için New York sokaklarına gönderilir. Bölümünden tamamen bağımsız ve habersiz bir şekilde kanıt peşine düşen Burns, bu küçük ve saklı kalmış topluluğun kurallarını ve geleneklerini tek başına keşfetmek zorundadır.
subay ve astsubayin nobet yerlerini (genelde bir araçla gezmek suretiyle) kontrol etmesidir.
Türk tasavvuf edebiyatında Bektaşi şairleri tarafından yazılmış olan ve Nefes adı verilen şiirler, felsefi ve edebî yönüyle oldukça güçlü ifadeler içermektedir.
Bunların bir bölümü tasavvuf terimleridir. Bu geleneğin en önemli temsilcileri; Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Hacı Bayram-ı Veli, Hüdai, Abdû Furkan, Sezai ve Turabi'dir.
Nutuk, kısa anlamı ile bir topluluğa karşı söylenen sözdür. Bu anlamı biraz açacak olursak, nutuk yapmak için karşıda bir topluluk olması gerekmektedir. Yani nutuk yapmak için hitabet sanatı kullanılır. Edebiyatta yazılan nutuk eserleri, karşıda bir topluluk olduğu düşünülerek söylenen sözlerden oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri