Başrollerinde Haluk Bilginer, Uğur Polat, Altan Erkekli, Taner Birsel, Onur Ünsal, Vahide Perçin, Halit Ergenç, Selçuk Yöntem ve Serhat Tutumluer'in olduğu "Devrim Arabaları" filmi Kanal D'de!
129 günde büyük bir başarı öyküsü yaratan mühendislerimizin emeğiyle üretilen ilk yerli otomobil Devrim hiçbir zaman seri üretime geçemez ve üretilen dört prototipten üçü, on motorla birlikte hurdaya çıkarılır. O günlerden bu günlere ulaşmayı başarmış tek Devrim Otomobili, Eskişehir'de, TÜLOMSAŞ'ta sergilenmektedir.
Ertesi gün gazete manşetleri "Devrim 100 metre gitti ve durdu." şeklinde yazılmıştı ve araba uzun yıllar alay konusu oldu. Devrim, muhtemelen otomobillerin prototipleri olduğu ve üretim sürecinin iyi belgelenmediği için seri üretime geçmedi, üretim aşamasından sadece birkaç teknik çizim kaldı.
Devrim Arabaları, Tolga Örnek'in yazıp yönettiği dram türündeki 2008 yapımı Türk filmi.
Devrim Arabaları Projesi, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) toplantısında dile getirmiş olduğu Türk otomobili üretme isteğiyle beraber 1961 yılında adım atılmış projedir.
İlgili 22 soru bulundu
29 Ekim 1961 yılında meclisin önüne getirilen 2 otomobilden siyah olanına dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel bindi. Anıtkabir'e gidecek siyah otomobil yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra durdu.
O dönem "Siyah", "Beyaz", "Mavi Boncuk" ve "Gecekondu" isimleri verilerek 4 adet üretilen Devrim'den sadece biri çalışır durumda günümüze ulaştı.
Hikâye, bu aracı üretme görevini üstlenmiş 23 mühendisin kariyerlerini ve aile hayatlarını riske atarak girdikleri bu üretim macerasında zamanla, yoklukla, politikayla, karşılarına çıkan sayısız engelle mücadelelerini anlatır. Aslında anlatılan bir inanç ve azim öyküsüdür.
İlk testi 29 Ekim 1961'de yapılan, Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim"in Eskişehir'de sergilendiği müze, 4,5 yılda 470 bin ziyaretçi ağırladı.
Arabalar” filmindeki Radyatör Kasabasının Ana Vatanı Nevşehir Kapadokya'dır. Arabalar Filmindeki Radyatör Kasabası Kapadokya'dan Esinlenerek mi Oluşturuldu? Arabalar, 2006 yılında Pixar tarafından yapılan ve Walt Disney tarafından dağıtımı gerçekleşen Amerikan yapımı bir animasyon filmidir.
SİYAH OTOMOBİL, 58 YILDIR KAYIP
Üçüncü otomobil ise 29 Ekim törenlerinin ardından getirildiği tesislerde 2018 yılında kurulan müzede camlı kabinde sergilenmeye başladı. 29 Ekim törenlerinde benzini bittiği için yolda kalan siyah Devrim otomobili ise şu ana kadar yapılan tüm çalışma ve aramalara rağmen bulunamadı.
YERLİLİK ORANLARI
Hyundai'nin yerlilik oranı yüzde 66, Fiat yüzde 58'e ulaşmış. Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 55, TOGG ise yerlilikte yüzde 45-50 civarında.
İstanbul trafiğine ilk benzinle çalışan otomobili sokan, Galata rıhtımının açıldığı 1895 yılında Basra eşrafından Züheyrzâde Ahmed Paşa oldu.
Tarihe yolculuk için hiçbir ücret ödemeniz gerekmiyor.
Anadol markası ile üretim, Otosan'ın Ford Motor Company ile yaptığı yeni üretim anlaşmaları sonucu 1984'te durduruldu.
TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı.
Tarihin ilk otomobilinin hangisi olduğunu söyleyebilmek oldukça zor olsa da genel olarak Karl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen ilk otomobil olarak kabul edilir.
Togg açılımı nedir? Togg'ın açılımı Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu şeklinde... Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirketi olan Togg, fikrî mülkiyet haklarına sahip olduğu ilk otomobilini 29 Ekim 2022 seri üretime hazır hâle geldi.
Özet. 1960 yılında 27 Mayıs darbesi sonucu göreve gelen general Cemal Gürsel'in gerçek hikayesinden yola çıkarak oluşturulan Devrim Arabaları adlı filmi babası darbecilikle suçlanan parlak yönetmen Tolga Örnek'in çekmesi ilginç bir tesadüf olmuştur.
Fabrika inşa ve üretim süreci
Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer alan fabrikanın yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020'de başlandı. Sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılmıştır.
Üretim. Araç, 2020'de Gemlik, Bursa'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir arazide inşasına başlanması ve 2021'de tamamlanması planlanan bir fabrikada üretilecektir. İlk aracın 2022'de banttan çıkması ve satışa başlanması planlanmaktadır.
Politika biliminde, bir devrim (Latince: Revolutio, lit. "Dönüş"), tipik olarak algılanan bir baskı (politik, sosyal, ekonomik) veya politik yetersizlik nedeniyle halkın hükûmete karşı isyan etmesiyle açığa çıkan politik üstünlük ve organizasyon eşliğinde, nispeten ani gerçekleşen değişiklikler.
Tofaş; üretim hacmi, ihracat performansı, ar-ge yetkinlikleri ve 6 bine yakın çalışanı ile Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. Genel Merkezi İstanbul'da olan Tofaş, üretim faaliyetlerini 350.000 m²'si kapalı, yaklaşık 1 milyon m² alan üzerinde kurulu Bursa'daki fabrikasında gerçekleştirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri