-dığı için" anlamında sebep ifadesiyle zarf ola- rak fiile bağlanmaktadır.
–DIK ve –(y)AcAk ekleri fiillere eklenen, üzerlerine de iyelik eki alabilen sıfat-fiil ekleridir. –DIK veya –(y)AcAK üzerine gelen iyelik ekleri, eklendikleri fiilin öznesiyle ilişki kurarlar.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
Zarf Fiil (Zarf Fiil Ekleri)
Fiil kök ve gövdelerine getirilen -ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e….-e, -r…..-maz, -casına, -meksizin, -dığında, -esiye gibi eklerle türetilip zarf görevinde kullanılan sözcüklere zarf fiil denir.
Haydar Ediskun) -diği (zaman), -diğim (zaman), -diğin (zaman), -diğimiz (zaman) şekline zarf fiil eki demektedir.
İlgili 38 soru bulundu
-dığı için" anlamında sebep ifadesiyle zarf ola- rak fiile bağlanmaktadır.
Zarf Fiil Ekleri: -AcAğI için/ -DIğI için / -AcAğIndAn / -DIğIndAn.
Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
Zarf fiiller, birleşik cümlelerde bağlaç işlevi görmektedirler. Zarf fiil yapmak için kullanılan ekler “-ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e, -r… -maz, -casına, -meksizin, -dığında” olarak sıralanmaktadır. Bu fiilimsiler cümlede zarf olarak kullanılmaktadır.
Sıfat fiiller -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş eki almakta ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktadır. Cümledeki fiil köklü sözcük eğer bu eklerden birisini aldıysa ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktaysa bu sözcüğe sıfat fiil denilmektedir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
İnceleme yapacağınız kelimenin fiilimsi olması için kökünün fiil olması gerekmektedir. Fillere gelen ''-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş'' eklerine bakmak gerekmektedir. Bir fiile gelen sıfat fiil ekleri o kelimenin sıfat fiil olduğu anlamına gelmektedir.
Fiile gelen, olumsuzluk eki hariç, zaman ve şahıs ekleri gibi fiile özel ekleri almaz, yani fiil çekimine girmezler. Fiil cümlelerinde yüklem olamazlar. Ancak isim cümlelerinde ek-fiil eki alarak yüklem olabilirler.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Ulaç kullanılan bileşik isimlerde, anlamın bir sürekli fiil türünden olduğu yerine isim türünden olduğu açıktır. Örneğin, "swimming pool" sözcüğünde "yüzen bir havuz" anlamı yerine "içinde yüzmek için bir havuz" anlamı vardır.
Bir başka deyişle, fiillerin zarf şekilleridir (Ergin 2011: 338). Zarf-fiiller, sıfat-fiiller gibi ad çekimi, iyelik ve çokluk ekleriyle genişletilemezler (Korkmaz 2003: 983).
B- Görülen Geçmiş Zaman
Fiil -dı - di eki alır. 1- Eski mahallemi ve çocukluğumu çok özledim. 2- Onu en son geçem hafta gördüm.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
Sıfat fiiller, cümledeki isimleri miktar, yer - yön ve durum bakımından niteler. Örnekler: ''Bu yaptığın kabul edilebilir bir davranış değil.'' (Cümledeki ''kabul edilebilir'' kelimesi sıfat fiil olarak kullanılmıştır.)
Sıfat fiiller cümle içerisinde isim soylu kelimelerden önce gelir ve fiilimsi olarak kullanılır. Örnekler: 1- Göz ''yumduğum'' yalanlar. 2- ''Geçmiş'' günleri çok özlüyorum.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
Nitekim Türkiye Türkçesinde bu zarf-fiil eki, ikilemeler (bata çıka, düşe kalka, döne dolaşa, oflaya puflaya, ağlaya ağlaya vb.), betimlemeli (tasviri) birleşik fiil çekimleri (bakakal-, görebil- vb.)
Bu zarf fiil yan cümledeki eyleme gelerek temel cümledeki eylemin gerçekleşme zamanını, ne zaman gerçekleştiğini ya da gerçekleşeceğini belirtir. Cümleye zaman anlamı verir. “-dığında” ve “-dığı zaman” ekleri eşanlamlıdır.
Sıfat fiiller; fiillere getirilen -an (-en), -ası (-esi), -maz (-mez), -ar (-er / -ır / -ir / -r), -dık (-dik / -duk /-dük), -acak (-ecek), -mış (-miş / -muş / -müş) ekleriyle yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri