İmam hatip lisesi mezunu olan adaylar DHBT'ye girebilmektedir. Son sınıfta olan ve sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar da sınava girebilmektedir. (Açık öğretimden imam hatip lisesi mezunu öğrenciler de girebilmektedir.)
DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen lisans, ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinden mezun olmuş kişiler için düzenlediği sınavdır. Her adayın mezun olduğu öğrenim düzeyindeki DHBT'ye girmesi gerekir.
2 yıl içinde mezun olacak adaylarda DHBT sınavına girebilirler. Fakat mezun olmadan tercih yapamazlar. Lise, önlisans veya lisans son sınıf okuyanlar DHBT'ye girebilecek. 4 yıllık ilahiyat bölümü okuyan ikinci sınıf öğrenciler, iki yıl içinde mezun olabileceklerse sınava girebilirler.
DHBT'ye giriş sayısında hiçbir bir kısıtlama bulunmamaktadır. İlahiyat fakültelerinden mezun olanlar. İslami ilimler fakültelerinden mezun olanlar. İmam hatip liselerinden mezun olan kişiler.
Paylaş: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı.
İlgili 37 soru bulundu
BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU) DHBT2 DEN 70 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 14 DOĞRU) BU PUANLARA GÖRE YENİ VERİLECEK VE DİYANETTE.
Personel alım ilanı yayınlandıktan sonra adaylar; belirtilen süreler içerisinde https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi adresi üzerinden e-başvuru programı aracılığı ile mülakat başvurularını yapacaklar.
Sınavın geniş konu dağılımı ve derinlemesine bilgi sorgulayan soru tarzı, pek çok aday için DHBT'yi zor bir sınav haline getiriyor.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), ÖSYM tarafından her iki yılda bir düzenli olarak yapılan bir sınavdır. Sınav, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği konu başlıklarından oluşur ve sınavda başarılı olanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev almak için uygun hale gelirler.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor. 2024 DHBT NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2024 başvuru ve sınav takviminin önümüzdeki Kasım ayında netleşmesi bekleniyor.
İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Bölüm mezunu olan veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar DHBT'ye girebilmektedir.
DHBT KPSS başvuru ücreti 115 TL olarak açıklandı. Adayların sınav ücretini yatırırken banka görevlisine; T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı ile birlikte ne kadar ücret yatıracağını söylemeleri gerekmektedir. Adaylar, isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
KPSS DHBT BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK? KPSS DHBT başvuru takvimi ÖSYM tarafından açıklandı. Buna göre; Sınava başvurular, 07 – 17 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda din hizmetlerinde görev almak isteyen adaylar, KPSS'ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT'ye katılmak zorundadır.
DHBT sınavına girmek için KPSS'ye girme zorunluluğu var mı? DHBT adayları KPSS sınavına girmek zorundandır, adaylar DHBT'ye gireceği mezuniyet alanında KPSS'ye girmek zorundadır, Şöyleki lise mezunları lise DHBT sınavına gireceği için lise düzeyinde KPSS sınavına girmek zorundadır.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyen lisans mezunları KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri ile birlikte Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine de (DHBT) katılmak zorundadır.
Adaylar, sözlü sınava girmek istedikleri sınav merkezini sınav başvuru ekranındaki ilgili kısımda belirteceklerdir. Başvuruların onaylanmasından sonra adayların sınav merkezi değişikliği talepleri dikkate alınmayacaktır. 2022 DHBT sınavı 27 Kasım 2022 tarihinde yapılacaktır.
Sınav sözlü olarak Ankara, Antalya, Bursa, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, İzmir, Kayseri, Konya, Kastamonu, Manisa, Tekirdağ, İstanbul (Avrupa), İstanbul (Anadolu), Trabzon, Samsun, Şanlıurfa, Rize ve Van illerindeki sınav merkezlerinde yapılacaktır.
Peki, DHBT sınavı hangi meslekleri kapsar? Türkiye'deki en köklü devlet kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı için bu sınav, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatip ve müezzin-kayyım pozisyonlarına aday olacak kişilerin bilgi ve yeterliliklerini ölçer.
ÖSYM Soruda Verilen Cevapların Uymazlığı
2021 yılı DHBT 2 sınavında soru yanlışlığı bulunmaktadır.
DHBT'nin anlamı “Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi”nin kısaltmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olmak için girmek zorunda olduğu bir sınavdır. 2 yılda bir yapılmaktadır.
Bu, adayların sınava girdikleri tarihten itibaren iki yıl boyunca ilgili puan türünü kullanabilecekleri anlamına gelir. İki yılın sonunda, adayın sınav puanı geçerliliğini yitirir ve Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarına başvuru için yeniden sınava girmesi gerekir.
KPSS Ön Lisans 1 Eylül, KPSS Ortaöğretim 15 Eylül, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 22 Eylül'de yapılacak.
sınavlarda alınan puanlara bakmıyor. Açılan kadrolara atanmanız için mülakatta da başarılı olmanız gerekir. diyanet İşleri genellikle alım yapacağı kişi sayısının üç katı kadar adayı mülakata çağırır. Bu mülakatlarda alınan puanlar da dikkate alınarak atamalar yapılır.
Kuran kursu hocası olmak için AYT'de sözel puan türüne ait İlahiyat taban puanı 213,47142 olarak belirlenmiştir. Kuran kursu öğreticisi olmak için TYT sonucuna göre belirlenen 2 yıllık İlahiyat taban puanı ise 225,47341'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri