Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2022-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) Sınavı yapıldı. 2022-KPSS DHBT sınavı 30 ilde, 150 bin adayın katılımıyla düzenlendi. Yaklaşık 20 bin görevlinin yer aldığı sınavda, adaylara 40 soru için 60 dakika cevaplama süresi verildi.
Paylaş: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı.
Bu yıl KPSS ortaöğretim sınavına 1 milyonu aşkın adayın katılım sağladığı öne sürüldü. 3 bin 460 bina ve 59 bin 770 salonda uygulanacak sınavda, 168 bin 656 sınav görevlisi görev aldı.
DHBT yani açılımı; Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi tek oturumdur ve süresi 60 dakikadır. Dhbt 1 yada 2 için ayrı ayrı oturum yoktur.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Baraj puanı, DHBT sınavında adayların geçmesi gereken minimum puandır ve bu puan 50 olarak belirlenmiştir.
Sınavın geniş konu dağılımı ve derinlemesine bilgi sorgulayan soru tarzı, pek çok aday için DHBT'yi zor bir sınav haline getiriyor.
DHBT1 VE DHBT2 DE 20 ŞER SORU OLACAK HER SORU. 5 PUAN DEĞERİNDEDİR. BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU)
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor. 2024 DHBT NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2024 başvuru ve sınav takviminin önümüzdeki Kasım ayında netleşmesi bekleniyor.
Ancak hemen belirtelim ki KPSS tercihi yapmak için resmi bir braj puanı şartı bulunmuyor. Ancak kamu kurumları personel alımı yapmak için genellikle 60 puan ve üzeri alma şartı arıyor. Şurada Paylaş! Bu nedenle KPSS Ortaöğretim baraj puanı olmasa da tercihler genellikle 60 puan ve üzerinde yapılıyor.
Şurada Paylaş! MEMURLUK İÇİN KPSS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKLİ? KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
DHBT sınavının ardından başarılı olan adaylar kontenjan boşluğuna ve puan sıralamalarına göre mülakata çağrılacak ve sözlü sınavda başarılı olanların alımı diyanet tarafından puanına göre ayarlanacaktır.
KPSS DHBT'de yer alan ilk 20 soru DHBT-1, ikinci 20 soru ise DHBT-2 şeklinde isimlendirilmektedir. DHBT-1, tüm öğrenim düzeyleri için ortak temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. DHBT-2 ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. DHBT sınav puanı, bir sonraki DHBT yapılana kadar geçerlidir.
DHBT sınavına girmek için KPSS'den 60 ve üzeri puan almak gerekmektedir. DHBT İÇİN KPSS ŞART MI? Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyenler ilk olarak KPSS ve DHBT Sınavlarına girmek zorundadırlar.
Adaylar, sözlü sınava girmek istedikleri sınav merkezini sınav başvuru ekranındaki ilgili kısımda belirteceklerdir. Başvuruların onaylanmasından sonra adayların sınav merkezi değişikliği talepleri dikkate alınmayacaktır. 2022 DHBT sınavı 27 Kasım 2022 tarihinde yapılacaktır.
Diyanet Personel Alımı Sınavı 2023
Adayların, sınava girmeden önce "Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği"ni dikkatlice okuması gerekmektedir. Sınav, 22 Ekim 2023 tarihinde, Türkiye'nin tüm illerinde yapılacaktır. Sınavda, adaylara Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri uygulanacaktır.
DHBT sınavındaki her sorunun 5 puan değerinde olduğu açıklandı. Bu doğrultuda, adaylar DHBT netlerini 5 ile çarparak toplam puanlarını hesaplayabilecekler. 10 net elde eden bir adayın puanı 50 olacak, 20 net elde eden bir adayın ise 100 puan alacağı bilgisi paylaşıldı.
DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, çoktan seçmeli toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Bu soruların ilk 20 tanesi yani DHBT-1 soruları temel din bilgisi sorularıdır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortaktır. Fakat ikinci 20 soru yani DHBT-2 soruları adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir.
Memurluk hayali kuran her bireyin geçmesi gereken en önemli sınavlardan birisi olan KPSS sınavının bir alanı da Diyanet İşleri Başkanlığı Personeli olmak için gerekli olan DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi) Sınavında başarı elde eden kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almaya hak kazanır.
ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS DHBT sınavından 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. DHBT sınavında yapılan net sayısı, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır. Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirilecektir.
DHBT sınavına girmek için KPSS'ye girme zorunluluğu var mı? DHBT adayları KPSS sınavına girmek zorundandır, adaylar DHBT'ye gireceği mezuniyet alanında KPSS'ye girmek zorundadır, Şöyleki lise mezunları lise DHBT sınavına gireceği için lise düzeyinde KPSS sınavına girmek zorundadır.
Bu, adayların sınava girdikleri tarihten itibaren iki yıl boyunca ilgili puan türünü kullanabilecekleri anlamına gelir. İki yılın sonunda, adayın sınav puanı geçerliliğini yitirir ve Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarına başvuru için yeniden sınava girmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri