Bir tepsiye, kıyma et, ince doğranmış soğan, yeşil biber, minik küp şeklinde doğranmış iki adet domates, ince kıyılmış sarımsak, bir yemek kaşığı pul biber, baharat ve yeteri kadar tuzla bir yemek kaşığı salça konulur, iyice yoğrulur.
Üzerine 1 su bardağı su ve biraz tuz ekleyin. Salçayı iyice ezerek, açın. Ardından sosu kebabın üzerine dökün. Salçanın kıvamı çok koyu ise biraz daha su ekleyebilirsiniz.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır.
Bir kilo kıymadan kaç tane Adana şiş çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
Fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz patlıcan ve domates kebaplarının üzerine salçalı sosu gezdirin. Kazan kebabını, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak bekletmeden servis edin.
İlgili 43 soru bulundu
Kazan kebabı fırında da pişirilebilir. Bazen "Tava Kebabı", bazen "Belikırık Patlıcan Kebabı" da denilir. Kışın kurutulmuş patlıcanın haşlanması ile de aynı tarzda yapılır. Diyarbakır "Patlıcan Dizmesi", "Patlıcan Dolama" da oldukça benzer bir yemektir.
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Kıyma kebapta etin dinlendirilmiş olmasına daha fazla ihtiyaç var. Çünkü dinlenmemiş etin kıyması şişe saplanmaz, saplansa bile közle buluştuğunda dökülür.
Kıyma, soğan, sarımsak, biberler bir kaba alınır. Acı biber salçası, karabiber ve tuzu koyulur iyice karıştırılır. Sonra iyice özleşene kadar yoğrulur. Şişlere sarılan kebaplar yaklaşık 1 saat buzdolabında dinlendirilir.
Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Kuyruk yağı :
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır.
Urfa yöresine ait olduğu bilinen kazan kebabı tarifini mutlaka denemelisiniz.
Farklı pişirme çeşitlerine denk gelmişsinizdir bu zamana kadar patlıcan kebabının. Tencerede, güvecin içinde pişirilen hali var, çöp şişlerle pişirilme gibi yöntemleri mevcut.
Kazan Kebabı ( 1599 Kcal )
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Bu karışımın farklı versiyonları da bulunur. Muskat, kimyon, yenibahar, karabiber, karanfil, tarçın ya da kişnişten oluşan yedi türlü baharat ya da kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, kırmızı tatlı toz biber, acı toz biber veya nane şeklinde karışımlar da tercih edilebilir.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor. Üreticiler, elinde ürün kalmadığını söylüyor. Safranın getirisi iyi hem de ek bir bakımı yok.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Şişler mutlaka soğuk olmalı.. - Kebap şişi %50 çelik, %50 halis yassı demirden oluşmalı. (bu karışım etin şişe yapışmasını engellemektedir.) - Kebabın pişeceği kömür turunç kömürü olmalı.
adana kebabı hazırlanışında karbonat ta konur (eti daha iyi tutsun diye) ve dinlenmeye bırakılır ara ara tekrar yoğrulur ve 1 gece bekletilir kıyma içine SOĞAN, KİMYON ve MAYDANOZ KONMAZ... sonra şişlere dizilir. yanında soğan salatası ve ince kıyılmış domates üzerine sıvı yağ ve nar ekşisi gezdirilir. servise hazır.
Üst kısmına küçük parçalar halinde kestiğiniz tereyağını ekleyin. Testinin üzerini ekmek hamuruyla kapatarak et ve sebzelerin kendi buharında pişmesini sağlayın. Odun ateşinde tadı mükemmel olan yemeği, pişirme şansınız varsa meşe kömürüyle açık havada 2 saatte, fırında ise yaklaşık 90 dakika pişirin.
Adana'nın merkez Yüreğir ilçesindeki bir restoranın sahibi Yaşar Aydın, erkek kuzu etinin kaburgasından çıkarılan eti 'zırh' diye tabir edilen büyük bıçakla çekip, içinin daha iyi pişmesi için mangala dizdiği şişlerin üzerine açarak 'açma kebap' yaptı.
Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır. Belli bir aşamadan geçen etler büyük bir bakır leğene alınır. Taş fırın içinde meşe odunu ateşinde pişer. Pişirme süresi 5-6 saat arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri