Başarılı bir öykü kurgusu için tema ve olay örgüsüne uygun karakterler yaratmak da esastır. Kişiler, olay örgüsü ve tema bağlamında belirli misyonlara sahip olmalı ve anlatılan hikâye ile bütünlük sağlamalıdır. Kişilerin tutumları ve davranışları, bireysel ve toplumsal değerlerin temsilini sağlamalıdır.
Öyküde çok şey anlatılmaz. Anlatacağınız bir şey olmalı ve bütün cümleleriniz ona hizmet etmeli. Tek tema üzerinde yoğunlaşın; karakteriniz, hikayesi ve öykünün dili konuyla ve temayla bütünlük sağlamalı. Öyküde birden fazla şey anlatmaya kalkarsak hiçbirini tam olarak anlatamayız.
Öykü anlatıcılığı bir müdahale tekniği özelliği taşımasının yanı sıra çocukların sıkıntılarının betimlenmesine ilişkin bir değerlendirme aracı olma özelliği de taşımaktadır. Çocukların çeşitli psikolojik sıkıntılarıyla çalışırken öykü anlatıcılığı tekniğini kul- lanmanın birçok yararı bulunmaktadır.
Hikaye yazmaya başlamadan önce ana tema, konu ve karakterler belirlenmelidir. Yazılacak hikayenin temelini oluşturan konu, yazarın yaşadığı, gözlemlediği veya hayal gücünün eseri olan olaylardan seçilebilir. Gözlem ve anılar, konu seçimi açısından önemli bir kaynaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
Modern hikâyeye geçiş noktasında kısa hikâye türünün ilk örneği, Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler (1891) isimli kitabıdır. Küçük Şeyler bir mukaddime ile altı hikâye, bir mensure ve bir tercümeden oluşur.
Herhangi bir konu ve olayla ilgili kusursuz bir öykü taslağı hazırlamak için izlenmesi gereken bazı aşamalar bulunur. Bunlar; Konu ve Tema Belirleme, Olay ve Olay Örgüsü Belirleme, Kişileri Belirleme, Yer ve Zaman Belirleme, Öykü adı, Öykü Taslağını Yazıya Aktarma gibi önemli sıralamalardır.
Öykü, düş ürünü ya da gerçek olan şeyleri düz yazı tekniğiyle kısa ve öz bri biçimde anlatma şeklidir. Roman gibi diğer yazı türlerine nazaran daha az kelime ve daha az kişi yer alır. Öyküde olayın geçtiği yer ve mekanlar sınırlıdır. Anlatım yoğunluk ile dolu ve özdür.
Özetle, hikaye yazım sürecinde olay örgüsü belirlenirken hedef kitle, konu seçimi, hikaye türü, karakterler ve anlatıcı bakış açısı göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu unsurlar, hikayenin başarılı bir şekilde okuyucuya aktarılması için önemlidir.
Öykü, metnin sonuna eklenen bir mektup bölü- müyle bitirilir. Son kısım bir karşılıklı konuşma olmasa da bir monolog örneği olarak kabul edilebilir ve öykü, teatral hava dağıtılmadan tamamlanmış olur.
Roman, hikâye, deneme, makale, gezi yazısı gibi türlerde ise sayfa sayısı en az 48 sayfa (3 forma) olmalıdır. 48 sayfanın altındaki eserlerde kitabınızın sırt kısmı çok ince olacak ve kitabın okunurluğu okur açısından zor olacaktır.
3 çeşit hikaye türü vardır. Bunlar; olay, durum ve modern hikayelerdir.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Hikayeler genel olarak bir ya birinci kişi ağzıyla anlatılır ya da üçüncü kişi ağzı üzerinden anlatım yapılır. Bu durum hikaye anlatacak olan kişiye bağlı olarak değişir.
Kısa öykü, genellikle 8.000 kelimeden uzun olmayan bir kurgu parçasıdır. Kısa öykülerin çoğu sadece 2.000 ila 5.000 kelime arasıdır ancak; Mikro kurgu 500'den az olabilir ve; Daha uzun bir “kısa” hikaye 20.000 kadar olabilir (Unutmayın!
Çoğu zaman yazma tutkusuyla gelişen yazarlık, en temelde bir insanın düşünce ve duygularını yazıya dökme arzusunun sonucudur. Yazmak eyleminden gelen yazar kelimesi, herhangi bir şeyi yazıya döken, anlamı taşır.
Romana oranla daha kısa bir yapıda olan hikaye, gerçek ya da gerçeğe yakın olayların aktarıldığı bir metin türüdür. Öyküde bir kişi başından geçenleri anlatabildiği gibi, gerçeğe yakın olan olayları da aktarabilir. Öykünün olay örgüsü romana oranla daha yüzeyseldir ve bu yüzden hikayeler daha kısa metinlerdir.
Öyküleştirme süreci her şeyden önce, iyi yazılmış, aşamalı (sıralı) bir öyküdür (tema). Bir öyküde temel öğeler; dekor (mekan), karakterler ve plandır ki bunların hepsi öyküleştirmede belirlenmiştir. Öğrenciler de öğretmen de süreci sahiplenirler çünkü öyküyü geliştirmek için beraber çalışmaktadırlar.
Geleneksel anlatıda üç temel zaman yapısı bir arada kullanılabilir, roman ya da öykü sadece geçmiş zaman kipleriyle ya da şimdiki zaman kipleriyle yazılabilir, ancak tek başına gelecek zaman kipleriyle yazılamaz. Bunun sebebi, geleceğin henüz gerçekleşmeyenlerin toplamı olmasıdır.
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı olarak kabul edilir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyelerdir.
Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri