DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak da bilinen DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, IP adreslerinin bir ağ içerisindeki dağıtımı için otomatik ve merkezi bir yönetim sağlar. Ayrıca cihazdaki ağ geçidini, alt ağ maskesini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için de tercih edilir.
DHCP kullanımı, bir ağdaki IP adreslerinin daha kolay yönetilmesine olanak tanır ve IP adreslerinin benzersiz ve düzgün yapılandırılmış olmasını sağlar. DHCP artık kullanılmayan IP adreslerini otomatik olarak geri dönüştürebildiğinden, IP adreslerinin daha verimli kullanılmasına da olanak tanır.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
İlgili 16 soru bulundu
Kapatırsanız ağa bağlı olan cihazlar ip adresleri alamazlar ve internete çıkamazlar.
DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi alması gereklidir. Bu ip adresi DHCP sunucusu tarafından istemciye iletilir. Öneriyi kabul eden istemci (ağa dahil olmak isteyen cihaz) DHCP sunucusuna istek mesajını göndererek ip adresini kabul eder.
Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz. DHCP'yi WiFi bağlantıları için kullanıyorsanız veya elinizde yalnızca birkaç IP kaldıysa bu süreyi en fazla 2 gün olarak ayarlamalısınız.
DHCP'yi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız. Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin.
Aşağıdaki parametreleri ayarlayın: IP adresi (genellikle 192.168.1. ***), ağ geçidi adresi (genellikle 192.168.1.1), ağ ön eki uzunluğu ve alan adı (DNS adresi). Bağlı olan diğer telefonlardaki ayarlara bakabilirsiniz. IP adresinin son kısmı (aralık: 2 ila 254) hariç aynı ayarları telefonunuzda da yapın.
DNS, “Domain Name System” tabirinin kısaltmasıdır. Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; "DNS, internetin telefon rehberidir" diyebiliriz. DNS, isimlerin IP'ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir.
İnternete bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanır. Bu IP adresleri genellikle dinamik IP'lerdir. Yani, o an boş bulunan bir IP adresi servis sağlayıcınız tarafından size atanır. Bu nedenle, her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir.
Modemin yanlış yapılandırılması modem IP alma hatası yaşanmasına neden olabilir. Yanlış yapılandırmaların yanı sıra kabloların çıkması, router kullanımı gibi durumlar da modem IP hatasının yaşanmasına yol açabilir. Hatlardan kaynaklı durumlarda modem üzerindeki ethernet gibi ışıkların yanması gerekir.
Bir istemcinin ne kadar süreyle bir IP adresine sahip olması gerektiğini düşünüyorsanız kira süresini buna bağlı olarak değiştirebilirsiniz. Büyük bir ağ ve atanabilecek az sayıda IP adresiniz olmadığı sürece bu ayarı değiştirmenize gerek yoktur. Varsayılan kira süresi bir saat, maksimum kira süresi ise yedi gündür.
Paketlerimizde görüldüğü üzere DHCP Sunucusuyla iletişim kurulurken UDP kullanılıyor ve 67. ile 68. port olmak üzere iki adet port kullanılıyor.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır. Servislerin çoğu sınırlı sayıda port numarası kullanır. Bazı port tarayıcıları, belirli bir ana bilgisayarda yalnızca en yaygın bağlantı noktası numaralarını veya güvenlik açığı bulunan hizmetlerle en sık ilişkili olan bağlantı noktalarını tarar.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
Statik IP adreslerinin kurulum işlemleri DNS sunucuları tarafından otomatik olarak gerçekleştirilirken, dinamik IP adreslerinin atanması DHCP tarafından gerçekleştirilir. Özetle, Statik ya da dinamik IP adreslerinden biri olmadan bir cihazın internete bağlanması olanaksızdır.
NAT, aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. Ev veya iş yerinde kullandığınız iç ağdan dünyaya açılmanızı sağlayan bir protokol diyebiliriz NAT'a. IP adreslerin yetersiz gelmesi bu tarz geliştirmeleri ihtiyaç doğurdu.
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
Dinamik IP adresi ve yapılandırması kullanan bir bilgisayara DHCP istemcisi denir. DHCP istemcisini başlattığınızda 32 bit IPv4 adresi, 128 bit IPv6 adresi veya her ikisi birden, ağın DHCP sunucusu için tanımlanan IP adres havuzundan alınır.
DHCP yani tam adı ile Dynamic Host Configuration Protocol ağınıza bağlı olan tablet, bilgisayar, akıllı telefonlar ya da IOT gibi cihazlarınıza ağ maskesi, ip adresi, ağ geçidi ve DNS adreslerini otomatik olarak atamak için kullanılan protokole verilen bir isimdir.
IP Havuzu ise kullandığınız IP aralığı ile oluşturduğunuz internet kullanıcı sayınızdır. Örneğin 192.168.0.1 ile 192.168.0.112 sizin IP aralığınız olsun. Bu aralıkta bulunan sayı kadar internet kullanıcısı internetinize bağlanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri