Dünya Sağlık Örgütü'nün oturma odası için koyduğu ideal sıcaklık 21 derecedir. Diğer odalar için 18 derecelik sıcaklık öneriliyor. Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Evin farklı bölümleri için ideal sıcaklık değişiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığını 18 derece olarak öneriyor. Alerjisi olanlar ya da solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık ise 16 derece. Hasta, yaşlı ya da çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derece.
Normal koşullarda bir deney yapılırken sıcaklık değeri 0 celsius olarak hesaplanır. Basınç ise 1 atm olarak değerlendirilir. Bu duruma normal koşullar altındaki ölçüm adı verilir. Oda sıcaklığı ise 25 celsius derecesinin baz alındığı ölçümdür.
21 derece ideal sıcaklık olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği rakamlardır. Odalarda bu sıcaklık 18 dereceye kadar düşebilir. Bağıl nem oranı için belirlenen rakam %50 olurken, nem oranının %60'ı geçmesi önerilmez.
İlgili 32 soru bulundu
Bu yüzden uyku için ideal oda sıcaklığı, 15-18 derece arası. Oda sıcaklığının 18 dereceyi geçmemesini isteyen uzmanlar, "Gerekirse çocuğu 2 kat giydirin" diyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Baskın Kocabaş, "Gece ısıtması kesinlikle ve kesinlikle yapılmaması gerekiyor.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Termometre uygulamasını kullanarak bulunduğunuz ortamın sıcaklığını ölçebiliyorsunuz. Termometre uygulaması ile Android cihazlarınızdan ortam sıcaklığını ölçebilirsiniz. Android akıllı telefonunuzu adeta bir termometreye dönüştürecek olan uygulama ücretsiz olarak indirilip kullanılıyor.
Oda sıcaklığını Avrupa ortalamasının üstünde tutuyoruz
Nuvia'nın Cosa Akıllı Kombi Kiti'ne sahip binlerce kullanıcısının sıcaklık tercihleri incelendiğinde, Türkiye'de tercih edilen ortalama oda sıcaklığının yaklaşık 23 derece olduğu görülüyor.
Salon, mutfak, yatak odası ve oturma odası için sağlanması gereken ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo için sağlanması gereken ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kış aylarında uygun şekilde giyinilmişse sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığı olarak 18 dereceyi öneriyor. Alerji veya solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık 16 derece. Çok hasta, çok yaşlı ya da küçük çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derecedir.
Konunun uzmanlarına göre, oturma odalarındaki ideal ısının iki yöntemi var; Birincisi, uluslararası dokümanlarda ısıtma dönemi için tavsiye edilen sıcaklık aralığı olan 20-22 derece. İkincisi ise, insanlar için bulundukları ortamı konforlu hissettikleri sıcaklık diyebiliriz.
22 derece ılıktır. eksilerdekiler soğuk havaya girer. 30 dereceden sonrası da sıcaktır. 22 derece genelde şehirlerde yazın görülür ya da ilkbaharda 22 derece orta bir sıcaklıktır.
Ilık havadır. 20 derece ve üstü olan hava dereceleri genelde çok sıcak olur. 15 derece ve "-" dereceli havalar ise soğuk olur. Eğer 18 derece -18 olsaydı hava çok soğuk olurdu.
Cevap: 19 derece sıcaklık; kişiden kişiye göre değişmekle beraber genel kanıya göre, sıcak bir hava değildir. Ancak aynı şekilde soğuk olarak da nitelendirmek mümkün değildir.
Yazın ülkenin hemen hemen her yanı sıcak havaya sahiptir. Bu nedenle yazın çoğumuz serin yer arayışında oluruz. Yazın serin olan evimizde oda sıcaklığı en az 20 ila 30 derece arasında olmalıdır.
Uzmanlar göre bebeklerin uyuması için en uygun oda sıcaklığı 20-22 derecedir. Bu dereceyi oda içerisine yerleştirilen termostatlarla rahatça ölçebilirsiniz. Bebek gelişimi devam ettikçe, ortalama 11. aydan itibaren bebekler geceleri vücut sıcaklığını 36-36.5 derecede ayarlamaya başlayacaklardır.
Hipotermi: Vücut sıcaklığının 35,5 ve altına düşmesi halinde doğrudan üşüme hissi meydana gelir.
Sıcaklığın sıfırın altına düşmesiyle, donma tehlikesi de başlar. Donma, 37 derece olan beden sıcaklığımızın 35-34 derecenin altına düşmeye başlamasıyla gerçekleşir. 32-31 derece beden sıcaklığında yüzeyde başlayan hücre ölümü giderek derindeki dokularımıza yayılır ve organlarımız hayatiyetlerini kaybetmeye başlar...
Akıllı termometre sayesinde oda sıcaklığının ölçülmesi artık mobil olarak da mümkün. Akıllı termometreler sıcaklığı ölçüm yerinden bağımsız olarak algılar ve değerleri akıllı telefona radyo bağlantısıyla iletir. Orada bir değerlendirme yapılabilir.
Birçok evde yer alan ve uzun ömürlü yapısı ile beğenilen civalı modeller ile oda sıcaklığı ölçülür. Sıcaklığa bağlı olarak genleşme hareketi yapan civa sayesinde oda sıcaklığı rahatlıkla öğrenilir. Civalı oda termometresi modeline ek olarak dijital ürünler de seçenekler arasında yer alır.
Bir ortamın bir evin sıcaklığının ölçülebilmesi için kullanılan malzemeye termometre adı verilir. Termometre oda içerisinde bir noktaya sabitlenerek odanın sıcaklığı ve nem dengesinin ölçülmesi sağlanır.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır. Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri