DHCP yani tam adı ile Dynamic Host Configuration Protocol ağınıza bağlı olan tablet, bilgisayar, akıllı telefonlar ya da IOT gibi cihazlarınıza ağ maskesi, ip adresi, ağ geçidi ve DNS adreslerini otomatik olarak atamak için kullanılan protokole verilen bir isimdir.
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak da bilinen DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, IP adreslerinin bir ağ içerisindeki dağıtımı için otomatik ve merkezi bir yönetim sağlar. Ayrıca cihazdaki ağ geçidini, alt ağ maskesini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için de tercih edilir.
DHCP (İngilizce Dynamic Host Configuration Protocol), (Türkçe Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) ağda bulunan her bir bilgisayarın IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ağ bağlantısı ayarlarının otomatik olarak atamasını sağlar.
DHCP ağa bağlı olan cihazlara ip adresleri dağıtır. Kapatırsanız ağa bağlı olan cihazlar ip adresleri alamazlar ve internete çıkamazlar.
İlgili 35 soru bulundu
DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
DHCP'yi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız. Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin.
DHCP yani Dynamic Host Configuration Protocol – Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü, bir sunucunun ağdaki bir bilgisayara otomatik olarak bir IP adresi atamasını sağlayan bir ağ protokolüdür. Bu, bir ağ yöneticisinin bir ağdaki tüm cihazlara manuel olarak IP adresleri ataması ihtiyacını ortadan kaldırır.
Statik IP internet sağlayıcımızı aramakla olan server kuranlara özel değişmeyen IP türüdür ve ücretlidir. Statik DHCP modem arayüzünden yapılan ve modemin dağıttığı değişmeyen IPdir. Fakat İnternet ortamında gezindiğimiz IP sürekli değişir. Ve Ücretsizdir.
Dynamic Host Configuration Protocol (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü), bir ağda bulunan bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlara, DNS adresi, ip adresi, ağ maskesi ve ağ geçidi tanımlanmasını otomatik olarak iletmek için kullanılan protokoldür.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
SIEM araçlarının DHCP loglarına erişebilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları da paylaşım yoluyla bu log dosyasına erişmek istemektedir. Varsayılan olarak “Windows\System32\dhcp” yer alan bu alanı paylaşıma açmak yerine, farklı bir alana loglarını yönlendirmek daha mantıklı olacaktır.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
Statik IP adreslerinin kurulum işlemleri DNS sunucuları tarafından otomatik olarak gerçekleştirilirken, dinamik IP adreslerinin atanması DHCP tarafından gerçekleştirilir. Özetle, Statik ya da dinamik IP adreslerinden biri olmadan bir cihazın internete bağlanması olanaksızdır.
Statik IP adresleri, IP adresinizi hatırlaması gereken bir web sitesi veya harici bir cihaz olduğunda önemlidir. Bir sanal özel ağınız (VPN) varsa, statik bir IP adresi faydalı olacaktır.
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
NAT, aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. Ev veya iş yerinde kullandığınız iç ağdan dünyaya açılmanızı sağlayan bir protokol diyebiliriz NAT'a. IP adreslerin yetersiz gelmesi bu tarz geliştirmeleri ihtiyaç doğurdu.
IP Havuzu ise kullandığınız IP aralığı ile oluşturduğunuz internet kullanıcı sayınızdır. Örneğin 192.168.0.1 ile 192.168.0.112 sizin IP aralığınız olsun. Bu aralıkta bulunan sayı kadar internet kullanıcısı internetinize bağlanabilecektir.
DHCP yani tam adı ile Dynamic Host Configuration Protocol ağınıza bağlı olan tablet, bilgisayar, akıllı telefonlar ya da IOT gibi cihazlarınıza ağ maskesi, ip adresi, ağ geçidi ve DNS adreslerini otomatik olarak atamak için kullanılan protokole verilen bir isimdir.
DHCP hataları; bir ağdaki DHCP sunucusu veya yönlendiricisi, ağa katılma için aygıtın IP adresini otomatik olarak ayarlayamadığında ortaya çıkar. Bu, internete bir web tarayıcısı ile eriştiğinizde bir ağ bağlantısı hatasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olur.
WiFi geçerli bir IP yapılandırmasına sahip değil NIC'nizin (Ağ arayüz kartı) yönlendirici ve İnternet erişimi ile iletişim kurmak için DHCP sunucusundan geçerli bir IP adresi alamadığı anlamına gelir. Sonuç olarak, ağ paylaşımlı klasörlere veya yazıcılara erişemeyebilir ve internete de bağlanamayabilirsiniz.
Peki Option 82 özelliği bu işin neresinde? merkeze bağlandığını bilebilmesidir. İşte bunu option 82 ile sağlamak mümkün. sağlamak yazılımları müşterinin göreceği captive portal'a ona göre reklam yayınlarlar, o merkezdeki yazılımlara kalmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri