Olgunluk ilerledikçe meyve kalitesi artar, meyve ortalaması 15-20 gr dır. Papazdan bir hafta sonra yeşil tüketim için toplanır. HASAT ZAMANI: 5 Mayıs- 20 Mayıs arasıdır.
Erken çiçeklenmeden dolayı bazı yıllar ilkbahar geç donlarından zarar görür. Meyve Özellikleri: Sert olup döneminde meyvesi gevrek, çok sulu ve mayhostur. Meyve rengi ise yesil renklidir. Hasat Zamanı: Nisan sonu- Mayısın ilk haftası hasat edilir.
Erikler olgunluk durumuna ve bulundukları mevkiye göre farklı tarihlerde çıkmaktadır. Nisan ayının ortasında çıkmaya başlayan erikler Eylül ayının sonuna kadar pazarlarda yer alabilmektedir.
Kendine verimlidir. Papaz eriğinden 1 hafta sonra olgunlaşır. Havran (Bekiroğlu): İri, yuvarlak, kısa saplı, kabuk açık yeşil renkli ve olgun meyve sarıdır. Çekirdek ete yapışık ve oldukça küçüktür.
Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder. Hatta bu evrede eriğin kilo fiyatı dudak uçuklatır. Ancak biraz daha mevsim ortası süreçlere geldiğinizde; bahar sonu ve yaz ortasına kadar erikleri görmek mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
Kilosu 600 TL'ye kadar çıkan erik, şehir merkezlerinde 100'er gramlık paketlerde satılmaya başlanmıştı. Aradan geçen 1 ayın ardından üretimin artmasıyla birlikte eriğin kilo fiyatı da 90 TL'ye kadar düştü.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Balkon veya terasta güneş gören bir yere, temiz bir bez serilir. Mürdüm erikleri bu bezin üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Doğrudan güneş ışığı alan erikler, 4-5 gün içinde kurur.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Meyve dış kabuk parlak yeşil, meyve eti sert, sulu ve açık yeşil renktedir. Kırmızı yada tam olum döneminde ise meyve et dokusu Kısmen kendine verimli olmakla birlikte Aynalı ve cin eriği çeşidinin tozlayıcı olarak bulundurulması verimi artırır.
İklimin ılıman olduğu ve kış sıcaklığının çok fazla düşük olmadığı bölgelerde, erik ağaçlarının budanmasına sonbahar mevsiminde başlanabilir. Ağaçların, yapraklarını dökmüş olduğundan ve kış dinlenmesine geçmiş olduğundan emin olunmalıdır. Erik ağaçlarında budama, kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar sürebilir.
Yeşil erik (can eriği) İlkbahar mevsimine özgü bir meyvedir. İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir. Hasat edildikten sonra da İlkbahar aylarında piyasaya sürülür.Yeşil erik ilkbahar mevsiminin en heyecanla beklenen meyvelerindendir.
Erkenci cinsler mart ayının başlarında çiçek açarken, geç olgunlaşan çeşitleri ise mayıs ayının ortalarına doğru çiçek açar. Erik ağacı pembe kendine hayran bırakacak güzellikte çiçekler açarlar.
-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Papaz Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
-Verime Geçmiş Bir Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden 'Papaz eriği'nin adından rahatsız olan esnaf, meyvenin adını 'İmam eriği' diye değiştirerek satışa sundu. "Müşterilerimizden gelen istek doğrultusunda ve aynı zamanda biz de rahatsız olduğumuz için 'Papaz' ismini 'İmam' ile değiştirdik.
Erik fidanı, dikim yerleri belirlendikten sonra 60x60 cm boyunda ve 50 cm. derinliğinde çukurlar açılır. Erik fidanı dikim aralığı 4x5, 5x5, 6x6 ya da 7x7 metre olarak belirlenir. Dikimden önce fidanlara kök tuvaleti yapılması gerekir.
Erik Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ilıman iklime ve suya ihtiyaç duyan erik ağaçlarına gereken iklim isteği sağlandığı ve bakım yapıldığı takdirde ekonomik ömrü minimum 25 yıldır.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
%90-95 bağıl nemde 0 °C'de depolanır. Taze erikler uzun süreli soğuk depolamaya uygun değildirler. Damson cinsi diğer yumuşak etli cinslere göre depolamaya daha uygundurlar. Sağlam ve olgunlaşmış, Casselman, Climax, Eldorado, Santa Rosa ve Wickson cinsleri 0 °C'de 4-5 hafta başarılı olarak depolanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri