DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak da bilinen DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, IP adreslerinin bir ağ içerisindeki dağıtımı için otomatik ve merkezi bir yönetim sağlar. Ayrıca cihazdaki ağ geçidini, alt ağ maskesini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için de tercih edilir.
DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi alması gereklidir. Bu ip adresi DHCP sunucusu tarafından istemciye iletilir. Öneriyi kabul eden istemci (ağa dahil olmak isteyen cihaz) DHCP sunucusuna istek mesajını göndererek ip adresini kabul eder.
Konfigürasyon> Ağ> Arayüz> Ethernet> LAN1'e gidin ve gelişmiş ayarları tıklayın. DHCP genişletilmiş seçenekler altında eklemek için tıklayın. CAPWAP AC'yi (138) seçin ve CAPWAP isteklerini iletmek istediğiniz Kontrolör IP adresini girin ve Tamam'a ve ardından başka bir Tamam'a tıklayın.
İlgili 43 soru bulundu
Kapatırsanız ağa bağlı olan cihazlar ip adresleri alamazlar ve internete çıkamazlar.
DHCP'nin Kullanım Amaçları
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
DHCP'yi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız. Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
Aşağıdaki parametreleri ayarlayın: IP adresi (genellikle 192.168.1. ***), ağ geçidi adresi (genellikle 192.168.1.1), ağ ön eki uzunluğu ve alan adı (DNS adresi). Bağlı olan diğer telefonlardaki ayarlara bakabilirsiniz. IP adresinin son kısmı (aralık: 2 ila 254) hariç aynı ayarları telefonunuzda da yapın.
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
İnternete erişiminizi sağladığı için cihazınıza bir IP adresi atamak ISP'nin görevidir. Ancak IP adresiniz değişebilir. Örneğin modeminizi veya yönlendiricinizi açıp kapatmak IP adresini değiştirebilir. Alternatif olarak ISP'nizle iletişime geçerek IP adresinizi değiştirmelerini isteyebilirsiniz.
Modemin her açılıp kapanmasında veya reset atılmasında IP adresi değişir. Bunun dışında modem IP değişikliği yapmak için herhangi bir tarayıcıya modem IP adresini yazarak arayüz sayfasına bağlanılır. Açılan sayfada modemin IP adresinin yazdığı satıra basılarak istenilen şekilde değiştirilebilir.
DHCP sunucusunu Devre dışı bırak / Etkinleştir: DHCP sunucusu, DHCP istemcisinden (örneğin bilgisayarınızdan) istek gelmesi durumunda önceden ayarlanmış adresler havuzundan bir IP adresi atar. Başka bir aygıtın yerel ağdaki IP adresi işlemlerini gerçekleştirmesini istemiyorsanız DHCP sunucusunu devre dışı bırakmayın.
DHCP hataları; bir ağdaki DHCP sunucusu veya yönlendiricisi, ağa katılma için aygıtın IP adresini otomatik olarak ayarlayamadığında ortaya çıkar. Bu, internete bir web tarayıcısı ile eriştiğinizde bir ağ bağlantısı hatasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olur.
Bir istemcinin ne kadar süreyle bir IP adresine sahip olması gerektiğini düşünüyorsanız kira süresini buna bağlı olarak değiştirebilirsiniz. Büyük bir ağ ve atanabilecek az sayıda IP adresiniz olmadığı sürece bu ayarı değiştirmenize gerek yoktur. Varsayılan kira süresi bir saat, maksimum kira süresi ise yedi gündür.
Statik bir IP adresi ile dinamik bir IP adresi (DHCP IP olarak da bilinir) arasındaki temel fark, IP adresinin ağdaki bir cihaza nasıl atandığıdır. Statik IP adresi, bir ağ yöneticisi tarafından bir cihaza manuel olarak atanan sabit bir IP adresidir.
SIEM araçlarının DHCP loglarına erişebilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları da paylaşım yoluyla bu log dosyasına erişmek istemektedir. Varsayılan olarak “Windows\System32\dhcp” yer alan bu alanı paylaşıma açmak yerine, farklı bir alana loglarını yönlendirmek daha mantıklı olacaktır.
Kiralama süresi, bir DHCP istemcisinin DHCP sunucusundan yenileme talep etmeden önce IP adresini elinde bulundurabileceği süreyi ifade eder. Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz.
NAT, aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. Ev veya iş yerinde kullandığınız iç ağdan dünyaya açılmanızı sağlayan bir protokol diyebiliriz NAT'a. IP adreslerin yetersiz gelmesi bu tarz geliştirmeleri ihtiyaç doğurdu.
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
Dinamik IP adresi ve yapılandırması kullanan bir bilgisayara DHCP istemcisi denir. DHCP istemcisini başlattığınızda 32 bit IPv4 adresi, 128 bit IPv6 adresi veya her ikisi birden, ağın DHCP sunucusu için tanımlanan IP adres havuzundan alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri