DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
DHCP, DHCP sunucusu adı verilen merkezi bir sunucunun bir IP adresleri havuzunu yönetmesine ve bunları otomatik olarak ağdaki DHCP istemcilerine atamasına olanak tanır. Bu, bir ağ yöneticisinin ağdaki her cihaza manuel olarak IP adresleri ve diğer ağ ayarları ataması ihtiyacını ortadan kaldırır.
DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi alması gereklidir. Bu ip adresi DHCP sunucusu tarafından istemciye iletilir. Öneriyi kabul eden istemci (ağa dahil olmak isteyen cihaz) DHCP sunucusuna istek mesajını göndererek ip adresini kabul eder.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
İlgili 29 soru bulundu
DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur. Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür. Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
Görüleceği gibi DHCP bir cihazın PnP - Plug and Play methodu ile hiçbir konfigürasyon gerektirmeden yabancı bir ağa dahil olmasını, hem dahil olduğu ağ içerisindeki cihazlarla hem de o ağın dışındaki cihazlarla IP üzerinden konuşabilmesini sağlayan sihirli bir protokoldür.
Daha fazla bilgi: DHCP sunucusu, adresi olan cihazlara hizmet vermek için kullandığı IP adreslerinin kapsamını veya aralığını tanımlar. Bu adres havuzu, bir cihazın geçerli bir ağ bağlantısı almasının tek yoludur.
Temelde veri alışverişini sağlarlar. Teknik olarak veri alışverişinin güvenliği ve doğruluğunu sağlayan bu seri numaralar bunun haricinde siber güvenlik konularında da kullanılır. Ayrıca şirketlerin pazarlama stratejilerine de oluşturduğu internet kullanımı verileri ile destek sağlar.
DHCP yani tam adı ile Dynamic Host Configuration Protocol ağınıza bağlı olan tablet, bilgisayar, akıllı telefonlar ya da IOT gibi cihazlarınıza ağ maskesi, ip adresi, ağ geçidi ve DNS adreslerini otomatik olarak atamak için kullanılan protokole verilen bir isimdir.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenilir (reliable) değildir. Veri ismine datagram denilir.
Eski ismi : Bootp -IP ve Gateway dağıtırdı. DHCP Sunucu veya DHCP istemci arasındaki haberleşme UDP 67ve 68 Portlarından gerçekleştirilir.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
Dinamik IP adresi ve yapılandırması kullanan bir bilgisayara DHCP istemcisi denir. DHCP istemcisini başlattığınızda 32 bit IPv4 adresi, 128 bit IPv6 adresi veya her ikisi birden, ağın DHCP sunucusu için tanımlanan IP adres havuzundan alınır.
DHCP sunucusu, bir IP adresi havuzundan oluşur ve ağa bağlanmak isteyen herhangi bir istemci yani cihaza bir adres kiralar. IP adresleri statik (kalıcı olarak atanmış) yerine dinamik (kiralanmış) olduğundan, artık kullanılmayan adresler yeniden tahsis için otomatik olarak havuza döndürülür.
DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
DNS veya diğer Hizmetler hem TCP hem de UDP üzerinde çalışır.
SIEM araçlarının DHCP loglarına erişebilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları da paylaşım yoluyla bu log dosyasına erişmek istemektedir. Varsayılan olarak “Windows\System32\dhcp” yer alan bu alanı paylaşıma açmak yerine, farklı bir alana loglarını yönlendirmek daha mantıklı olacaktır.
İnternete bağlanan cihazların değişmeyen IP adreslerine, statik IP denir. Sabit olması sebebi büyük sistemlerde kullanılır. Örneğin sunucu gibi cihazlar ve web siteleri kendilerine ait bir statik IP kullanırlar. Bu tarz büyük cihazların ve kurumların statik IP kullanmalarının sebebi bunun değişmemesidir.
Kiralama süresi, bir DHCP istemcisinin DHCP sunucusundan yenileme talep etmeden önce IP adresini elinde bulundurabileceği süreyi ifade eder. Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri