SAYGI KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI Hürmet kelimesinin kökeni Arapçadan gelir. Anlamı saygı kelimesi ile aynıdır.
Hürmet ile aynı kökten türemiş olan ihtiram sözcüğü de saygı ile eş anlamlıdır.
ihtiram Hürmet, riayet, saygı, tevkir, izaz, terkim. “bir vaziyet, bir duruş” söz konusudur. Bunun için ihtiram kelimesine saygılı duruş daha uygun düşerdi. İhtiram kelimesinden ihtiram duruşu, ihtiram kıtası kelimeleri dile kazandırılmıştır.
1- Hürmet:
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hürmet kelimesi, önem verilen bir kişiyi kırmayacak şekilde hareket etmek ve ölçülü bir şekilde davranmak anlamına gelir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
İlgili 45 soru bulundu
eş zamanlı olarak, aynı zamanda olarak, beraberinde.
Gerçek, kimi zaman doğru ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Fecir ve eşanlamlısı olan tan kelimeleri, şafak ile aynı anlama gelir.
Saygı, karşındaki insanın varlığını olduğu gibi kabullenmek ve onun düşüncelerini, dinlenmeye değer olduğunu ona hissettirmektir… İnsanları dinlemek, farklı olanı anlamaya çalışmak, onu yargılamamak saygılı ve erdemli bir davranıştır.
Saygı, terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre Türk Dil Kurumunun saygı sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir: Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Saygı kavramı insanlar tarafından farklı şekilde ele alınmakla birlikte genel olarak bakıldığında saygı; değeri, üstünlüğü, faydası, kutsallığı vb. gibi nedenleri ile herhangi bir kimseye ya da bir şeye karşı dikkatli ve ölçülü davranmaya yol açan tutum ile başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusunu kapsamaktadır.
engel, güçlük, zorluk.
şeref, haysiyet, izzet.
Sevgi kelimesinin eş anlamı olan kelimeler: Hatır. Kalp. Muhabbet.
Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumunda geçen eş anlamlı kelimesi “yanıt” kelimesidir. Cevap bir davranış, bir yazı, bir söz, bir istek ya da bir soruya verilmiş olan karşılıktır. Yanıt kelimesi de cevap kelimesi ile aynı anlama gelmektedir.
Sesteş kelimeler, yazılışları ve söylenişleri aynı olup anlamları ve görevleri bakımından birbirleriyle ilişkisi bulunmayan sözcüklerdir. Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Dil kelimesinin eş anlamlısı lisandır. Lisan Arapça kökenli bir kelimedir.
Dikkatli şekilde örnek cümlelere baktığımız zaman siyahla yazılan kelimeler farklı anlamlara gelmektedir. Ancak yazılış ve okunuşlarına baktığımız zaman ise aynı olduklarını anlıyoruz. O da bunları sesteş yani eş sesli yapıyor. Ancak özel isim olarak kelimeleri kullandığınız zaman onlar eş sesli olmazlar.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Bu doğrultuda olay kelimesi için karşılık olarak eş anlamlı şekilde, 'hadise' sözcüğünü değerlendirmek mümkün.
Sebep kelimesinin yakın anlamı bulunmaktadır. Kelimenin eş anlamlısı neden kelimesidir.
Eleman, öğe, prensip ve faktör sözcükleri unsur kelimesiyle aynı anlamı taşıyan sözcüklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri