DIANE 21 günlük bir doğum kontrol ilacıdır; 21 gün boyunca her gün bir tablet alınır ve sonraki 7 gün boyunca hiç tablet alınmaz. DIANE Klamidya (cinsel yolla bulaşan bakteri) veya HIV enfeksiyonu (AIDS) ve diğer cinsel yolla geçen hastalıklara karşı koruma sağlamaz.
Doğum kontrol haplarının temel etkisi; yumurtlamayı engelleyerek, döllenme ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Bunu, östrojen ve progesteron hormonlarını yeniden düzenleyerek yapar. Rahim ağzı salgısı olarak da bilinen servikal mukusun yoğunluğunu artırır.
21 gün (3 hafta) sonra kutu biter. Adet dönemi bu haftada başlar. 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.
Hapların içerdiği hormonlar, yumurtlamayı durdurur ve rahim ağzı salgısı olarak bilinen servikal mukusun yoğunluğunu arttırarak, erkek üreme hücresi spermin rahim içine geçişini engeller. Ancak unutulmamalıdır ki, en iyi doğum kontrol hapı dahil, hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 koruma sağlayamaz.
Adetin ilk 5 günü içinde kullanılmaya başlandı ise kombinasyon doğum kontrol hapları anında korumaya başlayacaktır. Ancak bu aralık dışında herhangi bir zamanda içilmeye başlandıysa hapın etki etmesi 7 günü bulacağı için, 7 gün sonra hamilelikten korunmaya başlarsınız.
İlgili 35 soru bulundu
Doğum kontrol haplarının hepsi kıllanma tedavisi için uygun değildir. İçindeki progesteronun erkeklik hormonunu azaltan bir doğum kontrol hapı olması tedaviyi olumlu olarak etkiler. Örneğin Diane 35 içinde Siproteron asetat düşük dozda vardır ki erkeklik hormonunu azaltır.
Adetin ilk 5 günü içinde ve mümkünse ilk gününde kullanıma başlanmalıdır. 21 gün ara vermeden kullanılır. Takip eden 7 gün hap kullanılmaz ve adet kanaması olur. Ardından ikinci kutuya başlanır.
DIANE, hamilelikte kullanılmamalıdır. DIANE kullanımı sırasında hamilelik meydana gelirse kullanım durdurulmalıdır. Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, DIANE, kullanmayı bırakmadan önce hamilelik testi yaparak durumdan emin olun.
Bir hap 24 ile 48 saat boyunca unutulmuşsa, hap mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Unutulan ve günün hapı olmak üzere bir günde iki hap içilmelidir. Kalan haplara aynı düzende devam edilir. Hap, 48 saatten daha uzun sürede alınmamışsa 7 gün boyunca prezervatif gibi ek bir korunma yöntemi gereklidir.
Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Hapın etki edebilmesi için cinsel ilişkiden sonra en fazla 72 saat içinde alınmalıdır.
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Kilo alımı doğum control hapları içerisindeki progesterone tipine bağlı olarak gelişebilir. Yüksek doz hormon içeren, özellikle progesteronu değişik olan ilaçlarda belki su tutulumuna bağlı çok az bir kilo artışı söz konusu olabilir. Kadın bunu göğüslerde ve karın çevresinde şişkinlik şeklinde hissedebilir.
Doğum kontrol hapı kullanırken ilaca 7 gün ara vermenin sağlığa herhangi bir yararı olmadığını açıklayan Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Fakültesi (FSRH) üyeleri, bu yeni araştırma sonuçlarının istenmeyen gebeliği önlemede daha çok yardımcı olabileceğini umuyor.
Doğum kontrol hapının kullanımı genellikle regl döngüsünün ilk gününde başlar. Hapı her gün aynı saatte almak önemlidir. Reglin ilk günü 1 hafta boyunca ek koruma olmadan cinsel ilişkiye girilebilir.
Bayer şirketi konuya ilişkin açıklamasında, Diane 35'in yalnızca akne tedavisinde hastalara reçeteli verilmesi gerektiğini, doğum kontrol hapı olarak tavsiye edilmediğini duyurdu. Şirket, ilacın prospektüsünde halk arasında kan pıhtılaşması olarak da bilinen tromboz riskine de açıkça dikkat çekildiğini belirtti.
Doğum kontrol hapları kullanmak, döngü içinde bir kanamanın atlanmasına neden olabilir. Bu durum çoğu kadın için normal kabul edilir. Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir.
Yeni bir çalışmaya göre bazı kadınlarda doğum kontrol haplarının etkisini devre dışı bırakan bir gen bulunuyor. Çalışmanın sonuçları doğum kontrol hapı kullandığı halde hamile kalan her 20 kadından birinin genetik sebeplerle hamile kalmış olduğunu ortaya koyuyor.
Doğum kontrol hapları düzenli ve unutulmadan kullanıldığında en güvenilir korunma yöntemlerinden birisidir Ancak hap alımı unutulmasa bile ve her gün aynı saatlerde çok düzenli alınsa bile çok nadir gebelik oluşabilmektedir.
Doğum kontrol haplarının en önemli dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamasıdır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için doğum kontrol hapı ile gebelikten korunan kadınların ek olarak prezervatif kullanımına özen göstermesi gerekir.
Doğum kontrol hapının koruma etkisi kullanıldığı ilk günden itibaren başlar. Ancak en iyi koruma için düzenli kullanım esastır. Hapı her gün ve günün aynı saatinde almak oldukça önemlidir. Bir ayın sonunda hapın, doğum kontrol etkisi yüzde yüze yaklaşmış olur.
Eğer farklı saatlerde alırsanız ara kanamalar yaşayabilirsiniz. Günümüzdeki doğum kontrol hapları çok düşük doz hormon içerdiğinden aynı saatte alınması düzgün gitmesine neden olacaktır adet siklüslerinin; farklı saatlerde alınması ise çekilme kanaması ya da kırılma.
Âdet düzensizliği olan polikistik over hastalarında ilk tercih doğum kontrol hapları iken, doğum kontrol hapları kullanamayan hastalarda metformin tercih edilebilir.
Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Bilmeniz Gerekenler
Haplar bir tablet tok karnına her gün belli bir saatte alınmalıdır. Tam saat çok önemli değilse de aynı vakitte olması önemlidir.
Ertesi gün hapı kullanımı ardından meydana gelen kanama ilacın bir başka yan etkilerinden biridir. Bu yan etkiler her kadında görülmezken, ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama meydana gelmez ise bu gebe olduğunuz anlamına da gelmemektedir. Kanama gebelikten bağımsız olarak görülen, yan etkisidir.
Tüm kadınların vücut sistemleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle ilaçlara karşı gösterilen reaksiyonlar da değişiktir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların en sık karşılaştığı durumlardan biri de ara adet kanamaları ve lekelenmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri