Bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip oradan ilgili mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazmanız gerekir. Posta masrafı ve pul yatırıp ön bürodan havale alıp hukuk veya ceza birimine ön bürosuna götürüp vermeniz yeterlidir.
Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle e devlet üzerinden ya da Uyap Vatandaş internet sitesi üzerinden portala giriş yapılır. Portala giriş yapıldıktan sonra sol taraftaki menüden "dosya sorgulama" bölümüne tıklayarak ilgili dava için dilekçe gönderilebilir.
1- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun “Posta ile gönderme” başlıklı 170'inci maddesinde; “Yazılı bildirmelerin posta ile taahhütlü olarak gönderilmesi caizdir.
Giriş yapıldıktan sonra UYAP Vatandaş portalının sol tarafta yer alan menüsünden “dosya sorgulama” bölümüne girmek gerekiyor. Bu seçenek tıklandıktan sonra ilgili dava için yazılan dilekçenin gönderimi sağlanabiliyor.
Mağdur olarak dilekçeyi kendiniz verebileceğiniz gibi bunun için bir avukat da tutabilirsiniz. Uzman bir danışma merkezinin konuya refakat etmesi iyi olur. Dilekçeyi nereye vereceğim? - davalının ikametgahının bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemelerinin Hukuki Dilekçe Kabul Oda- sı'na verebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
3071 sayılı Dilekçe Kanunu gereğince Türk vatandaşları ve Türkiye' de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, İçişleri Bakanlığının ilgili birimlerine elektronik dilekçe gönderebilmektedir.
Savcılığa şikayet dilekçesinin herhangi bir ücreti yoktur. Suçun mağduru olan kişiler tarafından yapılacak başvuru ile süreç herhangi bir masrafa tabi olmaksızın başlayacaktır. Sadece savcılığa şikayet dilekçesi ceza avukatı ile hazırlanması durumunda avukatın alacağı ücret olacaktır.
Evrak ekleme işlemi için; Dosya Sorgulama, Yargı Birimi ve birim seçildikten sonra, dosya görüntüle evrak gönderme butonuna basılır, dosya seçilir, açıklama kısmı yazılır, cevap itiraz dilekçesi vs. Evrak türü seçilir, gönder butonuna basıldığında evrak gönderilmiş olur.
Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte kamu kurumları da bundan nasibini almış ve ülkemizde kullanılmakta olan E Devlet portalı üzerinden bir çok kamu kurumunun işlemi online olarak yapılabiliyor hale gelmiş, bununla birlikte bazı kurumlara dilekçe gönderme ya da bir şekilde bir işlem yapma imkanı sağlanmıştır.
6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Buradaki en önemli husus, PTT üzerinden iş yerinden aynı gün çıkması ile ilk posta üzerinden işlem yapılmasıdır. Üstelik teslim anına kadar özenli şekilde takip imkanı barkod üzerinden ele alınır. Sonuç olarak alıcısından imza karşılığında kargo verilir ve bu süre 1 ila 3 gün arasında tamamlanır.
Göndermek istediğiniz dosyayı açın. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'nda, bir e-posta iletisi açmak için Posta Alıcısına Gönder'e tıklayın. Dosyanız iletinin gövdesinde belirecektir. Alıcıların diğer adlarını girin, konu satırını ve ileti gövdesini gerektiği gibi düzenleyin ve sonra Gönder'e tıklayın.
Eğer taahhütlü posta alınmazsa, kabulde alınmış olan ücretler geri iade edilir, bu da taahhütlü posta alınmazsa ne olur sorusunun cevabı olmaktadır. Hadi gelin iade taahhütlü posta nedir adlı yazımızı beraber inceleyelim.
iki yüzü de kullanılabilir. MADDE 6- (1) Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde "Times New Roman" veya "Arial" yazı tipi normal yazı stilinde kullanılır. Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır.
Kişi ilgili yerin Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben düzenlediği şikayet dilekçesini müracaat savcılığına teslim etmelidir. Müracaat savcılıkları adliyelerin içerisinde yer almaktadır. Fakat kişi şikayet dilekçesini örneğin polis karakoluna hitaben düzenlemişse dilekçe söz konusu polis karakoluna verilmelidir.
Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır. Dilekçelerde İmla Kılavuzunda yer alan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılması zorunlu ise, kısaltmanın geçtiği ilk bölümde parantez içerisinde kısaltmanın uzun okunuşu yazılmalıdır. Dilekçeler belli bir plana göre yazılır.
Başvuru dilekçeleri posta yoluyla da kurum ve kuruluşlara gönderilebilir. tespitine yarayacak başka bilgilerin yasal olarak belirlenebilir olması kaydıyla elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilir.
Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.
Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır. O da yoksa, siyah veya koyu mavi renkteki sabit kalemle ve okunaklı bir şekilde elle de yazılabilir. Dilekçe yazılacak kâğıdın dört kenarından 3'er santim kadar boşluk bırakılır.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
Vatandaşlar icra dairelerine gitmeden UYAP Vatandaş Portal üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile kendi dosyalarına ödeme yapabiliyor. Bu uygulama ile adliyeye gidilmeden cumhuriyet başsavcılıklarına şikayet dilekçesi gönderilebiliyor.
Ülkemizde adli işlemler UYAP sistemi ile elektronik ortama taşınmıştır. Uyap sistemi mesai saatlerine bağlı olmaksızın kullanıma açıktır. Sistem üzerinden elektronik imza ile avukatlar günün her saatinde, mesai saatleri sonrasında da dilekçe verebilmekte, dava açabilmekte, harç ve masraf ödeyebilmektedirler.
2023 yılı büroda sözlü danışma ücreti 1.200 Türk Lirasıdır. 2023 yılı her türlü ihtarname, ihbarname ve dilekçe yazılması ücreti 1.900 Türk Lirasıdır. 2023 yılı icra dairelerinde takip edilen işler için ücret 1.800 Türk Lirasıdır.
Dilekçelerin Muhabere Ön Büroya teslimi, ancak dilekçe sahibi tarafından BİZZAT kimlik ibraz etmek suretiyle (Tüzel Kişilerde ise imza sirkülerinde ismi yazılı şahıslardan en az birisi tarafından ) sunulacaktır. Yetkisiz kişilerce ibraz edilen dilekçeler KESİNLİKLE işlem yapılmadan iade edilecektir.
Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tarifedeki ücretler yaklaşık yüzde 20 oranında artırıldı. Büroda sözlü danışma ücreti 540, yazılı danışma bin 125 ve dilekçe yazım ücreti 825 lira oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri