Difüzyon (Geçişme veya yayılma olarak da bilinir.), maddelerin çok yoğun ortamdan, az yoğun ortama doğru kendiliğinden yayılmasıdır. Fiziksel kimyada ise moleküllerin kinetik enerjilerine bağlı olarak rastgele hareketlerine denir.
Osmoz: Suyun yarı geçirgen zardan difüzyonuna osmoz denir.
✔ Basit difüzyon, kolaylaştırılmış difüzyon ve ozmos olmak üzere üç çeşittir. ✔ Hücre zarından geçebilecek büyüklükteki molekül ya da iyonların çok yoğun olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama kendiliğinden geçmesine difüzyon denir. ✔ Her iki tarafın yoğunluğu eşit olana kadar difüzyon devam eder.
Seçici geçirgen zar bulunan bir ortamda suyun, yoğun olduğu ortamdan daha az yoğun olduğu ortama geçmesine osmoz denir. Difüzyon olayının özel bir şeklidir. Yani osmoz, suyun difüzyonudur. Difüzyon ile arasındaki fark arada yarı geçirgen bir zarın bulunması gereğidir.
difüzyon sınıflandırması
Temel kategorizasyon fiziksel duruma dayanmaktadır. Bu faktöre göre difüzyonu katı, sıvı ve gaz fazlarında ayırırız. Yayılan atomlar düşünüldüğünde, iki kategori ayırt edilebilir. Birincisi, bir elementin atomları matris atomlarına göre hareket ettiğinde meydana gelen kimyasal difüzyondur.
İlgili 38 soru bulundu
Hücre zarından geçen maddelerin enerjiye ihtiyaç duymadan gerçekleştiği taşıma tipidir. Difüzyon, kolaylaştırılmış difüzyon ve ozmos olmak üzere üç farklı şekli vardır. Moleküllerin yüksek konsantrasyondan düşük konsantrasyona doğru hareketlerine difüzyon denir.
İşte bir gazın çok küçük bir delikten sızarak kaçmasına özel olarak efüzyon (dışa yayılma) adı verilir. İkisi de yayınırlık anlamına gelen difüzyon ile efüzyon arasındaki tek fark efüzyonda gazın küçük bir delikten sızarak kaçıp yayılmasıdır.
Ozmoz, su gibi çözücü maddelerin yarı geçirgen bir zardan geçişidir. Yine difüzyondaki gibi maddeler yoğun olarak bulundukları ortamdan az bulundukları ortama doğru geçer. Dolayısıyla enerji (ATP) harcanmaz. Fakat ozmozda, difüzyondan farklı olarak, sadece çözücü maddeler geçiş yapar ve yarı geçirgen bir zar bulunur.
Osmoz, çözücü maddelerinin çok yoğun ortamdan az yoğun ortama, seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçişidir. Canlı sistemlerde çözücü madde su olduğu için, biyoloji biliminde osmoz terimi ile kastedilen, suyun çok yoğun ortamdan az yoğun ortama seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçişidir.
Durgun bir akışkan içinde konsantrasyon farkı ile kütle transferinin olması difüzyon olayı ile açıklanabilir. Suyla dolu bir bardağa mürekkep damlatıldığında, mürekkebin mavi renginin yavaş yavaş tüm suya dağıldığı ve sonunda üniform bir karışım elde edildiği bilinen bir gerçektir.
Moleküllerin yoğun ortamdan, yoğunluğu daha az olan ortama enerji harcamaksızın geçmesi olayıdır. "Yayılma" olarak da bilinir.
Difüzyon kaynağı birçok ileri teknolojik malzeme için, özellikle geleneksel ergitme kaynağı işlemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda etkili bir birleştirme yöntemidir [3]. Yöntemin en büyük avantajı benzer olmayan malzeme çiftlerinden yeni bir malzeme üretmektir [4].
Fransızca geçişme anlamına gelen 'osmose' kelimesi için yanlış şekilde ozmoz, osmoz, osmos kelimeleri kullanılabilmektedir. Türk Dil Kurumu bu kelimenin doğru yazılışının 'ozmos' olduğunu belirtmiştir (bknz. TDK Yazım Kılavuzu).
İşte, merak edilen tüm detaylar. Biyolojide, ozmoz, su moleküllerinin yarı geçirgen bir zardan (örneğin hücre zarı ) yüksek bir alandan daha düşük su potansiyeline sahip bir alana net hareketi olarak tanımlanır.
Difüzyon katı, sıvı ve gazlarda meydana gelebilir.
Osmoz, suyun çok yoğun bir ortamdan daha az yoğun ortama geçişi şeklinde tanımlanır. Bu geçiş sırasında bir enerji harcanmaz. Bu tanımlamada seçici geçirgen zardan kastedilen ise çözünen maddeleri geçirmeyen sadece çözücüleri geçirebilen zardır.
Osmoz: Osmoz suyun özel difüzyonudur. Suyun, yarı geçirgen bir zar üzerinde çok olduğu ortamdan, az olduğu ortama doğru geçişine denir.
Osmoz süreci, iki farklý sývý veya iki deðiþik deriþimli sývý arasýna bir membran yerleþtirilerek sadece çözgen moleküllerinin geçmesine izin veren bir süreçtir. Membranýn her iki tarafýnda kimyasal potansiyel eþit olduðunda difüzyon durur. Böylece osmoz süreci sona erer.
En kolay anlatımıyla 'osmoz', suyun olduğundan daha yoğun bir ortama doğru hareketine denir. Örneğin, daha az bileşen içeren yağmur suyu, daha yoğun ve daha çok bileşenli tuzlu suya doğru hareket eder. Ters osmoz ise doğada gördüğümüz bu hareketin tamamen tersine çevrilmesi işlemidir.
Ozmotik basınç nedir? Ozmotik basınç, az yoğun ortamdaki suyun, daha yoğun ortama geçmesi sonucu hücre zarı üzerinde oluşan basınçtır. Turgor basıncı nedir ve ne işe yarar? Turgor basıncı, hücre duvarına karşı oluşan iç basınçtır ve otsu bitkilerin dik durmasını sağlar.
Difüzyon (geniş tanım): Atom transferi yoluyla malzeme içinde kütle taşınması.
Kültürel yayılma (difüzyon): Kültürel yayılma, kendi içinde farklılık oluşturan bir kültürel bütünlüğün ya da bu bütünlüğün belirli parçalarının başka kültürlerce de benimsenmesi, kullanılması anlamını taşımaktadır.
Difüzyon MR Nedir? Difüzyon mr, beyin içerisinde yer alan hidrojen atomlarının hareketlerini detaylı bir biçimde incelemekte olan bir görüntüleme tekniğidir. Bu hidrojen hareketliliği beyin dokusu içerisinde oluşmuş olan hasarın görünebilirliği açısından oldukça büyük önem içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri