Tıpta adet kanamasının uzun sürmesi menoraji olarak tanımlanır. 7 günden çok uzun süren adet kanamaları bu gruba girmektedir. Adet kanamasının normalden uzun sürme durumu anemi, ağrılı adet kanaması ve myomların belirtisi olabilir. En önemli hastalık myomdur.
Tiroid bezlerinde görülen hormon problemleri ya da az çalışma durumları da kesilmeyen adetin nedenidir. Yumurtalık kisti oluşturan polikistik over sendromu ve rahim kanseri de kesilmeyen adet kanaması nedenleri arasındadır.
Genellikle kesilmeyen adette ilaç tedavisi uygulanır. Kanama miktarı azaldığında veya sona erdiğinde tedavi başarılı sayılır. Tedavi sürecinde ilaç tedavisi çözüm olmadıysa rahim içine spiral de yerleştirilebilir. Hormonlu spiral rahim içinde progesteron hormonu salgılayarak kanamayı azaltır.
Genellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1'inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar.
Tedavi Nasıl Yapılır
Kullanılacak ilaçlar; kansızlık için demir takviyesi, ağrılarınız için ağrı kesiciler, kanamayı azaltmak için doğum kontrol hapları, progesteron hormonu olabilir. Eğer kanamanız aldığınız hormon ilaçlarından kaynaklanıyorsa o zaman doktorunuz bu ilaçları kesecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Çoğu zaman adet kanamaları hemen kesilmez, östrojen ve progesteron hormonlarının üretimindeki düzensizlikler nedeniyle sık veya uzun aralıklarla az yada çok kanamaların olması gibi düzensizlikler, ateş basmaları, uykusuzluk gibi belirtiler olur ki bu döneme perimanpozal dönem- menopoza geçiş dönemi denir.
Adet kaç gün sürerse tehlikeli? Kadınlarda adet kanaması süresi 8 güne kadar normal kabul edilebilir. Ancak 7 günden daha uzun süren kanamalarda veya 2 günden daha kısa süren kanamalarda normal kabul edilmez ve tehlikeli görülebilir.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
Kanama durmuyorsa el ile yapılan bası artırılarak kanama durdurulmaya çalışılır. Kanayan alan üzerine bastırılmış olan gazlı bez ya da kompres kan ile ıslanırsa, ıslanmış olan gazlı bez ya da kompres yerinden kaldırılmadan, üzerine ikinci bir gazlı bez ya da kompres konmak suretiyle bası uygulamaya devam edilir.
Özellikle hormon dengesini bozan her türlü durum adet kanamasının daha uzun sürmesine yol açabilir. Kadınlarda 10 günün üzerinde devam eden adet kanamasında mutlaka profesyonel bir destek almak şarttır. Adet kanaması 10 gün tamamlandığında hala yoğun ve şiddetli olarak sürebilir.
21 günden az ve 35 günden fazla aralıkta gerçekleşen kanama varlığında adet düzensizliğinden söz edilebilir. Ayrıca 3 ya da daha fazla periyotta kanama görülmemesi, kanama miktarının ve süresinin normalde olduğundan daha az ya da fazla olması ve adet dönemi dışında kanama olması, adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Adet sürecinin uzun olma durumu vajinal hastalıkları beraberinde getirmektedir. Tıpta adet kanamasının uzun sürmesi menoraji olarak tanımlanır. 7 günden çok uzun süren adet kanamaları bu gruba girmektedir. Adet kanamasının normalden uzun sürme durumu anemi, ağrılı adet kanaması ve myomların belirtisi olabilir.
Adet kesici şeyler arasında bol su tüketmek, sirke içmek, limon ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi ilk sırada gelmektedir. Adet kesici şeyler arasında vitaminler de en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Regl döneminde ilaç tüketimi adetin kesilmesine neden olmaktadır.
Adet arasındaki kanama sebepleri ele alınacak olursak; rahim ağzında büyüme, kullanılan ilaçların yan etkisi, stresli bir hayat tarzı, vajinal kuruluk, düşük yapma, kanser hastalığı, hormon düzensizliği görülebilir. Ortalama olarak adet döngüsü 21 ile 35 gün aralığında gerçekleşmektedir.
Tanı Yöntemleri
Fizik muayene ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip ultrasonlardan faydalanılarak kitle tespit edilebiliyor. Eğer kitle büyükse veya rahim dokusu tam olarak seçilemiyorsa herhangi bir karışıklığa yol açmaması adına MR çekilebiliyor. MR görüntüleme yöntemiyle yumuşak dokularda detaylı bilgi alınabiliyor.
Miyom kanaması belirtileri uzun süren adet kanamaları yada adetler arasında meydana gelen kanamalar şeklinde kendini gösterir. Normal bir kadının adet düzeni 21 ile 35 günlük döngüleri ve maksimum 7 günlük kanamayı kapsar. Bunun dışında gözlenen kanamalar anormal rahim kanamaları olarak adlandırılır.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi fazla kanama ve fazla kanda pıhtılaşma olduğunu ortaya koyar. Adet dönemi içindeki kadının içinde yer alan kanın boşaltılamadığı anlarda pıhtılaşma şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bu durumda kan pıhtılı olacak şekilde dışarı atılmaktadır.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması, Adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi, Bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi, Sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması menopoza yaklaşıldığının habercisidir.
Seyrek adet gören, sıcak basmaları ve psikolojik rahatsızlıkları olan bir kadından adetin üçüncü günü alınan kanda FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz tanısı konabilir. Düzensiz adet gören bir kadında FSH düzeyi 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı kesinlikle konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri