Artık çalışmayan, istenmeyen veya kullanım ömrü dolmuş olan elektrikli ve elektronik ürünlerin tümüne elektronik atıklar ya diğer adıyla AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) deniliyor. Bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, bu atıkların büyük bir çoğunluğunu oluşturur.
“Elektronik atık”, “e-atık” ya da “dijital çöp”; elektronik cihazların kullanım ömrünü tamamlaması, çöpe dönüşmesi olarak tanımlanabilir.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) da denilen bu cihazların büyük çoğunluğunu; bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, CD çalarlar, çamaşır/bulaşık makinesi gibi elektronik eşyalar oluşturuyor.
Günlük hayatta kullandığımız cep telefonu, usb kablo, radyo, bilgisayar, yazıcı, kulaklık, tablet gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde tekno atık sınıfına girmektedir. Tekno atıklar, elektronik atık (e-atık), atık elektrikli ve elektronik eşya (aeee) olarak da adlandırılabilir.
2015 yılında yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği'ne göre ise atık; üreticisi, fiilen elinde bulunduran gerçek ya da tüzel kişi tarafından çevreye atılan, bırakılan, atılması zorunlu olan herhangi bir madde ya da materyal olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Temelde 3R (Azalt-Yeniden Kullan-Geri Dönüştür) prensibi olarak adlandırılan bu hiyerarşik yaklaşım atık üretiminin büyük miktarının baştan azaltılması gerektiği anlamına gelmektedir ve sırasıyla diğer seçeneklerin azalarak tercih edilmesi üzerine şekillenmektedir.
Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.
Dolayısı ile artık kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin atık getirme merkezlerine ve üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine hiçbir ücret ödemeden teslim edebilirsiniz.
Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir.
Bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, bu atıkların büyük bir çoğunluğunu oluşturur. Peki bu atıklar neden zararlı? Elektronik atıkların büyük bir çoğunluğu, bromlu alev geciktirici, klorlu solventler, PVC, zararlı metaller, kurşun, civa, berilyum, kadriyum gibi maddeler içerirler.
Elektrikli ve Elektronik eşya kullanıcıları yani tüketiciler, kullandıkları ürünlerini atık vasfına ulaştığı zaman TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluşu (TYK) aracılığıyla geri dönüşüme kazandırabilirler.
Piller de bir çeşit elektronik atıktır. Pillerin toplama kutularına atılması ile içerdiği zararlı maddelerin, doğaya ulaşması engellenebilir. Kamu kurumlarında ve bazı marketlerde bulunan pil atık kutuları kullanılabilir.
Dijital bir dönüşümden geçmek, süreçlerin daha verimli yönetilmesini sağlar ve daha hızlı sorun tanımlama ile hem maliyetlerden hem de zamandan tasarruf etmeye yardımcı olabilir. Örnek olarak, ürün bazlı bir şirket, dijital dönüşüm ile hammadde ihtiyaçları ve zaman çizelgeleri hakkında daha iyi bilgiler edinebilir.
Elektronik atıkları, diğer atıklardan ayrı bir yerde toplayın. Bu atıkları belediyelerin atık getirme merkezlerine ya da üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine bırakın. Kullanılacak durumda olan elektronik cihazları, teknolojileri eskimeden ikinci el kullanıma sunmayı deneyin.
Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Kullanım ömrünü tamamlayan ya da işlevini yerine getirmeyen elektronik atıkları, atık eşya toplama konusunda destek veren firmalara teslim ederek geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz. Bilgisayar atıkları içerisinde; yongalar, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve plastik parçalar barındırmaktadır.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD'ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor.
Bunlar: Organik evsel atıklar, meyve, sebze kabukları veya yiyecek atıklarıdır. Geri dönüşebilir evsel atıklar, kağıtlar, kartonlar, plastik şişelerden oluşan atıklardır. Tehlikeli evsel atıklar, İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklardır.
Kâğıt-karton ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra kâğıt-karton atık olarak nitelendirilirler. Örneğin yazışma kâğıtları, karton koliler, kâğıt peçete ve havlular, defterler vb. kullanım ömrünü doldurduktan sonra kâğıt atık olarak değerlendirilirler.
Bitki ve hayvan kaynaklı atıklara organik atık denir. Genelde ev gibi yerleşimlerden çıkan atıkların çoğu bitki ve hayvan kaynaklı atıklar yani organik atıklardır. En yaygın organik atık örnekleri meyve, sebze, arpa, çavdar samanı atıkları, dökülmüş ağaç yaprakları ve arıtma çamuru gibi atıklardır.
Laboratuvar hayvan biliminde göz önüne alınan temel ilkeler, yerine koyma, azaltma ve iyileştirme olarak tanımlanmıştır. Günümüzde bu ilkelere “sorumluluk” da ilave edilmiştir. Böylelikle 4R kavramı oluşmuştur.
Sürdürülebilir bir gelecek için tekrar kullanıma yönelik kelimeler sıkça gündeme geliyor. 3R kuralı reduce, reuse, recycle kelimelerinden oluşmaktadır; yani azalt, tekrar kullan ve geri kazandır kuralı.
Olası modeller daha sonra insanda benzeri tanımlanabilecek olan durumların çalışıldığı modellerdir. Benzer bir hastalık insanda görülürse model adapte edilir(9). Model hayvanlar, günümüzde sık görülen pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri