Türkiye dijital ücret için 2023 kuruna göre 170 TL belirlenmiştir. Dijital ehliyet ücreti, başvuru öncesinde ödenir. Ardından ücretin ödendiğine dair ilgili bankadan bir dekont talep edilir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek.
Dijital ehliyet Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından verilmektedir. "Dijital ehliyet başvurusu nasıl yapılır 2023" araştırması yapan kişilerin başvurularını TOBB sitesine girerek yapabilirler. Bu şekilde başvuru yapılmasının ardından gerekli ücret yatırılması ile birlikte ehliyeti almak mümkün olur.
Şirket ve servis kartları için başvuru ücreti 400 TL, sürücü kartları için 130 TL'dir.
Ehliyet yenileme işlemleri için randevu oluşturma yöntemleri arasından size uygun olanı seçebilirsiniz. ALO 199 Nüfus Müdürlüğü Çağrı Merkezi telefon numarasını arayarak randevu alabilir ya da internet üzerinden randevu.nvi.gov.tr adresini ziyaret ederek online şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Kartlar ne kadar süre için geçerlidir? Sürücü ve şirket kartları beş yıl, denetim kartları iki yıl ve servis kartları bir yıl geçerli olacaktır.
Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. 2022 yılında 130 TL olan ehliyet sınav ücreti de yükseldi. 2023'te A sınıfı sürücü belgesi harcı 825,70 lira olarak belirlenirken, bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 2 bin 489,90 lira olarak uygulanacak.
Her şeyden önce, takografla donatılmış bir aracı kullanırken kişisel dijital takograf sürücü kartını (dijital ehliyet) kullanmak zorunludur. Bir araç sürücü kartı olmadan çalıştırıldığında, takograf sürüş bilgilerini kaydetmeye devam edecek ve sürücü kartının olmadığını belirten bir etkinlik yaratacaktır.
Dijital ehliyet Türkiye Odalar Birliği Başkanlığı tarafından temin edilir. Başvuruların internet üzerinden yapıldığı süreçte, dijital ehliyet başvurusu uluslararası taşımacılık yapanlar ve SRC 1-2-3-4-5 belgelere sahip olanlar tarafından yapılabilmektedir.
2023 yılında alınan karara göre; A sınıfı sürücü belgesi harcı 825,70 TL, B sınıfı sürücü belgesi harcı ise yapılan zam ile birlikte 2 bin 489,90 TL olmuştu.
Ehliyet almak için 2023'de ödenmesi gereken ücretler şöyle: Yazılı sınav ücreti: 120 TL. Direksiyon sınavı ücreti: 235 TL. A, A1, A2 ve F Sınıfı İçin Harç Ücreti: 825 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 1.594 TL.
Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL'dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda 145+624 TL olmak üzere 769 TL ödeme yapılması gerekir.
Pek çok kişi dijital ehliyeti nasıl alacağını merak ediyor. Dijital ehliyeti alabilmek için ödenmesi gereken bazı ücretler bulunuyor. Sürücü kartları için 130 TL, şirket ve servis araçları için 400 TL ödemesi yapılması gerekiyor. Ödemelerin yapılmaması durumunda, dijital ehliyet başvurusu yapmak mümkün değildir.
Sürücü ve şirket kartları 5 yıl, denetim kartları 2 yıl ve servis kartları ise 1 yıl geçerlidir. Sayısal Takograf Kartı Başvuruları Nasıl Yapılır?
Sürücü kartları 130 TL, şirket ve servis kartları 400 TL'dir. Sürücü kartı başvurusu için hangi belgeler gerekmektedir? Ön başvuru işlemi ve takograf kartı ödemenizin ardından başvuru işlemini gerçekleştirmek için ilgili Odaya giderken aşağıdaki belgelerin yanınızda bulunması gerekmektedir.
Bugün itibarıyla başlayan uygulama sayesinde motorlu taşıt sürücü sertifikası sorgulama ve doğrulama işlemleri artık e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
Ehliyet yenileme işleminin tarihi geçirildiği takdirde idari para cezası verilecek. İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için verilen süreyi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatmıştı. Eski ehliyete sahip yurttaşların 2022 yılı içerisinde yeni ehliyetlere geçmesi gerekiyor.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Günlük dinlenme süreleri 24 saat içinde tamamlanmalıdır. Çift şoför durumu söz konusu ise günlük dinlenme süresi AETR'ye göre 30 saat içinde en az 9'ar saat, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre 8'er olarak uygulanır. Haftalık Dinlenme: En az 45 saat olarak uygulanır. 24 saate kadar kısaltılabilir.
Firma kartları kullanılarak her 90 günde bir takograf cihazındaki veriler her 28 günde bir günde bir sürücülerin kartlarındaki veriler mutlaka indirilmeli ve bir yıl süreyle saklanmalıdır (Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 5 yıl).
Kartın alındığı tarihten itibaren kullanım süresinin dolmasına en geç 15 gün kalana kadar yenileme işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmekte olup, 45 gün kala yenileme işlemi yapılmaya başlanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri