Hüseyni Makamı Anadolu'nun makamıdır ve yanık bir havası vardır. Nitekim , daha çok halk ezgilerinde kendini bulmuştur. Safiyüddin Urmevi Hüseyninin Hüseyin Aşiran Perdesine kadar indiğini görerek bu makama Muhayyer-ül Hüseyni adını vermiştir.
Hüseyni Makamı: Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği var- dır. Sabahleyin etkilidir. Hicaz Makamı: Yatsıdan sabaha kadar olan zamanda etkisi fazladır.
Hüseynî Makamı. Dizisi, yerinde hüseynî beşlisine hüseynî perdesinde uşşak dörtlüsünün eklenmesinden meydana gelmiştir: Hüseynî makamının seyri sırasında ve özellikle inici nağmelerde iniş cazibesiyle bazan eviç perdesi yerine acem perdesinin kullanılması sonucu hüseynîdeki uşşak dörtlüsünün yerini kürdî dörtlüsü alır.
Hüseyni Makamı
Akrep Burcu (Kova Burcu).
Hüseyni makamı dizisi
Yerinde hüseynî beşlisine hüseynî perdesinde (Mi) uşşak dörtlüsünün eklenmesinden meydana gelmiştir. Hüseyni makamında özellikle inici seyirde bazen Fa 4 koma diyez, yani Fa bakiye (Eviç notası), Fa (Acem notası) olarak çalınır.
İlgili 39 soru bulundu
Tümata'nın hüseyni makamı ile ilgili açıklaması şöyledir; Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği vardır. Karaciğer, kalp ve ruhların iltihabını söndürür ve yok eder. Mide hararetini giderici özelliği vardır.
Hz. Peygamber'in kıyamet gününde sahip olacağı mânevî konumu ifade eden bir tabir. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
Yapılan araştırmada dünyanın en kaba burçları belli oldu.
O burçlar arasında ''Başak, Balık,Oğlak'' burcu ilk sırada yer alıyor.
s.a.v efendimizin kutlu doğum haftasının kutlandığı tarih baz alındığında kabak gibi ortaya çıkan gerçektir.
Hüseyni makamında uşak makamındaki tüm akorlar kullanılır buna ek olarak la majörde kullanılır. Kullanıldığı yer ise genellikle uzun ince bir yoldayım tarzı la-si-do#-re ile giriş verilen parçalarda re majörden sonra la majör gelir... gündüz gece kısmı sol major şeklinde devam eder....
Biliyoruz ki Hüseyni makamının en karakteristik asma karar perdesi Çargâh'dır. Eğer Acem'li Hüseyni dizisi kullanılıyorsa, yâni Eviç perdesi yerine Acem perdesi basılıyorsa, Çargâh perdesindeki asma karar Çargâh çeşnilidir. Nevâ perdesinde Rast çeşnili asma karar yapılabilir.
Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
REHAVî MAKAM :
Baş ağrılarına, burun kanamasına, felçlere iyi gelir. İnsana sonsuzluk fikri verir.
makamı; cesaret, kuvvet ve rahatlık hisleri uyandırır.
12 burç içerisinde en sevilmeyen burçlar belli oldu.
Ancak belirlenen bu üç burç genel özellikleri itibariyle toplumda en sevilmeyen burç kabul ediliyor. Yapılan araştırmaya göre ''İkizler, Akrep ve Başak'' en sevilmeyen burçlar listesinde ilk sırada yer alıyor.
İkizler. Dönek, iki yüzlü, karakter çorbası, tek başına tek bir işe bile yaramayan asalak.
Burçlar arasında en sinirli olanı koç burcudur. Yönetici gezegeni olan Mars, durmadan hareket halinde olduğundan aynı özellik koçlarda da bulunmaktadır.
İslam Dünyası nezdinde çok önemli olan cami 5. Makam olarak anılır. Müslümanlar için en önemli 5 ibadethane, Mekke'de Kabe, Medine'de Mescid-i Nebevi, Kudüs'te Mescid-i Aksa, Şam'da Emevi Ulu Cami ve Bursa'da Bursa Ulu Camii'dir.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
Özetle bu dört imam: “Allah / Rahman arşa istiva etti.” mealindeki Kur'an'ın zahir ifadesine iman ettikleri, ancak Allah'ın gökte veya yerde olduğunu söylemenin -ona bir cihet ve bir mekân isnat edildiği için- küfür olduğunu belirtmişlerdir.
Hz. Peygamber de «Şefaattir» buyurdu. Allah Peygamberimize (asm) makam-ı mahmudu, yani şefaat makamını vermiştir. Ayette geçen "umabilirsin" ifadesi kesinlik ifade eder.
Anadolu ve Rumeli kazaskerleriyle İstanbul, Üsküdar, Galata ve Eyüp (İstanbul ve bilâd-ı selâse) kadıları huzurunda bakılan bir davayı taraflardan biri kabul etmezse davanın sadrazamın huzurunda yeniden görülmesi gerekir ve buna “huzur mürâfaası” veya “huzur muhâkemesi” denilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri