Resmi olmayan ilanların arttığını vurgulayan Kılıç, "Son günler de anında e-imza gibi adresinize e-imza getiriyoruz gibi çeşitli arama motorlarında ilanlar vererek vatandaşların mağdur edildiğini görüyoruz. Vatandaşlarımızın kesinlikle bu kişi ya da kuruluşlara itibar etmemesi gerekiyor.
E-İMZA BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR? Eğer başka kişilerin eline geçmişse kullanılmaması için mutlaka iptal edilmelidir. Bu işlemden sonra yeni bir elektronik imza alımı yapılması gerekmektedir. Çünkü elektronik sertifika bir defaya mahsus üretilmekte olup bir yedeği bulunmamaktadır.
Elektronik imzaya ilişkin mevzuat mobil elektronik imzayı da kapsadığı için mobil elektronik imza da elektronik ortamda güvenli elektronik imzanın sağladığı hukuksal geçerliliği sağlar.
Kişinin elle atmış olduğu imzasının tarayıcıdan geçirilmiş hali olan sayısallaştırılmış imzası hem elektronik ortamda güvenli işlem yapabilme imkânı sağlıyor hem de yapılan iş ve işlemlerin yasal haklarını koruyor.
Mobil imzanın elektronik imzadan tek farkı, elektronik imza oluşturmak için mobil cihazlarda yer alan SIM kartının kullanılması. Elektronik imzaya ilişkin mevzuat mobil imzayı da kapsadığı için mobil imza da elektronik ortamda güvenli elektronik imzanın sağladığı hukuksal geçerliliği sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Elektronik imza uygulaması ile banka müşterileri, banka şubesine hiç gitmeden, günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, bir kaç dakika içinde kredi alabilecekler. İstenilen kredi birkaç dakika içinde müşterinin hesabına geçirilecek.
Birçok ülkede mobil imza, hukuken geçerli kabul edilen bir imza yöntemidir ve ıslak imza yerine kullanılabilir. Özellikle elektronik ortamda yapılan işlemlerde, mobil imza güvenli ve hukuken geçerli bir alternatif olarak kabul edilmektedir.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Güvenli Dijital İmza, elektronik imza ile elle atılan imzayı kombine ederek evrak süreçlerinin daha teknolojik bir biçimde yürütülmesini sağlayan biyometrik imza aracıdır.
Dijital imza genellikle bir belgeyi yetkisiz kişilerce değiştirilmemesi için güvence altına almak içindir. Aynı şekilde, yasal olarak bağlayıcıdır ve belgenin sahibine izlenebilirliği nedeniyle gerçek olduğu için tercih edilir. Elektronik imza genellikle belgeyi veya sözleşmeyi imzalama niyetini gösterir.
Elektronik imzanın taklidi, kopyalanması, tahrifatı imkansız. Doküman değiştirildiğinde imza geçersiz hale geliyor. Akıllı kartın içindeki özel anahtarlar çıkarılamıyor. Çalındığında parola bilinmeden kullanılması mümkün değil.
Elektronik imza ile yapılamayacak işlemlerden biri de Türk Ticaret Kanunu'nun 1526. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre; poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez.
Elektronik imzanın eşsiz bir biçimde oluşmasını sağlayan yegane veri, “imza oluşturma verisi” dir. Bu veri, imza sahibine aittir ve kişinin imzasıyla arasındaki bağı kurar. Bu suç herkes tarafından işlenilen bir suçtur. Kanunda özgü suç olarak tanımlanmamıştır.
Kanunların resmi ya da özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemez. Örneğin; evlenme, verasat ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-İmza kullanılmaz ve bu işlemlerin yasal geçerliliği ıslak imza ile sağlanır.
E-imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lara (ESHS) başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar için başvurulacak bu hizmet sağlayıcılar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bildirim yapmış durumda olmalıdır.
E-imzanızı kaybetmeniz durumunda iptali için hemen e-imzaTR (+90 312 242 01 11) ile iletişime geçmelisiniz. Sonrasında başvuru ve ödeme işlemlerini tekrarlayarak yeni e-imzanızın oluşturulmasını talep edebilirsiniz.
Sertifikanızı ve ortak anahtarınızı içeren dijital imzanız, dijital kimliğinizden kaynak sağlar. Ayrıca bu dijital kimlik, benzersiz dijital işaretiniz olarak hizmet verir ve alıcıya içeriğin iletilim sırasında üzerinde değiştirilmemiş olduğu sinyalini verir. Ek gizlilik için, e-posta iletilerini de şifreebilirsiniz.
Dijital imzalar hash fonksiyonlarını, açık anahtar kriptografisini ve şifreleme teknikleri gibi kriptografik sistemler kullanır. Elektronik imza, dijital imzaya göre güvenli bir kodlamaya sahip değildir ve şifreleme kullanmaz. Kimlik doğrulayabilmek için Islak imzanın yerine kullanılabilen bir teknolojidir.
e-İmza veya elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenerek, belgenin imzalanmasına ve doğrulanmasına olanak tanıyan bir elektronik veridir. İmzalanan belgelerin bütünlüğünü, doğruluğunu, kimlik doğrulamasını ve dijital belgelerin ıslak imzalı kağıt belgelerle eşdeğer hale gelmesini sağlar.
Madde 5- Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur.
Dijital İmzalar, sertifika tabanlı dijital kimlik kullanan bir Elektronik İmza türüdür. Bu kimlik, bulut tabanlı güvenilir hizmet sağlayıcısından veya imzalayanın yerel sisteminden alınır. Dijital imza, geleneksel el yazısı imza gibi belgeyi imzalayan kişiyi tanımlar.
Yazılı belgelerdeki ıslak imza kadar güvenilir olan elektronik imza, sistem açıklarını kullanan insanları önlemek için geliştirilen bir teknolojidir.
Turkcell Mobil İmza'yı 128K SIM Kart sahibi tüm Turkcell'liler kullanabilir. Mobil İmza alabilmek için Hat Sahibi olma zorunluluğu yoktur. Turkcell Uygulaması üzerinden gerçekleşen başvurularda güvenlik amacıyla sadece hat sahibi kullanıcıların başvurusuna izin verilmektedir.
"IPTAL MOBILIMZA" yazıp 2929'a göndererek iptal talebinde bulunabilirsiniz, müşteri hizmetleri ekibimiz sizi arayarak servis iptalini gerçekleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri