Dikenli incir, eşsiz tadıyla beğeni toplar. Bu lezzetli meyve taze halde tüketildiği gibi kurutularak da tercih edilir.
İncir Kurusu Tarifi Nasıl Yapılır? İncirleri yıkayıp elimizle üzerlerine basarak yassılaştırın. Daha sonra büyükçe bir tepsiye dizip güneş gören bir yerde 5 gün kadar arada ters-düz yaparak kurutun. 5 günün sonunda un ile incirleri ovalayıp buzdolabında saklayın. Afiyet olsun.
Dikenuçlarını Güzelce temizledikten sonra 2 cm boyunda kıyarız. Sonra ocakta sapları biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır, haşlanan diken uçları süzdürülür ve bol soğuk suyun içinde yarım saat bekletilir. Sonra tekrar süzgeçe alınır ve poşetlere koyulup dondurucuda ki yerini alır.
Kaynanadili, kürek yemişi, pabuç inciri, Kilis inciri, babutsa, Frenk inciri ve Hint inciri olarak da bilinen dikenli incir bitkisi, tarıma elverişsiz alanlarda kendiliğinden doğal olarak yetişir. Meyveli taze olarak tüketilebilen dikenli incir reçeli, marmelatı, pestili ve lokumu da yapılır.
Dikenli incir, hem C vitamini hem besin lifi yüksek miktarda olan yiyeceklerden. Dolayısıyla vücut direncini artırırken aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemini de pek iyi geliyor. Kabızlık sorununu hop diye çözüveriyor. Besin lifleri sayesinde de tokluk hissinin uzun süre devam etmesini sağlıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Düzenli tüketildiğinde cildin mat görüntüsünün önüne geçtiği gözlemlenmiştir. Bağırsak sağlığını koruyan dikenli incir her gün 2 adet tüketildiğinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına oldukça fayda sağlamaktadır. Dikenli incir yüksek potasyum içeriğinden kaynaklı kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Dikenli incir bir diğer adı ile kaktüs meyveleri Meksika mutfağının sevilen meyvelerinden biridir. Geniş, yassı kaktüs yastıkları, salatalar, yumurtalar gibi birçok Meksika ana yemeklerinde ve diğer yemekler için dolgu olarak kullanılır. Dikenli incirler çok tatlıdır ve bitkinin hemen dışında çiğ olarak yenebilir.
Kaktüs meyvesi, yıllar yıllar önce İbni Sina'nın bütün meyvelerden daha besleyici olduğunu söylediği bir incir türüdür. Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de bilinir.
Serin ve kuru yerde saklanır.
Güneşte incir kurutma yöntemi
Temizlediğiniz ve suyunu aldığınız incirleri, tül veya ince bir örtü serilmiş bir tepsiye veya tel bir sepete yerleştirin. İncirleri doğrudan güneş ışığı alan bir alanda bekletin. Ara ara incirleri alt üst ederek her yerinin eşit şekilde kurumasını sağlayın.
İncirleri güneş gören bir yere koyup kurumaya bırakın. Günde birkaç kez kontrol ederek 3-5 gün boyunca kurutmaya devam edin. İki taraflarının da güzelce kuruması için arada incirleri ters düz etmeyi unutmayın. Kurtlanmamaları için incirlerin nemli kalmamalarına dikkat edin.
İncir seçme işlemi kesinlikle geceleri ışık altında yapılmamalıdır. İncir kurtlarının çoğalmasına sebep olan kelebekler geceleri ışığa doğru uçarlar ve kuru incirlere yumurtalarını bırakarak kurtlanıp bozulmasına yol açarlar.
Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz.
Dikenli incirin orijini Amerika kıtasıdır. Günümüzde bu kıtanın haricinde Akdeniz Ülkelerinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Cumhuriyeti, İspanya ve Yunanistan'dır.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
İncirin bulundurmuş olduğu yüksek oranda lif ile bağırsakları temizler ve kabızlığa iyi gelir. 21) Tansiyonu düşürür.
Elma, muz, üzüm gibi meyvelerden 2 kat daha fazla antioksidan aktiviteye sahip olan dikenli incir; yüksek şeker oranı (%12-17) ve düşük asitliği (%0.03-0.12) ile de diğer meyvelerden ayrılır. Bulundurduğu bileşenler sayesinde hem ilaç hem de gıda sektöründe ilgi çekmektedir.
içeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran kaktüs meyvesi, antioksidan özelliğindedir. Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlayan kaktüs meyvesi, göz altı şişliklerine de iyi gelir. Afrodizyak etkisi vardır. Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelir.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 15-20 gündür. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan toprak sıcaklığı 13-24 derecedir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Olgun bir kaktüs incirini seçmek için sıkı bir cilt ve çürük, yumuşak noktalar veya küf gibi çürüme belirtileri olmamalı. Kaktüs incirleri olgunlaştıkça renk değiştirmezler. Kabuk rengi çok açık yeşilden orta yeşile kadar değişebilir, olgunlaştıkça yeşil rengi biraz daha açık hale gelir.
İç ve dış mekanlarda dekorasyon amaçlı kullanılan kaktüs bitkisi, Amerika'da zaman zaman besin olarak tüketilmekte. Kaktüsün meyveleri ve yaprakları pek çok ülkede şifa niyetine sofralarda yerini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri