Kaktüs meyvesi, yıllar yıllar önce İbni Sina'nın bütün meyvelerden daha besleyici olduğunu söylediği bir incir türüdür. Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de bilinir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Dikenli incir şeker hastalığı olanlarda yüksek lif oranı nedeniyle önerilir.
Ülkemiz Akdeniz sahil bölgelerinde kendiliğinden doğal olarak yetişen dikenli incir, devedikeni, kaynanadili, Frenk inciri yerel adları ile bilinen Opuntia ficus-india latince adlı bitki, antioksidan aktivite varlığı, antikanserojen ve antiinflamasyon etkileri ile bilinmektedir.
Dikenli incir bir diğer adı ile kaktüs meyveleri Meksika mutfağının sevilen meyvelerinden biridir. Geniş, yassı kaktüs yastıkları, salatalar, yumurtalar gibi birçok Meksika ana yemeklerinde ve diğer yemekler için dolgu olarak kullanılır. Dikenli incirler çok tatlıdır ve bitkinin hemen dışında çiğ olarak yenebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bunun dışında dikenli incirin bir zararı bilinmiyor ama kesinlikle kontrollü ve aşırıya kaçmadan yemek gerekiyor. Günde 1 tane yendiğinde faydalarından zaten yararlanabiliyorsunuz ancak 5 taneden fazla yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Düzenli tüketildiğinde cildin mat görüntüsünün önüne geçtiği gözlemlenmiştir. Bağırsak sağlığını koruyan dikenli incir her gün 2 adet tüketildiğinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına oldukça fayda sağlamaktadır. Dikenli incir yüksek potasyum içeriğinden kaynaklı kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Ülkemizde dikenli incire Akdeniz Bölgesinde Hatay, Adana, Mersin, Antalya ve Muğla illerinde yol kenarlarında, tarım arazilerinin ya da konutların etraflarında rastlama olasılığı oldukça yüksektir.
Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Dikenuçlarını Güzelce temizledikten sonra 2 cm boyunda kıyarız. Sonra ocakta sapları biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır, haşlanan diken uçları süzdürülür ve bol soğuk suyun içinde yarım saat bekletilir. Sonra tekrar süzgeçe alınır ve poşetlere koyulup dondurucuda ki yerini alır.
Dikenli incir, eşsiz tadıyla beğeni toplar. Bu lezzetli meyve taze halde tüketildiği gibi kurutularak da tercih edilir.
DİKENLİ İNCİR NASIL YENMELİ? Adından da anlayacağınız üzere bu meyvenin üzerinde minik minik dikenler bulunmaktadır. Bu nedenle de çıplak elle dokunulmaz. Öncelikle dikenli inciri toplarken dikkat etmelisiniz.
Türkiye'de ise Akdeniz Havzası bölgesinde yaygın olarak bulunan bir meyvedir. Dikenli incir Mersin, Anamur, Tarsus bölgesinde tamamen doğal olarak yetişir. Türkiye'de dikenli incir gerektiği kadar ilgilenilen bir meyve türü değildir.
İncirin botanik ismi "Ficus carica" dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alan incir Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Dikenli incir nasıl yetiştirilir diye merak ediyorsanız bu muhteşem bitkinin tohum üzerinden üretimi mümkün olsa da dikenli incir yetiştiriciliği çoğunlukla çoğaltma yöntemi ile yapılıyor. Gövde çelikleri kullanılarak çoğaltılan kaktüsler, köklendirilmiş dalların dikilmesiyle ürüyor.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 15-20 gündür. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan toprak sıcaklığı 13-24 derecedir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Cildin daha genç ve dinamik görünmesine yardımcı olur. Frenk yemişi özellikle göz altı torbalarına ve cilt tonu eşitsizliğine iyi gelmektedir.
İncirin bulundurmuş olduğu yüksek oranda lif ile bağırsakları temizler ve kabızlığa iyi gelir. 21) Tansiyonu düşürür.
Elma, muz, üzüm gibi meyvelerden 2 kat daha fazla antioksidan aktiviteye sahip olan dikenli incir; yüksek şeker oranı (%12-17) ve düşük asitliği (%0.03-0.12) ile de diğer meyvelerden ayrılır. Bulundurduğu bileşenler sayesinde hem ilaç hem de gıda sektöründe ilgi çekmektedir.
Olgun bir kaktüs incirini seçmek için sıkı bir cilt ve çürük, yumuşak noktalar veya küf gibi çürüme belirtileri olmamalı. Kaktüs incirleri olgunlaştıkça renk değiştirmezler. Kabuk rengi çok açık yeşilden orta yeşile kadar değişebilir, olgunlaştıkça yeşil rengi biraz daha açık hale gelir.
içeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran kaktüs meyvesi, antioksidan özelliğindedir. Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlayan kaktüs meyvesi, göz altı şişliklerine de iyi gelir. Afrodizyak etkisi vardır. Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri