Türkçe'de dikey kadraj olarak kullanılsa da yurtdışında ağırlık olarak Portre kadrajı olarak geçen bu kadraj, fotoğraf makinemizi dikey olarak tutup çektiğimiz fotoğraflara denmektedir.
Kadraj (çerçeveleme), fotoğraf makinasının ve kameranın vizöründe görünen görüntüdür, yani fotoğraf karesinin ve film çerçevesinin içine dahil edilen her şey kadrajdır.
Doğal kadraj, izleyicinin algısını objeye çekmede kullanılan ve çok etkili olan bir tekniktir. Portrede olmasını beklemiyordunuz değil mi? Leberle 'nin bu fotoğrafında kollar öyle konumlandırılmış ki doğal bir kadraj oluşturulmuş ve gözde tüm ilgi toplanıyor. Net alan kullanımı da buna destek veriyor.
Üçler kuralı, nesnenizi bir görüntünün sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirmeyi ve kalan üçte ikiyi boş bırakmayı söyleyen bir kompozisyon kılavuzudur. Başka kompozisyon biçimleri olsa da üçler kuralı genellikle etkileyici ve iyi kompozisyona sahip çekimler sağlar.
Hedeflerinize Ulaşmanın Basit Yolu: 5 Dakika Kuralı
Bir oturuşta 1 saat okumak ya da bir haftada bir kitabı bitirmek gibi mesela. Bunun yerine kendinize sadece 5 dakika kitap okuma hedefi koyun. Böylelikle başlamanız çok daha kolay olacak ve hatta zaman geçtikçe o 5 dakika siz farkında olmadan uzayacak.
İlgili 39 soru bulundu
Altın Bir Kural: 5-Saat Kuralı
Michael Simmons, Inc.com'daki yazısında Franklin'in başarısının anahtarını oluşturan basit formülü özetliyor : Haftanın her günü birer saat boş zamandan haftada toplam 5 saatlik planlı bir öğrenim. İşte size başarının altın kuralı: 5-saat kuralı.
5 saat kuralı oldukça basit bir yaklaşıma sahiptir. Her gün 1 saatinizi öğrenmek istediğiniz konuya ayırın hafta içi günlerini baz alırsak bu da haftada 5 saatlik bir süre demektir.
Fransızca kökenli bir sözcük olan kadraj, özellikle sinema ve fotoğrafçılık sanatında sıklıkla kullanılan bir terimdir. Sözlük anlamı çerçeve olan kadraj, altın kesim kuralları ile birlikte uygulanır. Fotoğrafın netliğini ve kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biridir.
Görüntünün izlenmeye değer olabilmesi için nesnel gerçeklik, kadraj içinde sanatsal gerçekliğe dönüştürülmelidir. Kadrajda ne görüldüğü ve gösterildiği kadar nasıl gösterildiği de önemlidir. Ressam, resim yaparken her zaman almak istediği şeyleri seçer, alır ve yüzey üzerinde istediği yere koyar.
Bu ürün yüzleri, makro çekim öznelerini veya [Kilitlenmeli AF] tarafından izlenen özneleri algılayıp çekerken ürün, görüntüyü otomatik olarak uygun kompozisyonda kırpar ve ardından kaydeder. Hem orijinal hem de kırpılan görüntüler kaydedilir.
Kadraja girmek; bir objenin fotoğrafı çekilecek alana-çerçeveye dahil olmasıdır. Fotoğrafı çekenin objeyi kadraja sokmasına da Kadraja alama denir.
Vizör, fotoğrafçılıkta cismin görüntü karesinin çerçevelenmesi ve gerekli ayarların yapılmasına yarayan mercek ya da elektronik ekrana denir. Film kameralarında çekilmiş olan filmi daha sonra vizor dediğimiz ekranda izleme imkânını verir.
Bu ürün yüzleri, makro çekim öznelerini veya [Kilitlenmeli AF] tarafından izlenen özneleri algılayıp çekerken ürün, görüntüyü otomatik olarak uygun kompozisyonda kırpar ve ardından kaydeder. Hem orijinal hem de kırpılan görüntüler kaydedilir.
Kısaca netlik, fotoğrafta ilgi merkezine doğru odaklanarak elde ettiğimiz alandır. Keskinlik ise fotoğrafta net olan alanın renk, kontrast ve çözünürlük açısından kalitesini tanımlayan bir kavramdır.
Nightography özelliği, ortamdaki ışığın seviyesini tespit ediyor. Galaxy S22 Serisinin akıllı kamerası, etraftaki ışığı tespit edebilirken, ışık azaldığında, buna adapte olabiliyor. Böylece, hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılara en çarpıcı kareleri daha kolay yakalama olanağı sunuluyor.
Fotoğraf karesi çerçevesine yatay ve dikey olarak üçe bölünmesi sonucu çizgilerin kesişme noktaları fotoğrafta ilgi merkezinin yerleştirilebileceği yerleri gösterir. Bu noktalara da altın noktalar denir.
Sensörler, çevrelerindeki bir özelliği (örneğin ışığı, sıcaklığı, nem oranını, hareketi veya ses seviyesini) ölçen ve bu özellikleri genellikle bir elektrik sinyali haline getiren cihazlardır. Bu sinyaller daha sonra bir kontrol ünitesi veya bilgisayar tarafından işlenebilir.
Gren (İngilizce: Grain= Kumlanma), fotoğrafta meydana gelmiş gri, ince veya iri halkalara denir. Karlanmanın asıl sebebi yüksek film süratidir. Dijital fotoğrafçılıkta da filmlerdeki gibi yüksek film süratlerinde tercih edildiğinde sensörler (ASA, ISO diye de tabir edilir) karlanmaya sebebiyet vermektedirler.
Enstantane kelimesi aynı zamanda enstantane olmak sözcük grubu üzerinden ifade edilir. Öne çıkan bu ifadeleri ile beraber anlık bir durumun içinde kalmak, saniyenin 1/25'in üzerinden çekilen bir hareketi gerçekleştirmek gibi anlamlar üzerinden ele alınabilir.
Fotoğrafçılıkta ISO nedir? ISO nedir sorusuna çok temel bir yanıt olarak, “fotoğraf makinemizin ışığa duyarlılık düzeyidir” diyebiliriz. ISO değeri ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık o kadar düşük olur, ISO değeri arttıkça fotoğraf makinemizin hassaslığı da artar.
Diyafram açıklığının boyutundan etkilenen, fotoğraf makinesine giren ışık miktarı f değeri ile ifade edilir. Bazı sabit standart f değerleri (F2, F2.8, F4, F5.6 ve F8 gibi) mevcuttur. F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer.
Mobil olarak amatör fotoğraf makinelerinin yerini alan akıllı telefonlar ve onlar için tasarlanan uygulamalar ile kolaylaşan “otoportre” çekimleri de, (özçekim/selfie) hızlı bir biçimde sosyalleşme aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Gren İle Gelinliklere Estetik Katın
Gelinliklerin ve gelinlikle birlikte kullanılan diğer bazı giysilerin dağılmasını önlemek ve toplu halde durmasını sağlamak için tasarlanmış ve üretilmiş olan şerit mahiyetindeki kemere benzer bu ürün kullanımı son derece kolay olacak şekilde üretilmektedir.
Adobe Premiere Pro'ta film greni.
En basiti Parazit filtresidir. Gürültüyü istediğiniz kadar grenli olacak şekilde karıştırabilir, eşleştirebilir ve düzenleyebilirsiniz. Görüntü üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız karışım modlarını kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri