Dikey pazar, tedarikçilerin belirli bir sektörün ihtiyaçlarına özel ürün ve hizmetler sunduğu bir pazar türüdür. Otellere özel olarak geliştirilmiş bir yazılım çözümü buna örnek olarak gösterilebilir.
(Vertical marketing systems) Dağıtım kanalı boyunca maliyet tasarrufları sağlamak ve en yüksek düzeyde etki yaratmak amacıyla tasarlanan, merkezi olarak koordine edilen ve profesyonelce yönetilen pazarlama kanalları sistemidir.
İşletme dikey pazarlama sistemi (tüm dağıtım kanalı düzeyleri tek bir işletmenin mülkiyetindeki kurumlardan oluşur. Yönetsel dikey pazarlama sistemi (Bir üye güç ve ölçek itibariyle tüm kanalı denetimi altına alır) Sözleşmeli Dikey pazarlama sistemi (üyeler sözleşme ile üretim ve pazarlama çabalarını birleştirebilir)
Başka pazarlama uzmanları da yatay pazarlamayı aynı hedef kitleye hitap eden iki veya daha fazla şirketin çabalarını birleştirmesi olarak tanımlanıyor. Pazarlama bütçesini artırmadan yapılabilecek zekice bir hamle olarak görülüyor.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
İlgili 40 soru bulundu
Dikey e-ticaret tek bir sektöre ya da ürün kategorisine odaklanır ve belli kitle türlerine hitap eder. Yatay e-ticaret ise geniş ürün yelpazesine odaklanarak farklı kategorilere de yer verir ve hedeflediği kitle oldukça büyüktür.
Dikey entegrasyon, bir şirketin tedarik zincirinin entegre olduğu ve o şirkete ait olduğu bir düzenlemeyi ifade eder. Genellikle tedarik zincirinin her üyesi farklı bir ürün veya (pazara özgü) hizmet üretir ve ürünler ortak bir ihtiyacı karşılamak için birleşir.
Dikey birleşme ve satın almalar alıcı-satıcı ilişkisine sahip firmalar arası gerçekleştirilen birleşmeler olarak tanımlanmaktadır (Gaughan, 2015). Tedarikçisini satın alan firmalar geri doğru dikey satın alma, müşterisini satın alan firma ise ileriye doğru dikey satın alma gerçekleştirmiştir.
Dikey entegrasyon sistemine örnek olarak araba üreten bir firmanın tekerlek üreten bir firmayla birleşmesi örnek verilebilir. Aynı zamanda bir hava yolu şirketinin bir seyahat şirketiyle veya sigorta şirketiyle birleşmesi de dikey entegrasyona örnektir.
Dikey bütünleşme, operasyonları düzene sokarak büyümeyi içeren kurumsal bir stratejidir. Bu, bir şirket aynı sektördeki bir üretici, satıcı, tedarikçi, dağıtıcı veya diğer ilgili şirketi satın aldığında ortaya çıkar.
Dolaylı Dağıtım: Üretici ile tüketici arasındaki alım satım ilişkisinin hukuki ve iktisadi bağımsızlığı olan ticari kuruluşlarca sağlanması halidir. Bağımsız ticari kuruluşlar, dağıtım kanallarının çeşitli düzeylerinde yer alan toptancı, yarı toptancı, komisyoncu, perakendeci, vb.dir.
Dikey bütünleşme ise, hastaya sunulan farklı aşamalardaki hizmetlerin bütünleşmesini ifade eder. Örneğin; ambulans hizmetleri, tıbbi araç ve gereç arz edenler, hastalara evde bakım hizmetleri sunanlar ve tek ya da daha çok uzmanlık alanına sahip mahalle doktorlarının bütünleşmesi gibi.
(Vertical integration) Tek bir firmanın, üretimin değişik aşamalarında birden faaliyete başlamasıyla oluşan bütünleşmedir. Dikey bütünleşmenin en anlamlı olduğu biçim, üretim sürecinde hammaddelerin sağlanmasından ürünün satışına kadar olan bütün aşamaların bir tek firma tarafından gerçekleştirildiği biçimdir.
Dikey bütünleşme; değer zinciri içinde teknolojik olarak birbirinden ayrı olan üretim, dağıtım, satış ve/ veya diğer ekonomik süreçlerin, tek bir firma içinde toplanmasıdır.
Yatay birleşmeler
Birleşecek olan şirketler aynı sektörde ve aynı coğrafi bölgede(aynı ülkede vb.) işletiliyorsa, bu birleşme yatay birleşmedir. Bu tür birleşmeler aynı sektörde rekabet eden şirket sayısının azalmasına yol açması nedeniyle piyasalarda tekelleşmeyi hızlandırabilir.
Şirket veya varlıkların birleşme, satın alma, ihale teklifi, varlıkların satın alınması ve yönetimin devralınması gibi çeşitli finansal işlemler yoluyla konsolidasyonunu tanımlayan birleşme ve satın almalar, “mergers & acquisitions” olarak tabir ediliyor ve M&A olarak kısaltılan büyük bir endüstri oluşturuyor.
Tedarik zincirinin tamamen dijitalleştirilmesini öngören Endüstri 4.0, satınalma sistemlerini dijital ortama aktarabilmiş şirketlere daha şeffaf süreçler ve sağlıklı işbirlikleri kurgulamaları için yardımcıdır. Tedarikçilerle iletişim ağının kuvvetli tutulurken risklerin azaltılmasıyla katma değer oluşur.
İnternet üzerinde bir firmanın farklı alanlarda ürünleri ve hizmetleri satılmaktadır. Pazaryeri Entegrasyonu ise bu farklı pazaryerleri arasındaki iletişimi sağlayan ve veri alışverişi yapan yazılımların sunduğu hizmet olarak tanımlanabilir.
Belirli bir ürün grubunda hizmet veren E-Ticaret türüne dikey E-Ticaret denir. Belirli bir ürün grubunu talep eden tüketicilere hizmet veren ve bununla birlikte belirli bir kitleyi hedefleyen dikey e-ticaret sistemine örnek olarak, sadece giysi ya da çiçek satan firmalardan söz edebiliriz.
İş büyüme stratejisinde yatay entegrasyon, aynı müşteri tabanını farklı ancak tamamlayıcı ürün veya hizmetlerle ele alan şirketlerin satın alınmasını ifade eder. Bu şekilde, satın alan şirket pazar payını artırabilir, ürün tekliflerini çeşitlendirebilir.
Dikey e-ticaret modeli, sadece belirli bir ürün ya da hizmet grubunun satışının yapıldığı e-ticaret sitelerini tanımlamaktadır. Günümüzde dikey e-ticaret modeline en uygun örnekler olarak telefon aksesuarı, kahve ya da özel tasarım tişörtler satan e-ticaret sitelerini gösterebiliriz.
Dikey e-ticaret siteleri ise geniş bir ürün yelpazesi yerine belirli bir kategorideki ürün veya hizmetlerin satışının yapıldığı yerlerdir. Niş e-ticaret olarak da adlandırılan bir dikey e-ticaret sitesi yalnızca çiçek, ayakkabı, saat, hırdavat malzemeleri gibi tek bir kategoriye ait ürünleri satışa sunar.
Dikey e-ticaret, işletmelerin belirli kategorilerde ürün ve hizmet satışı yaptığı e-ticaret iş modeline verilen isimdir. Genellikle dikey e-ticaret modeli ile çalışan işletmeler e-ticaret sitelerinde bir veya iki kategoride ürün sergilemekte ve satışlarını gerçekleştirmektedir.
Dikey bütünleştirici stratejiler ise kaynaklara veya dağıtım kanallarına yönelik büyümeyi içeren stratejilerdir. Kaynaklara yönelik büyümeler geriye doğru dikey büyüme olarak adlandırılırken, dağıtım kanallarına doğru büyüme ileriye dönük dikey büyüme olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri