Postoperatif (cerrahi işlem sonrası) oluşabilecek ağrılarda aspirin harici bir ağrı kesici kullanılması tavsiye edilmektedir (örneğin parasetamol, flurbiprofen, naproksen sodyum vs içerikli ağrı kesiciler).
Ameliyat sırasında yapılan bir diğer ağrı kesici engel yoksa ise parasetamoldür. Genelde ameliyat sonrası da ağrı kesici olarak reçete edilir. Ameliyat sonrası tercih edilen yangı giderici ve aynı zamanda ağrı kesici ateş düşürücü olarak nonsteroid antienflamatuarlar olarak sınıflandırılan ilaçlar da mevcuttur.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Temiz yarada; steristrip ile kapalı değilse, yağlı krem ve pomadlarla 1-2 hafta takip cilt epitelizasyonu için faydalıdır. Sızıntısı fazla olan veya kirli yaralarda ise krem ve pomad tercih edilmez; kurutucu pansumanlar önerilir.
Antiseptikler yaranın etrafına sürülür, yara içi temiz su ve serum fizyolojik ile temizlenir. Antiseptik, kirli ve dikiş atılmayacak yaralarda ilk temizlikte yara içine kullanılabilir, sonraki pansumanlarda yara içine sürülmez.
İlgili 41 soru bulundu
Temiz yaralar için hap ya da krem olarak antibiyotik kullanımına gerek yoktur, ancak kirli, geç başvurulmuş yaralarda yada diyabeti, bağışıklık sistemi düşüklüğü gibi enfeksiyon gelişimine yatkınlığı olan kişilere antibiyotik kullanımı doktor kontrolünde önerilir.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Yara steril bir spançla örtülmelidir. Gereğinde hastaya oral amoksisilin-klavunat ve yaraya sürmek için TERRAMYCİN DERİ MERHEMİ (antibakteiryel) yazılabilir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Yara iyileşmesini sürekli kılmak için yağ asitlerinin alınması gereklidir. Pişirme yağları ve etler, iyi bir yağ kaynağıdır. Bir fincan süt , yogurt veya bir parça peynir iyileşme sürecinde günlük beslenmenizde tüketmenizin faydalı olacağı örneklerden birkaçıdır.
Normal doğum sonrası dikiş ağrısı genellikle ilk haftalarda en yoğun hissedilir. Ancak iyileşme süreci ilerledikçe ve vücut yavaşça normale döndükçe ağrı hafifler. İlk 1-2 hafta içinde önemli ölçüde azalır.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir.
Ameliyat sonrası ağrılar hastaların en büyük korku nedenlerinden biridir. Ancak günümüzde ameliyat sonrası ağrılar ile ilgili bir çok yöntem ve tedavi bulunmaktadır. Bunların en başında ağızdan ve damardan alınan ağrı kesiciler ve zaman ayarlı ağrı kesici pompalar gelmektedir.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
Ameliyathane şartlarının iyi olduğu hastanelerde protez enfeksiyonlarına yol açan mikroplar genellikle hastanın cildi üzerinde yaşayan bakteriler kaynaklıdır. Bu bakterileri en aza indirmek için ameliyat öncesinde özel solüsyonlar ile cilt temizliğini takiben, cilde yapışan özel iyotlu plastik örtüler kullanıyoruz.
TERRAMYCIN® lokal cilt enfeksiyonlarının (özellikle iltihaplı enfeksiyonlar) ve enfekte olmuş küçük yara ve yanıkların koruma ve lokal tedavisinde kullanılır.
Yarayı temiz ve kuru tutun. Yapılan bandajı, ıslanmadığı sürece 48 saat çıkartmayın. Eğer yara kanaması olursa bandajın üzerine birkaç dakika süre ile sıkıca bastırınız. 15 dakika içerisinde kanama durmazsa, hekiminize danışın.
TERRAMYCIN® duyarlı mikroorganizmaların oluşturduğu iltihaplı deri (piyoderma), iltihaplı deri kabarcıklarından oluşan bir tür deri hastalığı (püstüler dermatit) gibi lokal cilt enfeksiyonlarının (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) ve enfekte olmuş küçük yara ve yanıkların koruma ve lokal tedavisinde kullanılır.
Madecassol 40 Gr ve Baricus 100 Mg Krem, dünyanın en kaliteli ameliyat izi, yara izi, yanık İzi, kesik ve bıçak izi gideri kremlerindendir. Cildi onarararak yenilenmelerini sağlayarak izleri yok eder ve kesin çözüm sağlar.
Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
BATTICON küçük kesikler ve sıyrıklarda, küçük cerrahi işlemlerde ve küçük yanıklarda enfeksiyonunun yerel tedavisi veya önlenmesinde kullanılan geniş etki alanına sahip bir antiseptiktir mikroptan arındırıcı maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri