Ticari İşletme Nasıl Devredilir ? Devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalı ve ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Devir, alacaklılara bildirilmeli veya ilanla duyurulmalıdır. Bildirim ve ilan tarihinden itibaren, alacaklılara ve diğer kişilere karşı devralan sorumlu olur.
Ticari işletmelerin devri, yazılı bir devir sözleşmesi marifetiyle gerçekleştirilir. Devir sözleşmesinin; duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur.
Teşebbüslere ait tesislerin belirli süre ve şartlarla gerçek ve/veya tüzel kişiler tarafından işletilmesi ve varsa mamullerinin pazarlama ve dağıtımının yapılması hakkının devrini ifade etmektedir.
Eski TTK ve Eski BK'da devir sözleşmesi için herhangi bir şekil şartı öngörülmezdi. TTK m. 11/3 ise “Bu devir sözleşmesiyle ticari işletmeyi bir bütün halinde konu alan diğer sözleşmeler yazılı olarak yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan edilir” demek suretiyle yazılılık koşulunu vurgular.
İlgili 30 soru bulundu
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 11/3 uyarınca ticari işletmenin devrinin yazılı olarak yapılacağı hükmolunmaktadır dolayısı ile ticari işletmenin devri için yazılı bir sözleşmenin yapılması şarttır. Adi yazılı şekilde yapılmayan bir sözleşmeye dayanarak ticari işletme devredilemez.
TİCARET UNVANI
Taciri tacirden ayıran isimdir. Tek başına devredilemez, işletmeyle devredilir. Unvan, işletmenin devri kapsamında tutulabilir. Ticaret unvanı, tüm Türkiye çapında korunur.
Buna göre işyerinin bütün olarak veya bir bölümünün hukuki işlem ile başka birisine devri mümkündür. Devir halinde, başkaca bir işleme gerek olmadan işyerinde veya bir bölümünde devir anına dek var olan iş sözleşmeleri tüm hak ve borçları ile birlikte devralan kişiye geçer.
Devir alan kişinin Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından veya Noterden düzenlenmiş unvan altında imza beyannamesi (1 asıl-1 fotokopi) (İmza Beyanını Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
İşyerinin devri iş ilişkisinin taraflarından biri olan işverenin değişmesi anlamına gelmektedir. İşverenin değişmesi ise iş ilişkisinin devam edip etmeyeceği, iş ilişkisi devam edecekse işçilerin haklarının akıbetinin ne olacağı sorusunu akla getirmektedir.
Kira Devri Davası (Dükkan Sahibinin İzin Vermemesi) Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dükkan sahibi işyeri devrine izin vermek zorundadır. Haklı bir gerekçe yokken, işyeri kira sözleşmesinin devrine izin vermezse, bu izin dava yolu ile alınabilir.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
İşyeri bildirgesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin devri halinde, yeni işveren tarafından, en geç işin veya işyerinin devralındığı tarihi takip eden on gün içinde işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine gönderilecektir.
Yazılı bir sözleşme yapılmaksızın işletmenin devri mümkün olmaz. Sözleşmenin adi yazılı şekil yerine noter huzurunda resmi yazılı şekilde yapılması da mümkün ve daha güvencelidir.
işyerinin tüm emtiası ile birlikte devri halinde, işyeri devir ve mal satış vesikası düzenlenmesi yeterli olup, ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur. işyerinin tüm emtiası ile birlikte devri halinde, işyeri devir ve mal satış vesikası düzenlenmesi yeterli olup, ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Buna göre, kira sözleşmesinin devredilebilmesi için, öncelikle taraflar arasında geçerli bir kira sözleşmesi bulunmalıdır. İkinci olarak devreden ve devralan kiracının kira sözleşmesinin devri konusunda anlaşmaları gerekmektedir. Son olarak ise, kiraya veren sözleşmenin devrine yazılı onay vermelidir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Örneğin artık bir şahıs şirketinin sermaye şirketine dönüşmesi söz konusu olabildiği gibi, sermaye şirketinin şahıs şirketine dönüşmesi de söz konusu olabilmekte; her iki gruptaki şirketler, diğer gruptaki şirketi devir alabilmektedir. Hatta şahıs işletmeleri açısından bile söz konusu işlemler gerçekleştirebilmektedir.
İşverenler çeşitli sebeplerle işyerlerini devretmek isteyebilir veya zorunda kalabilirler. Hukuken işyeri devri yapılması önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır ancak işyeri devri yapılması halinde mevcut çalışmakta olan işçilerin durumu işverenleri ve işçileri düşündüren en önemli konuların başında gelmektedir.
Türk Borçlar Kanununun “kira ilişkisinin devri” kenar başlığı altın- daki 323 üncü maddesi hükmüne göre: Kiracı, kirayaverenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kirayaveren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
İşyerinin devri halinde işçiler, devralan işverenler çalışmaya devam edecekleri ve iş sözleşmesi sona ermediği için işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmaz. Yani çalıştığı işyeri devredilen işçinin sadece devir nedeniyle kıdem tazminatı alması mümkün değil.
Ticari işletmenin devri 1 Temmuz 2012 itibariyle hem TTK'da hem de 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda17 (“TBK”) düzenlenir.
TTK'nın 11/3 maddesi uyarınca ticari işletmenin devri yazılı olarak yapılır ve ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Yazılılık şartı TTK'nın yanında, 27 Ocak 2013 tarih ve 28541 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliği'nde (“TSY”) de açıkça düzenlenmiştir.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri