Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır. Bir yara izi oluştuğunda izin zamanla değişeceği bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
Yara izi travma, cerrahi, düşme, kesme, yanma gibi etkenlere bağlı oluşur. Cerrahilerde mutlaka kesilen her yerde iz kalır ancak ameliyatlarda bu izler saklamaya ya da en aza indirilmeye çalışılır. Aslında tamamen yok edilemez ancak görünürlüğü azaltılır, fark edilmeyebilir.
Birtakım operasyonlar sonucu ciltte oluşan dikiş izleri, cilt soyma ve lazer yardımı ile giderilebilir. Derin ve ağır tipte olmayan izlerde cilt soyma işlemi sayesinde cildin kendini yenilemesi sağlanır. Uzman tavsiyesi dışında bölgeye dikiş izi kremi veya iz giderici krem sürmek ise sakıncalı olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
Çukur yara izleri dolgusu, deri altına uygulanan bir işlemdir. Derinin hangi katmanına uygulanacağı, yaranın türü, derinlik ve genişliğine bağlı olarak muayene sırasında belirlenir. Doğrudan yara izine enjekte edilen hyalüronik asit ile dolgu işlemi tamamlanır.
Yara izlerinin tamamen yok olma durumunu etkileyen çeşitli faktörler vardır. Yaranın derinliği ve niteliğine göre değişebileceği gibi yaralanma üzerinden geçen süreye göre de değişir. Hafif yara izleri zamanla yok olabilir ancak deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise yara izinin zamanla kapanması pek mümkün olmaz.
Bu konu önemli çünkü 'estetik dikiş atılınca iz kalmaz' diye bir yanlış düşünce var. Hatta iz düzeltme için bize başvuranlar sıklıkla, 'estetik dikiş atmamışlar o yüzden iz kaldı' cümlesini kurarlar. Yukarıda da bahsettiğim gibi her kesiden sonra az veya çok iz kalır.
Cilt yaralanmalarında genellikle ipek (siyah) ya da prolen (mavi) iplikler kullanılır. İkisi de eriyen malzeme değildir. O yüzden bunların alınmaları gerekir. Acile kadar gitmenize de gerek yok aile sağlığı merkezinde de aldırabilirsiniz.
Dikiş izi olan bölgede cildin soyulmasını sağlayacak kimyasal bir peeling uygulanır. Bu yöntemle bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgedeki izlerin ortadan kalkması sağlanır.
Contractubex krem; Vücutta yıllardır iyileşmeyen yara izler ya da ameliyat sonrası kalan dikiş izleri, kalıcı hasar bırakan yanıklar, koparılmış sivilce izleri gibi kolay kolay geçmeyen izleri kısa sürede geçiren aynı zamanda yalnızca medikal bir kremdir.
BepantholAnti-Scar Jel:
Yara izlerinin kızarık ve kabarık görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Cildi nemlendirir.
Erimeyen dikişler ameliyattan 5-6 gün sonra doktorunuz tarafından alınır. Eriyen dikişlerin ne tamamen kaybolacağı ise kullanılan dikişin çeşidine (kalınlığına, malzemesine) bağlıdır. 3 ayda düşebilen dikişler olabildiği gibi 2 haftada eriyebilenler de vardır.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Gerilme direnci 2 haftada %30'a düşer, 3 haftada kaybolur. 90-120 günde hidrolize olur.
Contractubex, ciltte oluşan sivilce lekelerini, yanık izlerini, dikiş izlerini ya da vücudunuzda olan herhangi bir izi kolayca geçirmenizi sağlar. Contractubex krem sayesinde sevmediğiniz ya da kendinizi kötü hissetmenizi sağlayan izlerin kolay bir şekilde yok olmasını sağlar.
Labioplasti ameliyatında hızlı eriyen poliflaman dikiş iplikleri (örgülü rapid sütürler) kullanıldığında, dikişler ortalama olarak 21 günde kendiliğinden eriyerek düşmektedir. Monoflaman (örgüsüz) dikiş iplikleri ise ortalama olarak 4-5 hafta içinde eriyerek atılmaktadır.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
Dikiş izi kalmaması için E Vitamini veya Kakao Yağı: E vitamini yağı, yara izlerini tedavi etmek için etkili bir yöntemdir. Bu, doğal, ucuz ve yara izlerine olumlu etkisi olan bileşenler içerir.
Ameliyat izleri, yara izleri, veyahut son dönemde çok sık karşılaştığımız jilet izleri, özellikle fraksiyonel karbondiyoksit lazer teknolojisiyle azaltılabilir. Ancak sonuç almak, tek seans değil, birkaç seans yapılmasıyla mümkün olabilir.
Yukarıdaki maddelerden açıkça anlaşılacağı üzere; 5 metre uzaklıktan bakıldığında çıplak göz ile görünmeyen ve eşgal belirleyici düzeyde olmayan yara ve izler (lezyonlar) polisliğe girişte engel değildir.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, yara izlerinin hafiflemesine katkı sağlayan uygulamalardan biridir. Aloe vera jelinin yara izine sürülmesi iz görüntüsünün iyileşmesine katkıda bulunabilir. Bal: İltihap önleyici özelliklere sahip olan balın yaraya sürülmesi iz görünümünü iyileştirmeye destek olabilir.
Dermapen ile yara izi tedavisi başarılı sonuçlar verebilir. Dermapen isimli alet kullanıldığı zaman cilt yüzeyinde kontrollü bir şekilde küçük yaralar oluşmuş olur. Bu da cildin yeniden yapılanmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri