SAID NURSİ HAZRETLERİ - CEVŞEN Sabah 1 kez veya günde 3 kez okur. Sıkıntılarının bu duayla hafiflediğini söyler. Maddi ve manevi zehirlenmelerinde, bu dua ona yardım etmiştir. FEZLEKE-CEVŞEN Fezleke; ayetlerin sonunda Allah'ın isimlerinin geçtiği bölüm.
Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.
Mümkün olduğu takdirde Cevşen, namazlardan sonra özellikle sabah namazından sonra okunmalıdır. Dua, sürekli olarak her gün -tamamı veya hiç olmazsa, belirlenmiş bir bölümü- okunmalıdır.
Kur'an-ı Kerim abdestsiz okunmaz.
Ancak Cevşen ve diğer dua kitapları abdestsiz okunabilir.
Risale-i Nur'u tanıyan herkes Cevşen'i de tanımış oluyor. Çünkü Risale-i Nur'da Cevşen'le ilgili bahisler geçiyor. Hatta Risale-i Nur Külliyatı'nın özünün Cevşen'e dayandığı söylenir. Risale-i Nur'u okuyan herkese Cevşen okumak tavsiye edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Tuvalete giremeyeceğinden korkarak bunları terk etmektense, cebine koyup hürmetli şekilde muhafaza ederek taşımayı tercih etmekte isabet olsa gerektir. Kolye şeklindeki Cevşenler ise, kapalı olduğu için bunlarla tuvaletlere girmenin bir sakıncası yoktur.
Cevşen, dini kitaplar ve yazıtlar tarafından çok fazla telaffuz edilen ve son derece koruyucu özelliği bulunmakta olan bir semboldür. Özellikle de pek çok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre cevşenin kişiyi kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” “Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Niyetimize dikkat ederek cevşen takmanın her hangi bir sakıncası yoktur. Hadisten de anlaşıldığı gibi Hz. Cebrail (as) Peygamber Efendimize (asm) zırh olarak cevşen duasını taşımasını ve okumasını tavsiye etmiştir. Demek ki; kişi cevşen duasını her zaman okumaya vakit bulamasa bile üzerinde taşımasında fayda vardır.
Anadoluya, Said Nursi hazretleri vasıtasıyla yayılmıştır. SAID NURSİ HAZRETLERİ - CEVŞEN Sabah 1 kez veya günde 3 kez okur. Sıkıntılarının bu duayla hafiflediğini söyler. Maddi ve manevi zehirlenmelerinde, bu dua ona yardım etmiştir.
Büyük Cevşen duası, bazı Sünni ve şii Müslümanlar arasındaki yaygın inanışa göre Yüce Allah'ın Cebrâîl vasıtasıyla Hz. Peygamber'e -sallellahu aleyhi ve sellem- gönderdiği söy- lenen bir dua, Küçük Cevşen ise, şîî Müslümanlara göre 12 imamdan biri olan Mûsa el-Kâzım'ın yaptığı bir duadır.
Hayızlı kadının Cevşen'in bütün bölümlerini okuması caiz mi? Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim dışında ister orjinalinden isterse tercümesinden Cevşen'in bütün bölümlerini okumak caizdir.
Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.
Cevşen'in Türkçe mealini okumanın sevabı vardır ve Türkçe mealini okuyunca da dua edilmiş olur. Bununla beraber Arapça aslından okumak daha faziletlidir.
'Üstad kendisi başta Yasin-i Şerif'ten başlayıp hatim duasına kadar olan bölümü her sabah okurdu. Sonra, Cevşen'i pazartesi günleri okur bitirirdi (Bazen iki defa okurdu). Salı günü Evrad-ı Kudsiye'yi okur, çarşamba günü Sekine, Tahmidiye ve Münacat-ı Veysel Karanî dualarını okurdu.
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Cevşen sembolü genellikle kolye şeklinde kullanılmaktadır. İçeriğini dua metinlerinin yazılı olarak oluşturduğu Cevşen, masum bir sembol olarak kullanılmasında sakınca görülmemektedir. Ancak kişinin hurafelere inanarak Allah'a şirk koşacak duruma gelmemesi çok önemlidir.
Muska dıştan görünmez, yatarken boyundan çıkarılıp başucuna asılır ya da yastığın altına konulur (Eyüpoğlu, 1978: 43-44).
- Kim muska (temîme) takarsa, Allah'a şirk koşmuştur." (Ahmed; hadis no: 16969). Değerli âlim Elbânî,"Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha" adlı eserinde hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.
Cevşenle muskanın arasında hiçbir farkı yoktur.
Bu tür şarlatanlara (şeytanlaşmış kimselere) güvenerek Yüce Allah'tan uzaklaşanlar büyük bir yanlış yaptıklarını artık fark etmelidir. Sonuç olarak, hastalıktan, nazardan veya hasetçilerin şerrinden korunmak için muska takmak veya yanında taşımak kesinlikle haramdır.
Cevşenin kendine has bir yazılma şekli bulunmaktadır. Burada Kur'an-ı Kerim'den Fatiha suresi, Ayetel Kürsi, İhlas suresi, Felak suresi, Nas suresi, Nazar ayeti, Sekine duası, Salavatı Şerif, Allah'ın 1001 ismi şerifi olan cevşen ve cevşen duası bulunur.
Evet, Nazar boncuğu ve cevşen satmak haramdır!
Banyo yaparken veya gusül abdesti alırken avret yerlerini örtmek ve konuşmamak banyo adabındandır. Dolayısıyla banyo sırasında dua, zikir ve salavat okumak adaba aykırıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri