Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi dikkat eksikliğine neden olan pek çok faktörden söz edilebilir. Bunlardan bir tanesi de demir ve B vitamini eksikliğidir. Demir ve B vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et ise bu nedenlerden kaynaklanan dikkat eksikliğinin önüne geçebilir.
Günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineraller, odaklanma ve hafıza sağlığı açısından oldukça önemlidir. En yaygın vitamin eksikliklerinden biri B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği, zihinsel ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Odaklanma sorununa neden olabilecek bir diğer vitamin ise D vitaminidir.
Düzensiz ve yetersiz uyku beynin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. B ve D vitamini eksikliği de dikkat eksikliğinin temel nedenleri arasında yer alır. Hormonlardaki dengesizlik de hiperaktivite bozukluğunu tetikler.
Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Gıdalar
Omega 3 zengini gıdalara, ceviz, kanola yapı, keten tohumunu da ekleyebilir. Ayrıca çinko içerdiği beynin nörotransmitter üretimini artırır. Çinko bakımından zengin olan diğer gıdalar; susam, tahin, yer fıstığı ve kabak çekirdeğidir.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
İlgili 33 soru bulundu
Düzenli aralıklarla eşleştirme oyunu oynamak, puzzle yapmak, başka bir şekle bakarak, o şekli çizmeye çalışmak, anlatılan bir hikayenin, masalın ya da kitabın tekrar anlatılması, resimler arasındaki farklılıkların tespit edilmesi gibi oyunlar çocukların dikkatini geliştirmeyi sağlar.
Concerta ve Ritalin, hafıza, odaklanma, konsantrasyon ve dikkat mekanizmalarının daha iyi çalışması için dopamin ve norepinefrin verimliliğini artırır. Concerta ve Ritalin, dikkat eksikliği– hiperaktivite bozukluğu tedavisinde yıllardan beri kullanılmaktadır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar uyarıcı (stimulan) dediğimiz ilaç grubudur. Bu grupta Metilfenidat (Ritalin), Dexedrine ve Pemoline adı verilen ilaçlar yer almaktadır.
B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
B12 eksikliğine bağlı olarak sinir hücrelerinin fonksiyonları da bozulur. Bu durumda kişi, hissizlik, karıncalanma ve ağrı gibi şikayetlerden yakınır. Zihinsel fonksiyonlar bozularak, öğrenme güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık oluşabilir.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Uzun süreli yorgunluk: Vücutta uzun süreli yorgunluk, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyon bozukluğu hissedilmesi, B1 vitamini eksikliğini ifade edebilir. B1 vitamini özellikle beynin enerji üretimi için gerekli bir vitamindir.
Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerleyen yıllarda akademik başarısızlık, ilişkilerde sorunlar, yasal sorunlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı, para yönetememe, sağlıksız yaşama gibi sorunları beraberinde getireceğine de değinen Prof.
Mutlaka almalısınız. Ayrıca; Yetkili ya da yetkisiz kim ne bilgi veriyorsa Kılavuzdaki madde numarasını isteyerek söylenilenin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır.
Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
Dikkat eksikliğinden şüpheleniyorsan direk olarak çocuk psikiyatristine gitmen en sağlıklısı olacaktır. Detaylı değerlendirme ve teşhis koyma yetkisi sadece bu meslek grubuna aittir.
Öncelikle Tevbe Namazı yada Tesbih Namazı Kılmanızı Tavsiye ederim. 100 İstiğfar Estağfirullah el azim ve etûbu ileyk 21 Salavatı Şerife getiriniz. Kulaklıkları takın uzanarak yada oturarak gözleriniz kapalı bir şekilde dinleyin. Sorun az ise günde bir kere dinleme yeter.
Dikkat eksikliği bulunan kişilerde ortak olarak, genetik geçiş(ebeveyn veya kardeşte bulunması), beyin hasarına neden olan travma, anne karnında ya da erken yaşlarda çeşitli çevresel risklere maruz kalma, hamilelik sürecinde alkol ile sigara kullanımı ve erken doğum gibi bulgular tespit edilmiştir.
Çocuğun günlük rutinine kısa ama dikkatini geliştireceği odaklanması gereken eğlenceli aktiviteler eklemek ve bunu bir rutin haline getirmek çocuğun dikkat süresinin zamanla artmasına yardımcı olur. Bu aktivitelerin kısa ve kolay başlayarak kademeli olarak uzaması ve zorlaşması uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri