Daha geniş bilgi ve tedavi için alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz önemlidir. Size hem tedavi hem de şikayetlerinizi tetikleyen alerjenlerin belirlenmesi konusunda yardımcı olacaktır.
Göz kapağı sarkması yaşayan kişilerin, hastanelerin oftalmoloji bölümüne ya da göz kapağı cerrahisinde uzmanlaşmış plastik cerrahlara gitmeleri gerekir. Eğer doktor gerek görürse nöroloji bölümüne de sevk edebilir.
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
ALERJİK GÖZÜN TEDAVİSİ İÇİN İLAÇLARDA GEREKLİDİR
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Gözlerinizdeki şişliği ve kızarıklığı azaltmak için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Alerjiye sebep olan maddeyle (alerjen) temasını kesmek en iyi tedavi yöntemidir. Eğer alerjen biliniyorsa, bu maddenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Alerjiler. Göz kapağı şişmesinin en yaygın nedeni gözde meydana gelen alerjilerdir. Göz alerjileri, gözde kaşınmaya, göz kapağının tahriş olmasına ve şişmelere sebep olabilir. Göz alerjisi, polen ya da toz gibi maddeler yüzünden ortaya çıkarak gözleri etkilemesinden dolayı oluşur.
Genellikle polenler, hayvan tüyleri, toz akarları, hijyen eksikliği, makyaj ve çevresel faktörlerin neden olduğu göz alerjisi, mevsimsel alerjik konjonktivit veya sürekli alerjik konjonktivit şeklinde meydana gelebilir.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
Göz kaşıntısı, İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen limon – melisa çayı kürü ile çözüm bulan pek çok kişiden biri olabilirsiniz. Bu kürün faydasını görmek için limon – melisa çayını demledikten sonra yudum yudum içmelisiniz.
Bu maddeler 48 saat süreyle cildinizle temas halinde kalırlar. 48 saat sonra maddeler çıkarılır ve cevap doktorunuz tarafından değerlendirilir. İlk değerlendirmeden 48 saat sonra bir kez daha değerlendirilir ve varsa alerji belirlenir. Bu test hastanelerde dermatoloji ve alerji kliniklerinde uygulanabilir.
Erişkin hastalarda alerjiye bağlı gelişen semptom ve hastalık süreçleri ile bağışıklık sistemi bozukluklarının yönetilmesinde, tanı ve tedavi uygulamaları alerji ve immünoloji tıbbi biriminde gerçekleştirilir.
Soğuk kompres: Kaşınan göz ve çevresine soğuk tatbiki yapmak rahatlama sağlayabilir. Bunun en kolay yolu soğuk suyla gözleri yıkamak veya temiz bir beze buz küpleri sararak uygulamaktır. Bu işlemi günde birkaç kere tekrar etmek kaşıntıyı gidermeye yardım eder.
Devlet hastaneleri, göz estetiği gibi cerrahi işlemler için de hizmet vermektedir. Devlet hastanelerinde göz estetiği işlemleri genellikle özel hastanelere göre daha düşük fiyatlıdır. Ancak, devlet hastanelerindeki bekleme süreleri daha uzun olabilir ve hastaların konforu özel hastanelere göre daha düşük olabilir.
Göz kapağı estetiği ya da blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına uygulanan, sarkmış deri ve fazla kas dokusunun çıkarılması ve göz çevresi dokularının gerdirilmesine yönelik plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılan cerrahi uygulamalar bütünüdür.
Gözlerinizle ilgili hastalıkların tanısı, tedavisi ve yönetimiyle ilgilenen branşa göz hastalıkları denir. Bu dal oftamoloji olarak da bilinir. Bu alanda uzmanlaşan hekimler, göz rahatsızlıklarına dair muayene, görüntüleme testleri ve cerrahi müdahaleler gibi pek çok uygulamayı gerçekleştirebilir.
Göz alerjisi semptomları, hafif rahatsız edici kızarıklıktan görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir. Bunun sonucu olarak, göz kapakları ile göz zarı, yani konjonktiva kızarır, şişer veya kaşınmaya başlar. Gözde yanma hissi ve berrak, sulu akıntı halinde gözyaşı görülebilir.
Alerji tedavisinde temel prensip alerjiye neden olan etkenden uzak durmaktır. Hastalık ilaç kullanımı ve destek tedavilerle hafifletilebilir. İlaç tedavisinde antihistaminikli ve kortizonlu göz damlaları kullanılır. Bu süreçte herhangi bir şikayet oluştuğunda hastanın göz doktoru tarafından görülmesi gerekmektedir.
Genellikle mevsimsel alerjilere bağlı geçici bir durumdur. Göz alerjisi ev hayvanlarının kepeklerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden ve hatta yiyeceklerden kaynaklanabilir. Eğer alerjinize sebep olan durumdan kaçınmayı başaramazsanız, alerjiniz şiddetlenebilir.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Göz alerjisi semptomları, alerjenlere maruz kaldığınızda ortaya çıkar ve alerjenlerle temas sona erdiğinde genellikle azalır.
Göz kaşıntısının en etkili tedavilerinden biri temiz bir bezle yüze uygulanacak soğuk komprestir. Bunun yanı sıra yapay gözyaşı damlaları, antihistaminik ilaçlar, antibiyotik damlalar, tuzlu su çözeltisi gibi tedavi seçenekleri de göz kaşıntısının semptomlarını hafifletmek için uygulanabilir.
Göz kapaklarında şişlik, alerjilerin sonucu olabilir. Çoğu zaman alerjiler, gözde tahriş veya kaşıntı gibi sorunlara neden olur. Polen, toz ve hayvan kepeği, gözlerin etrafındaki dokularda histamin salımına neden olur. Histamin, gözler etrafında kaşıntı, kızarıklık ve şişkinlik ile sonuçlanır.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri