Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
TDK açısından ele alındığında dil dökmek deyimi, 'inandırmak, kandırmak ya da yararlanmak adına tatlı sözler dile getirmek' şeklinde ifade edilmektedir.
Bin dereden su getirmek: Birini kandırmak için birçok sebep ileri sürmek, dil dökmek.
İçini dökmek, yakın bir arkadaşına ya da aileden birine, hayatındaki sorunları anlatmak ve dertleşmek anlamına gelir. Bu deyimde iç kelimesi, herkesten gizlenen şeyler manasında kullanılmıştır. Kişinin içini döktüğü kişilere sırdaş ve dert ortağı denir.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Bir sözü doğru ve düzgün söylemeyi becerememek, yanlışsız konuşamamak.
İlgili 39 soru bulundu
[1]bir sözü doğru, düzgün söylemeyi becerememek (ya da becermek).
açıkça söylemekten çekindiği şey, konuşmasından belli olmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Derdini dökmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
"Yolunu Şaşırmak" deyimi, kelime anlamıyla yanlış yola girmek veya doğru yolu kaybetmek anlamına gelirken, mecazi olarak bir kişinin hayatında yanlış kararlar alarak doğru kabul edilen yoldan sapması veya hedeflerinden uzaklaşması anlamında kullanılır.
Dili çözülmek deyimi aynı zamanda dili açılmak şeklinde yorumlanabilir. Doğal olarak bir kişinin uzun süre konuşmama durumundan sonra konuşmasına hitaben dili çözülmek deyimi söylenebilir. Dili çözülmek deyiminin kullanıldığı kişinin uzun süre konuşması oldukça önemlidir. Buda uygun olan bu deyimle ifade edilir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Tam söyleyecekken vazgeçip söylememek.
Dilini yutmak deyiminin anlamı heyecan ya da sevinç, korku gibi duygular sırasında konuşamaz hale gelmek demektir. Dilini yutan kişiler o anda yaşadıkları duygu yüzünden kalırlar ve konuşmayı unuturlar.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
"Kafası kızmak" deyimi, bir kişinin öfkelendiğini, sinirlendiğini veya bir durum karşısında sabrının tükendiğini ifade etmek için kullanılır. Bu ifade, genellikle kişinin sinirlenmesine yol açan bir olayın ya da durumun hemen ardından kullanılır ve kişinin o anki öfke durumunu vurgulamak için tercih edilir.
3. Deyimler genellikle mecaz anlamlıdır. Örnekler: » “Kök söktürmek” deyimi “bir bitkinin kökünü çıkarttırmak” değil, “güçlük çıkarmak, uğraştırmak” anlamındadır. » “Hapı yutmak” deyimi “ilaç içmek” değil, “kötü duruma düşmek” anlamındadır.
"Can Derdine Düşmek" deyimi, Türkçede bir kişinin kendi sağlığı, yaşamı veya varlığını tehdit eden ciddi bir sorunla karşı karşıya kalması, hayati bir tehlikeyle yüz yüze gelmesi anlamına gelir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dilinden düşürmemek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Halay çekmek (tepmek) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Cana yakın deyimi günlük hayat içerisinde sıklıkla kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri