Dil kazıyıcı yöntemi işe yaramazsa, dilin yüzeyini temizlemek için diş ipi kullanabilirsiniz. Temiz bir bezle de temizleyebilirsiniz. Yumuşak, temiz bir bezi ılık suyla ıslatın. Bezi parmağınızın etrafına sarın ve kalıntıları çıkarmak hafifçe ovalayın.
Dilerseniz, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir bardak su kullanarak da sterilizasyon yapabilirsiniz. Ağız çalkalama işlemi, dilin yalnızca üstünün temizlendiği sıyırma işleminin tamamlayıcısıdır.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilir. Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır. Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Dilinizi fırçalayabilir veya özel bir dil temizleyicisi kullanabilirsiniz. Bu işlemi her gün dişlerinizi fırçaladığınız zaman yapmanız önerilir. Su tüketimi: Yeterli miktarda su içmek vücudunuzu ve ağzınızı nemli tutarak dil sararmasını önleyebilir.
Dil temizliği için diş fırçası kullanacaksanız eğer diş fırçanızın yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü sert kıllı diş fırçası dilinizin zarar görmesine neden olabilmektedir. Dilinizi temizlemek için dil spatulası da kullanabilirsiniz. Dil spatulasını dil köküne getirerek dilin ucuna doğru hareket ettirmelisiniz.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Tavsiye edilen en iyi dil temizleyici markaları arasında: Moore, Purgatio, Buffer, Probident, Dilsil, Tung, Curaprox, Kyver, Ecoform, Prokudent kaliteli malzemeleri, bakteri ve mikropları önleme ve uzun süreli kullanım imkanıyla kullanıcıların sıkça tercih ettiği dil temizleyiciler arasında yer alıyor.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir.
Dil Kazıyıcısını dilinizin arkasına yerleştirin ve aleti dilinizin önüne doğru çekin. Kazıyıcıyı farklı açılarda dilinizin üzerinde birkaç kez hareket ettirin. Ağzınızı suyla çalkalayarak dilinizdeki yiyecek artıklarını veya kalıntıları uzaklaştırın.
Ağız mantarı enfeksiyonu (oral kandidiyaz) tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada ağzı karbonatlı bir suyla çalkalamak veya gazlı steril bir beze sürülmüş karbonatla dil ve yanağı temizlemek etkili olmaktadır. Karbonatla ağız çalkalandıktan sonra sade suyla durulama da yapılmalıdır.
Su ile çalkalanan dil sıyırıcısı, dili dışarı çıkardıktan sonra dilin arkasına yerleştirilir ve hafifçe bastırılarak öne doğru çekilir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanarak daha detaylı ve sağlıklı bir temizlik sağlanır. Bu temizliğin diş fırçalama gibi her gün yapılması ağız sağlığı için önemlidir.
Aloe vera suyu
Dilin yüzeyinde oluşan beyaz tabakayı nazikçe yok eder. Piyasada satılan hazır ürünler yerine yeni çıkarılmış, doğal aloe vera suyunu tercih etmenizi öneriyoruz. Ağzınızı yıkamak için iki yemek kaşığı aloe vera suyu kullanın. Ağzınızın tamamını yıkamak için gerektiği kadar zaman ayırın.
Dil temizliği de diş fırçalamak kadar önemlidir. Ancak birçok kişi tarafından ihmal edilmekte ve gerekliliği bilinmemektedir. Dil düzenli olarak temizlenmezse bazı sağlık sorunlarına neden olur. Dilin temizlenmemesi dilde biriken bakterilerin ağızdan atılmamasına ve bakterilerin zamanla çoğalmasına neden olur.
Bakır dil temizleyici tercih edilirliği yüksek modeller arasında yer alır. Bakır, üzerinde bakteri barındırmayan bir materyaldir.
Dil Temizlemenin Faydaları Nelerdir? Özellikle ağız kokusunun en sık nedeni olan dil pasının ortadan kaldırılması ancak dil temizleme sayesinde olabilir. Dil pasını oluşturan bakterilerin temizliği ve bu bakterilerin içerdiği çeşitli sülfür gazlarının temizlenmesi ağız kokusunu tam olarak tedavi etmektedir.
Sabahları uyanınca: Uykuda ağızda biriken bakteri ve diğer kalıntılar nedeniyle, sabahları ağızda kötü bir tat ve koku oluşabilir. Bu nedenle, sabahları dil temizleyici kullanmak ağız hijyenini korumak için önemlidir.
Pamukçuk ya da diğer adıyla dil mantarı, ağız içerisindeki dokularda mantar enfeksiyonu gelişmesi sonucu oluşur. Hastalık özellikle dilin üstündeki beyazlık oluşumu ile karakterizedir.
Üyesi Bahar Kayahan Sirkeci, “B12, D ve folik asit gibi vitaminlerin eksikliği, bağışıklık sistemini bozan ek hastalıkların varlığı ve ağız hijyeni bozukluğu pamukçuk enfeksiyonu görülme sıklığını artırıyor. Pamukçuk dilde beyazlığa neden oluyor” dedi.
Pamukçuk tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir: Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri