Mining, Türkçe anlamı ile madencilik demektir. Mining yaparak sanal para elde eden kullanıcılara da madenci denmektedir.
Mining (Madencilik) Nedir? Kipto para madenciliği; oldukça özel donanım ve yazılımlara sahip olan cihazların, karışık problemleri çözüp, kripto para transferi işlemlerini onaylayarak bunun neticesinde yeni üretilmiş kripto parayla ödüllendirilmesidir.
Bitcoin madenciliği (BTC Mining), Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisiyle işler. Zincirdeki full node'lar sayesinde Genesis Bitcoin'den itibaren gerçekleşen bütün işlemler kayıt altında tutulur ve Miner Node'ların anlık çözmeye çalıştıkları problemlerle Bitcoin üretme işlemi gerçekleşir.
Mining yapmanın hiçbir zararı yok.
Bu para üretme işine madencilik denir. Madencilik, kripto para birimi oluşturma sürecinin sonunda ödül olarak alınan belirli bir miktarda kripto para karşılığında yapılır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kripto para madenciliği ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Kripto para madenciliğinin diğer adıyla mining, Bitcoin madenciliği ile başlamış olduğu bilinmektedir. Fakat Bitcoin' in güçlü şifreleme özelliği ve yüksek elektrik ihtiyacı mevcuttur. Bu sebeple şu anda evlerde kullanılan bilgisayarlarda Bitcoin madenciliği gerçekleştirilebilecek bir seçenek değildir.
4 tane takabilirsiniz mining için.
Bir dönem günde 100 dolar gibi astronomik getiriler vaat eden rig sistemleri, şimdilerde günlük 14 – 15 dolar kazandırıyor.
Malum 8GB ve 4GB kartlarla mining yapmak mümkün.
Daha küçük bir bütçeye sahip olanlar için, 1 BTC üretmek için tek bir Antminer S19 Pro'nun 1.200 gün boyunca aralıksız çalışması gerekiyor. Her ne kadar Bitcoin madencileri, madencilik havuzlarının bir parçası olma eğiliminde olsa da, tek başına madencilik yapmak da mümkün.
Ülkemizde de kripto para üretiminin yapıldığı görülmektedir. Yasal yollarla sağlanmış olan üreticiler (mining cihazları) kullanıldığı takdirde üretim suç teşkil etmemektedir. Ülkemizde son zamanlarda yapılan operasyonlar ile kripto para üretimi yapılan cihazlara el konulduğunu görmekteyiz.
kripto para birimlerini cpu, gpu, asic gibi bilgisayar bileşenleriyle "kazmaya" verilen genelgeçer isim.
Kripto Para Madenciliği (Mining) ve Vergilendirme
Gelir vergisi açısından ortaya çıkan bir başka husus ise Kripto Paraların “madencilik”(mining) yöntemiyle elde edilmesi sonucunda ortaya çıkan değerin nasıl vergilendirileceğidir. Mevcut mevzuat uyarınca kripto paralar üzerinden vergi kesilememektedir.
Ethereum blockchain üzerinden 15 saniyede bir, bir blok üretir ve madenciye de blok başı ortalama olarak 2 ETH ödül veriliyor.
Hızlı bir şekilde kontrol sağlamak için ctrl + alt ve delete tuşlarına basarak CPU'nun hangi seviyelerde olduğunu görebilirsiniz. Eğer boş halde bilgisayarınız yüzde 50 CPU kullanımı ve üzerine çıkıyorsa bu durumda kaçak mining yapmak söz konusu olabilmektedir.
Mina bugünkü fiyatı ₺10.45 TRY, 24 saatlik işlem hacmi ₺104,780,205 TRY.
2019 yılında bitcoin madenciliği yapan makinelerin her bir bitcoin bloğu çözdüklerinde kazandıkları ücret; 878.782,75 TL olarak belirlenmiştir.
BTC fiyatı 29.000 dolar seviyesinde işlem görürken Bernstein raporu, yukarıda yer verilen 15 madencinin 15'inin üretim maliyetinin BTC başına 15.000 doların altında olduğunu gösteriyor.
Dolayısıyla mining ekran kartı seçim aşamasında RAM büyük bir belirleyicidir. Örneğin, 4 GB ekran kartı mining modeli ile kripto para madenciliği yapmak mümkündür.
Mining yapmak isteyen yatırımcılar, bu aşamada RAM gibi sistemlerin önemini sorgulamaktadır. RAM sadece, madencilik için kullanılacaksa, çok fazla olmayan bir sistemdir. Ancak hesap yapmak, bilgilerin bellekte kısa süreli kalması adına, 4 GB RAM olması da önemli bir unsurdur.
Mining sistemi denilince herkesin önerdiği ASIC malzemelerine oran ile daha uygun fiyata sahip olan ekran kartları karlı kazançlar sağlayabiliyor. Fakat bir tane ekran kartı ile bu işlemi yapamıyorsunuz. Bunun için mining rig adı verilen birden fazla ekran kartının yer aldığı bir sistem kurmanız gerekiyor.
Esasında bireysel veya toplu halde ya- pılan kripto para madenciliği suç teşkil etmez. Ancak kripto para madenciliğinin yüksek elektrik maliyeti ve madenciliğin güçlü donanıma sahip bilgisayarlar gerektirmesi kötü niyetli kişilerin zararlı yazılımlar marifetiyle bilişim alanında birtakım suçları işlemesine neden olur.
Evet yapılır. Yalnız bunun için en az 4GB'lık harici ekran kartına sahip bir laptopunuz olması gerekiyor. Hali hazırda 4GB'lık kartlar ile ETH kazmak çok da kazançlı değil. Bu yüzden eğer kartınızın belleği 6GB değilse RVN kazmanızı tavsiye ederiz.
Bitcoin, çeşitli kripto para borsaları, yerel satıcılar veya peer-to-peer platformlar (P2P) gibi kaynaklardan satın alınabilir. Türkiye'de popüler kripto para borsaları arasında Stormgain, Skilling, ve Binance bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri