Asimilasyon (ölüm) süreci içine giren bir dil, önlem alınmadığı takdirde yok olur. Anadilini yitiren ana (büyük) kitle, kendinden ayrı ya da ana kitleden kopuk olarak başka yerlerde ve izole biçimde henüz anadilini konuşmakta olan küçük kalıntı grupları da temas kurması halinde olumsuz anlamda etkileyebilir.
1500 - günümüz; sömürgeciliğin yükselişinin ardından) dil ölümü; dil değişimine neden olan kültürel asimilasyon sürecinin ve bir ana dilin yabancı bir lingua franca lehine (büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinin dillerinden oluşmaktadır) aşamalı olarak terk edilmesinin bir sonucudur.
14 günde bir dil ölüyor
Dünya dillerini bünyesinde toplamayı amaçlayan ansiklopedi Ethnologue'a göre, uzun vadede 6 bin 809 dünya dilinden sadece 600 kadarı hayatta kalabilecek.
Savaşlar, iç-dış politik, ekonomik, siyasi nedenlerin sonucu gerçekleşen göçler dilin yok olmasında etken bir rol oynamıştır. Göç eden topluluklar entegre olmaya çalıştıkları yeni toplumların dillerinde, inançlarında ve kültürlerinde zamanla yok olmuştur.
Dilin tanımı
Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir araçtır; dil kendi kanunları içerisinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlıktır.
İlgili 30 soru bulundu
Sosyal bir canlı varlık olduğu için de her milletin sosyal yapısına bağlı olarak değişme ve gelişebilme gücüne sahiptir, işte bu değişme özelliği dolayısıyla dildeki ekler, dil bilgisi ögeleri ve kelimeler genişçe süreler içinde kullanıldıkça eskirler; eskiyenleri atılır yerine yenileri alınır.
Düşünme 'sesli bir konuşma', varlık ve hareketler-kavramlar arasında bir ilişki kurma demektir. Varlık ve hareketleri düşünce alemine dil taşır. Bu yüzden düşünce olmadan dil olmaz ama dil olmadan da düşünce olmaz. Düşünce, soyut bir kavramdır, onu yalnızca dil ile dışarı vurup belli bir şekle büründürmek mümkündür.
Hz. Âdem'in dili İslâmî telakkiye göre Arapça, yahudi ve hıristiyanlara göre ise Ârâmîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryânîce konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Dil hızlı iyileşir
Zira dil sahip olduğu dokular ve salyanızın da etkisiyle hızı bir şekilde iyileşiyor. Şu durumda dil, insan anatomisinin önemli ve sıra dışı özellikleriyle bir hayli ilgi çekici uzuvlarından biri desek abartmış olmayız herhalde.
Dil boğaza kaçtığında nefes alınamaz ve oksijen alması gereken bazı sinirler oksijensiz kalır. Süre uzadıkça ardından ölüm gelebilir. Ani bir darbe ya da düşme sonrası yutaktaki kasların gevşemesi dilin boğaza kaçmasına neden oluyor. Aynı zamanda bayılma, kendini kaybetme gibi durumlarda da dil boğaza kaçabiliyor.
Çok ufak bir kısmı koparsa yeniden çıkabilir, büyük bir parçası için geçerli değil. İnsan dili o derece gelişmiş bir rejenerasyon yeteneği barındırmıyor.
Bazı mineral eksiklikleri (potasyum, kalsiyum) de dilde uyuşmaya etken olmaktadır. Sigara ve alkol tüketimi de dil uyuşmasına neden olabilmektedir. B12 eksikliği, dil uyuşmasına neden olabilmektedir. İlaçların yan etkileri de dilde uyuşmaya neden olur.
- B12 eksikliği, dil uyuşmasına neden olabilir. - Potasyum, kalsiyum gibi bazı mineral eksiklikleri de dilde uyuşmaya sebep olabilir. - Radyasyonun ışınları da dil uyuşmasına neden olabilir. - Alkol ve sigara tüketimi dil uyuşmasına sebep olur.
Dil ve ağız yaraları fizyolojik etkenlere bağlı gelişmiş ise temiz ağız bakımı, düzenli diş fırçalama ve gargaralar ile kendiliğinden 5-6 gün içinde iyileşebilir.
Türk dilini, yazılı ürünler vermeye başladığı Orhun Türkçesinden başlayarak üç döneme ayırmıştır. Yani Orhun Türkçesi ilk dönemin başlangıç yazı dili olmuştur. Bu iki araştırmacının çalışmalarında Eski Türkçe adı verilen dönemin içinde yer alan bir Türk yazı dili de Uygur Türkçesidir.
Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia'nın verilerine göre Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu. Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti.
En kolay öğrenilen diller sıralaması İngilizce, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, Fransızca ve Almanca şeklinde olacaktır. İngilizceyi dünyada yaklaşık 427.000.000 kişi konuşmaktadır. İngilizceden sonra öğrenmesi en kolay dil olarak İspanyolcayı örnek verebiliriz.
Kısas-ı enbiyâ göre, yaşamakta oldukları Adn cennetinden Âdem Serendip adasına (Srilanka), Havva ise Etiyopya'ya indirilir. Daha sonra Mekke'de Arafat dağında buluşurlar. Bu kıssa, İslam kültüründe önemli bir yer kapsamaktadır.
Biz Âdem ve Havva'yı beyaz tenli biliriz, Peki o zaman yeryüzünde yaşayan siyah sarı vesaire tenli insan'lar nasıl oluştu. İnsan'lar yeryüzü ne nasıl dağıldı. Orada Yüce Allah şöyle buyuruyor ki insanların renklerinin ve dillerinin farklığı benim ayetlerimden dir.
Arapça, belâgat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir. Aynı zamanda ses, âhenk ve cümle yapısı bakımından da diğer diller arasında ayrı bir yeri vardır. Cenâb-ı Hak da kendi kelâmını Arapça indirmiştir. Peygamberimiz de zaten bu dili konuşuyordu, kendi kavminin dilini...
Görünüşe göre çoğu insanı sınırlayan bazı doğal limitler var. Ancak 1872'de ölen Britanyalı ekonomist John Bowring'in 200 dil bildiği ve 100 dil konuşabildiği iddia ediliyor. Hala yaşayan ve en çok dil bildiği düşünülen kişi ise Ziad Fazah. Kendi iddiasına göre 59 dili okuyup anlayabiliyor.
Dilbilimcilere göre, temelde doğru bir şekilde ustalaşmak için bir yıl boyunca düzenli olarak bir dil öğrenmek gerekir. O zaman, ilk öğrenmeyi sürdürmek zorunda kalacaksınız. Sonuç olarak, normal olarak oluşturulmuş bir insan yaşamında 10 dili özümseyebilir.
Yabancı dile ilişkin bir diğer merak edilen konu ise bunun bir yetenek işi olup olmadığı. "Dil öğrenmek yetenek işi midir?" sorusuna Balçıkanlı, "Değildir, herkes öğrenebilir ama bazı kişiler dil öğrenmeye daha meyilli olabilir. Birden fazla dili çok başarılı şekilde öğrenme başarısı gösteren vakalar istisnadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri