Dil ülserleri dilde üzeri, dil yanları veya dilaltı gibi alanlarda görülebilen, birçok farklı sebebeplere bağlı görülebilen, ağrılı, çapları birkaç milimetreden birkaç santimetre kadar değişebilen, kanama yapabilen yüzeyel veya derin yaralardır.
Dil Ülseri Tedavileri Nelerdir? Dil ülserleri genellikle kendiliğinden iyileşebilen yaygın bir ağız içi sorundur ve özel bir tedavi gerektirmez. Ancak, ağrı ve rahatsızlık hissi yaşayan kişiler, semptomları hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için bazı tedavi yöntemlerini deneyebilirler.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Aftöz ülser, mukoza zarlarında oluşan bir ülserdir. Ayrıca aft, aftöz stomatit ve pamukçuk yaraları da denir. Halk arasında ağız yaraları olarak da bilinen Aft, yaşamlarının bir noktasında birçok insanı etkileyebilen yaygın bir rahatsızlıktır.
Ağız içi yaralarının tam nedeni henüz bilinmemektedir. Teoriye göre, oral ülserler, vücudun beyaz kan hücreleri, bağışıklık sistemi bozukluğu nedeniyle sağlıklı hücrelerin yerine ağzın içindeki hücrelere saldırdığında ortaya çıkar.
İlgili 34 soru bulundu
Ağız ülserine lokal olarak ağız spreyleri, kremler veya jeller uygulayabilir veya iyileşmeyi hızlandırmak ve ikincil bir enfeksiyondan muzdarip olma riskini azaltmak için gargara kullanabilirsiniz. Ağız ülserinde bakteriyel bir enfeksiyon varsa doktor veya diş hekimi antibiyotik reçete edebilir.
Dil ülseri, ağız boşluğunda veya dil üzerinde ağrılı yaralara neden olan bir durumdur. Dil ülserleri, aftöz stomatit olarak da bilinen bir tür ağız yaralarıdır. Genellikle sıcak yiyecekler, asitli yiyecekler veya stres gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkarlar.
Ağızda acı hissi yaratan dil yarasına genellikle ağız ülserleri, travma, vitamin ve mineral eksikliği, virüs, bakteri, sigara kullanımı, enfeksiyon, yoğun baharatlı ve tuzlu gıdalar, sıcak-soğuk tüketimi neden olmaktadır.
Vitamin ve Mineral Eksikleri
B12 vitamini, demir ve folat eksikliğinde dil pürüzsüz ve ağrılı olabilir. B12 eksikliğinde dil rengi parlak kırmızıya döner. Çinko eksikliğinde ise ağızda yanma hissedilebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, dilde yara oluşumuna yol açabilir.
Genellikle dil yaraları birkaç gün ila birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşirler.
Tıbbi literatürde glossit olarak geçmekte olan dil iltihabı, dilde meydana gelen iltihaplanma olarak tanımlanmaktadır. Dil üzerindeki dokuda görülmekte olan bu iltihap, yara şeklinde meydana gelir. Bu durum görüldüğünde dilde kızarma, yanma hissi ve ağrıların meydana gelme ihtimali yüksektir.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Maden suyu içerdiği değerli mineraller sayesinde, dil yaralarının iyileşmesine oldukça faydası dokunan bir içecektir. Maden suyunu dilin yara olan bölgesinde belli bir süre bekleterek yaranın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Dil kanseri nasıl teşhis edilir? Biyopsi, dil kanserinin teşhisinde ilk adımdır. Biyopsi sırasında, dilin kanserden şüphelenilen kısmından az miktarda doku alınır. Doku, onu mikroskop altında inceleyen ve tanı koymaya yardımcı olan bir patoloğa gönderilir.
Ağrılar karın bölgesinin geneline ve kaburgaların altına yayılabilmektedir. Sancılar periyodik olarak tekrar etmektedir. Bulantı ve kusma şikayetleri de ülser belirtileri arasındadır. Aynı zamanda dışkıda renk değişikliği, iştah kaybı, kanlı kusma gibi bulgular da ülser belirtileri arasındadır.
Dil ülseri kişinin yaşam kalitesini düşüren, ağızda şiddetli ağrıya, yeme ve konuşma bozukluğuna sebep olabilen bir sağlık sorundur. Çok farklı sebepleri olabilen dil ülserinin tedavi edilmesi günlük yaşamın rahat devam ettirilebilmesi açısından önem taşır.
Stres ülseri, stresin veya aşırı gerginliğin sonucunda mide veya onikiparmak bağırsağında ülserlerin oluştuğu bir durumu ifade eder. Bu tür ülserlerin başlıca nedeni, stresin mide asidini artırması ve mide mukozasının tahriş olmasına yol açmasıdır.
Aftöz ülser genellikle; ağız içerisinde, diş etlerinde veya dilde oluşan beyaz yaralar ile kendisini belli eder. Yaralar beyazken, kenarları ise koyu kırmızıdır. Kişilerde en sık; ağrı, yanma, batma ve sızı şikayetleri olur.
Tedavide helicobakter pylorimide asidini baskılayan ilaçlar ve pozitif bulunursa enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi verilir. Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleridir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır.
Zerdeçal Anti-inflamatuar özelliklere sahip bir baharat olarak ülser semptomlarını hafifletebilir. Papatya, nane ve adaçayı gibi bitki çayları Mideyi yatıştırabilir ve rahatlama sağlayabilir, anti-inflamatuar ve antispazmodik etkisi vardır. Bal Yapışkan yapısı, mide iç yüzeyini kaplamaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri