Vitamin ve Mineral Eksikleri B12 vitamini, demir ve folat eksikliğinde dil pürüzsüz ve ağrılı olabilir. B12 eksikliğinde dil rengi parlak kırmızıya döner. Çinko eksikliğinde ise ağızda yanma hissedilebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, dilde yara oluşumuna yol açabilir.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Ağızda acı hissi yaratan dil yarasına genellikle ağız ülserleri, travma, vitamin ve mineral eksikliği, virüs, bakteri, sigara kullanımı, enfeksiyon, yoğun baharatlı ve tuzlu gıdalar, sıcak-soğuk tüketimi neden olmaktadır.
Ciddi ağrı ve rahatsızlık hissine neden olan dil yaralarında ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu kapsamda, klorheksidin ve tetrasiklin içerikli ağız yıkama solüsyonları, topikal uygulanan anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler hastaya verilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Adaçayı: Bilinen en eski antiseptik (mikrop öldürücü) bitkilerden olan adaçayı, dil yaralarının tedavisinde de kullanılabilir. Aktarlardan temin edebileceğiniz yaprak şeklindeki adaçayını sıcak suda demledikten sonra ılıtın. Bu çayı gerek gargara yaparak gerek de ağız içinde bir miktar tutup içerek kullanabilirsiniz.
Tuzlu Su ile Gargara Yapmak: Tuzlu su yarada enfeksiyon görülme riskini azaltarak yara iyileşmesini hızlandırır. Gargara suyunu hazırlamak için bir su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz koyarak karıştırmak yeterli olacaktır.
Faydalı ürünler arasında yer alan sirke de ağız yaralarının evdeki tedavisinde kullanılıyor. Sirkeyle gargara yapmak ağız yaralarının hafiflemesine ve rahatlamasına yardımcı oluyor.
Maden suyu içerdiği değerli mineraller sayesinde, dil yaralarının iyileşmesine oldukça faydası dokunan bir içecektir. Maden suyunu dilin yara olan bölgesinde belli bir süre bekleterek yaranın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Ağız Yarasına Doğal Çözümler
Bunun yerine krizi dindirmek için ıspanak, yoğurt, somon veya kara lahana gibi daha yumuşak ve daha hafif besinleri tercih edin. Ağzı tuzlu suyla çalkalama, ağız içi yaralarını kurutabilir ve şişliği önleyebilir.
Özellikle kırmızı dil b vitamini ve demir eksikliğini işaret eder. Dil parlak kırmızı renkte ise kalp rahatsızlıklarının ve kan rahatsızlıklarının belirtisidir. Dil mor renkte ise yüksek kolesterolün habercisidir. Beyaz bir dil cilde rengini veren hücrelerin ölmeye başladığının belirtisidir.
Genellikle dil yaraları birkaç gün ila birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşirler.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir. Genetik nedenler ağız yaralarının nedeni arasındadır. Vücuttaki hormonal değişiklikler ağız yaralarına neden olabilmektedir.
Ne zaman doktor muayenesi gereklidir? Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir. Klorheksidin glukonatlı gargaralar yapılabilir. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar da dudağın içindeki ve diş etindeki yaraya iyi gelir. "2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk ya da gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Kekik. Kekik de ağız yaralarına en doğal çözümlerden biri. Tek yapmanız gereken 1 tatlı kaşığı kadar kekiği ağzınıza alıp yutmadan çiğnemek. Kekik, ağız içi yaralarını geçirmekle kalmaz, yeni yaraların oluşumunu da engeller.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir.
Karanfil yağının ağrı dindirici özelliği bulunmaktadır. Çok ağrılı olabilen ağız içi aft benzeri lezyonlarda ağrıyı hafifletmekte kullanılabilir. Aloe vera bitkisinin jeli doğrudan aftın üzerine uygulanarak ağrıyı azaltmakta ve iyileşme sürecini hızlandırmakta kullanılabilir. Aloe vera suyu da aynı etkiyi gösterir.
Dilde beyazlık, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında vitamin eksikliği, ağız hijyenine dikkat edilmemesi, tütün ürünleri kullanımı ve yeterince meyve-sebze tüketilmemesi gibi faktörler sayılabilir. Çoğu zaman zararsız olan bu durum, nadir de olsa ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri