(daimi işçi statüsünde kadroya geçirilen işçiler için %60 oranında) İşçi fazla çalışma yapmaya zorlanamaz. Fazla çalışma yaptırmak isteyen idare mutlaka işçinin yazılı muvafakatını almalıdır. Aksi durumda 4857 sayılı İş Kanunu cezai yaptırımlar öngörmüştür. Fakat belli durumlarda işçinin onayı aranmaz.
4D'li işçiler ya da diğer ismi ile sürekli işçiler 4857 sayılı iş kanununa tabi olarak değerlendirilir. Bu nedenle taşeron olarak çalışırken kadroya alınan tüm işçiler en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Belirlenen bu süre haftalık süredir.
Bu süre (45 saat) tarafların iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmeleriyle artırılamamakta, ancak azaltılabilmektedir. Örneğin; işçi ve işveren, yapacakları iş sözleşmeleriyle haftalık çalışma süresini 38 saate indirebilmeleri mümkün iken, 48 saate çıkartabilmeleri mümkün değildir.
FAZLA ÇALIŞMA İÇİN 1475 SAYILI YASA DÖNEMİNDEKİ ÇALIŞMALARDA HAFTALIK KIRKBEŞ SAATİ AŞAN ÇALIŞMALARIN BULUNMASININ GEREKMESİ ÖZETİ: 1475 sayılı Yasanın yürürlükte olduğu dönemde; Yargıtay'ın istikrar kazanan uygulamasına göre haftalık 45 saati aşan çalışmaların fazla mesai olarak kabulü gerekir.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
İlgili 25 soru bulundu
ÇSGB, SGK, İŞKUR ve MYK mevzuatlarıyla ilgili her türlü bilgiyi ALO 170'i arayarak öğrenebilirsiniz. ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Çalışma saatleri haftalık 45 saatin üzerinde olan işçiye fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Ancak fazla mesai kuralları bununla da sınırlı değil. İşçinin günlük 11 saati aşan çalışmaları fazla mesaiye giriyor. Yani işçi haftada 45 saati aşmasa dahi günde 11 saati aşan sürede çalışırsa fazla mesai ücreti alabilir.
İş Hukuku açısından gece süresi saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönem olarak belirlenmiştir. Haftalık çalışma süresi bilindiği gibi 45 saattir. Bu süreyi aşan çalışmalara ilişkin ücretin fazla mesai ücreti olarak ayrıca ödenmesi gerekmektedir.
Bir iş yerinde 4 saat ya da daha kısa süreli işler için uygulanan ara dinlenme süresi 15 dakika, Bir iş yerinde 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi 30 dakika, Bir iş yerinde 7,5 saatten fazla olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi ise 1 saattir.
4857 sayılı Kanun'un 63. maddesine göre, sözleşmelerle aksi kararlaştırılmamışsa; Haftalık 45 saatlik çalışma süresinin, çalışılacak 6 güne eşit olarak dağıtılarak, günlük çalışma süresinin 7,5 saat olması gerekmektedir.
Haftalık 45 saatlik çalışma, çalışma günlerine eşit şekilde bölüştürüldüğünde işçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saat olarak hesaplanır. 26 gün çalışma, 4 gün de haftalık izin olarak hesaplanır.
Olağan koşullarda pazar gününün hafta tatili olduğu bir işyerinde işveren talep etse bile işçi hafta tatilinde çalışmayı kabul etmeyebilir. Bunun için işçinin rapor almasına gerek yoktur. Dinlenmek sadece yasal değil Anayasal bir haktır! İşçi hafta tatilinde çalışmaya zorlanamaz!
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Yasal düzenleme gereğince haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışma süresinin hesabı sırasında işçilere verilen ara dinlenme süreleri (yemek molaları, çay molaları vb.) çalışma süresinden sayılmamaktadır.
İşçinin haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında kararlaştırıldığı durumlarda, kararlaştırılan bu süre ile 45 saate kadar olan çalışmalar ise fazla sürelerle çalışma olarak tanımlanmaktadır. İşçinin haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu durumlarda fazla sürelerle çalışma mümkün değildir.
Gece çalışmaları yönünden haftalık 45 saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde 7.5 saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir. Dairemizin kararı bu yöndedir (Yargıtay 9.HD. 23.6.2009 gün 2007/ 40862 E, 2009/ 17766 K).
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.
Burada hemen belirtmeliyiz ki işçinin 1 gün devamsızlığına karşılık 2 günlük ücretinin kesilmesi bir disiplin cezası değildir. Yasadan kaynaklanan bir hak kaybı sorunudur. Dolayısı ile sorunuzun yanıtı şu: İzin almaksızın habersiz ve mazeretsiz yapılan devamsızlık sebebiyle 2 günlük kesinti doğru bir uygulamadır.
Bilindiği üzere iş yasamızda iş süresi haftalık olarak ve iş süresi de 45 saat olarak düzenlenmiştir. Sizin işyerinizde şayet günde 9 saat çalışılıyor ise 5 günde 45 saati tamamlamış olursunuz ve Cumartesi günü işe gitmeniz gerekmez. Şayet giderseniz de bu 45 saati aşacağından fazla mesai anlamına gelir.
Bu tür değişikliklerin uygulanabilmesi için mutlaka çalışan olarak sizin rızanızın alınmış olması gerekir. Görev değişikliğini kabul etmemeniz halinde görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı dönüş yaparak görevi kabul etmediğinizi iletmeniz gerekmektedir. Bu halde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
İş Kanunu'nun 22/2 nci maddesinde, çalışma koşullarının tarafların karşılıklı rızasıyla değiştirilebilmesi her zaman mümkündür. Ancak çalışma koşullarında değişiklik konusunda çalışanın rızasının yazılı alınması yasa gereğidir. Aynı zamanda işverence değişiklik teklifinin de yazılı olarak yapılması gerekir.
İş akdi işveren ya da işçi tarafından, haklı feshe imkan veren bir konu yoksa, belirlenen bir süreden önce sonlandırılamaz. Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri