Yapılan işin arzu edildiğini ve istendiğini gösteren istek kipleri, fiillerin kök veya gövdelerine “-e, -a” eklerinin getirilmesiyle yapılır. İstek kiplerinin olumsuzu yapılmak istendiğinde ise “-me, -ma” ekleri kullanılır.
Dilek-şart kipi aynı zamanda dilek veya rica belirtmek için kullanılır: Yarın sen de bizimle gelsen. Keşke bu akşam sinemaya gitsek.
İstek kipi, fiil sonuna getirilen bir ektir. İstek kipi, fiilin sonuna geldiği zaman, eylemde belirtilen işin yapılmasını talep etme ve isteme anlamlarına gelecektir. Tüm şahıs ekleri için eylem üzerinde ek olarak uygulanabilir. İstek kipi ekleri '-a, -e olarak geçer.
Bu nedenle, kurdukları cümlelerde zaman ifade eden sözcükler / sözcük öbekleri olsun olmasın dilek kipleriyle çekimlenmiş eylemlerin gelecek zamanı işaret ettiğinden söz edilebilir. Türkçede eylem çekimi; eylem kök ya da gövdesi + eylem çekim ekleri <eylem kök ya da gövdesi + kip eki + kişi eki formülüne göre yapılır.
Dilek, bir şeyin olmasını istemek anlamını taşır. Dilek kipleri de dolayısıyla bu isteğin kiplerini taşıyan kiplerdir. Bu kipler gereklilik, istek kipi, emir kipi, dilek şart gibi olarak ayrılır.
İlgili 40 soru bulundu
Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır. 1- Gereklilik 2- Emir 3- İstek 4-Şart kipi.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
Şahıs ve dilek ya da haber kipi alan fiillere çekimli eylem denir.
Dilek-şart kipi fiile bir durumun gerçekleşmesinin bir şarta, bir isteğe bağlı olduğunun anlamını verir. Şart kipi ya da koşul kipi olarak da karşılaşılan dilek-şart kipinin eli -se, -sa ekidir. Dilek kipinin olumsuzu -me, -ma ekiyle yapılır. Dilek-şart kipi bazen bir rica anlamı kapmak için de kullanılır.
Bir oluş ve kılışın şart biçiminde düşünüldüğünü anlatan, dilek görevi de yapan tasarlama kipine dilek- şart kipi denir.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
İstek kipinin olumsuz çekimi –mA olumsuzluk eki ile istek ekinin –(y)A birleşmesiyle yapılır. EAT'de –mA gerek, -A gerek, -sA gerek gibi yapılar kullanılmıştır.
Bir çekimli fiilde iki kip eki de bulunabilir. Bu tür fiillere bileşik zamanlı fiiller denir.
Türkçede kipler bildirme ve dilek kipleri olmak üzere iki ana grupta toplanır. Bildirme kipleri sırasıyla geçmiş, geniş, gelecek ve şimdiki zamandır. Dilek kipleri ise emir, gereklilik, dilek ve şart olmak üzere dörde ayrılır. Bunlara istek kipi de denir.
Cümlenin içerisinde bulunan çekimli fiil kip ve şahıs eki almaktadır. Bu fiiller yargı bildirmek amacı ile dilek ve zaman kiplerinden birisini alırlar. Bu nedenle çekimli fiiller için "-yor, -du, -ecek, -miş, -ar" şeklinde kip ekleri kullanılır.
Buyruk kipi de denilen emir kipine, kullanım şekline göre EMİR ve RİCA anlamı verilebilmektedir. -Şu kalemi bana verin. Cümlesinde emrediyor olunduğu görülürken, -Şu kalemi bana veriniz.
Dilek bildiren -sA eki ise addan fiil türeten bir +sA- eki ile fiilden sıfat-fiil oluşturan bir -k ekinin birleş- mesine (+sAk) dayanmaktadır (Korkmaz 2003: 680). -sa / -se eki Orta Türkçeden itibaren aynı biçim yapısı altında iki ayrı kipin görevini yüklenmiştir (Korkmaz 1995: 164).
Dilek kipleri fiil çekimlerinde kullanılır. Fillerin zaman değil anlam bakımından çekimlenmesiyle oluşurlar. Bazıları gelecek bazıları şimdiki zaman olabilir. Cümle içerisindeki eylemlere dilek anlamı kattığı için bu ismi almışlardır.
Cümlede bahsi geçen eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı olduğu takdirde fiil ya da fiilimsilerin sonuna getirilen eklere şart kipi denir. (e, i, ö, ü) harfleriyle biten kelimelere -se, (a, ı, o, u) harfleriyle biten sözcüklere ise -sa eki getirilir.
Emir kipi ile oluşturulanlar
Fiilin yapılmasını emretmek amacıyla kullanılır. Birinci şahıslar (ben ve biz) için emir kipi çekimi yoktur. İkinci tekil şahıs (sen) için eksiz şekilde (fiil kökü veya gövdesi halinde) kullanılır: (Sen) gel.
İstek kipi ile birlikte çekimlenmiş olan fiiller bir niyet belirtir. Bu niye de aynı zamanda bir öneri olarak çıkar ve fiilin kök veya gövdesine gelecek olan ekler doğrultusunda ortaya çıkar. Bu ekler ise, 'a ya da e' sessiz harfleridir. - Hafta sonu işe erken gelesin.
Fiile gelen (-sa,-se) ekleri ile yapılır. Fiilin yapılmasını koşula bağlı olarak anlatır. Bir eylemin bağlı olduğu durumlarda kullanılır.
Emir kipini rica fonksiyonunda kullanmamız için mutlaka cümlede lütfen, ne olur, rica ediyorum gibi zarfları kullanmalıyız. Örneğin. “Bana yardım edin” cümlesi emir, “Lütfen bana yardım edin.” cümlesi rica fonksiyonundadır.
Emir cümleleri (EC); bir konuda açıklama yapmak veya yönerge vermek için kullanılabilir. Örnek: “Yıldız, çalışmanızı yarın sunabilmeniz için arkadaşlarına yardım et.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri