Dilekçelerde istek ve dilekler, yalın ve açık bir biçimde belirtilmeli, sözü uzatmamalıdır. Eğer dilekçeye bir belge eklenecekse, adresten sonra satır başı açılarak "Ek" başlığı altında belgenin ne olduğu belirtilmelidir. Ayrıca, istek bölümü, "bilgilerinize arz ederim." sözleriyle bitirilmelidir.
3071 sayılı Dilekçe Kanunu gereğince Türk vatandaşları ve Türkiye' de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, İçişleri Bakanlığının ilgili birimlerine elektronik dilekçe gönderebilmektedir.
Bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip oradan ilgili mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazmanız gerekir. Posta masrafı ve pul yatırıp ön bürodan havale alıp hukuk veya ceza birimine ön bürosuna götürüp vermeniz yeterlidir.
Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte kamu kurumları da bundan nasibini almış ve ülkemizde kullanılmakta olan E Devlet portalı üzerinden bir çok kamu kurumunun işlemi online olarak yapılabiliyor hale gelmiş, bununla birlikte bazı kurumlara dilekçe gönderme ya da bir şekilde bir işlem yapma imkanı sağlanmıştır.
Başvuru dilekçeleri posta yoluyla da kurum ve kuruluşlara gönderilebilir. tespitine yarayacak başka bilgilerin yasal olarak belirlenebilir olması kaydıyla elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
Zarfın Üzerine Neler Yazılmalı? Cevap çok basit. Zarfın üzerine göndericinin adı, soyadı, adresi ve alıcının adı, soyadı, adresi yazılmalı. Bunlar dışında imzanıza, telefon numaranıza veya başka herhangi bir bilgiye gerek yoktur.
Aynı kanunun 7. Maddesine göre dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. 8.
UYAP Vatandaş dilekçe gönderme işlemi için de kullanılabiliyor. Porta üzerinden UYAP ile mahkemeye dilekçe yollamak için öncelikli olarak portala giriş yapma gerekliliği bulunuyor.
Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır. O da yoksa, siyah veya koyu mavi renkteki sabit kalemle ve okunaklı bir şekilde elle de yazılabilir. Dilekçe yazılacak kâğıdın dört kenarından 3'er santim kadar boşluk bırakılır.
Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle e devlet üzerinden ya da Uyap Vatandaş internet sitesi üzerinden portala giriş yapılır. Portala giriş yapıldıktan sonra sol taraftaki menüden "dosya sorgulama" bölümüne tıklayarak ilgili dava için dilekçe gönderilebilir.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
Dilekçelerin yazımında ve imzalanmasında yalnızca koyu mavi ve siyah olarak anlaşılamayacak açık lacivert renk kalemler kullanılabilir. Kırmızı Siyah ve diğer renklerde kalemler kullanılamaz. Özellikle resmi kurumlara verilen dilekçelerde mavi renk kalem kullanımına özen gösteriniz.
Ptt ye git. Ben bunu APS ile iadeli taahhütlü gonderecem de.
Evrak ekleme işlemi için; Dosya Sorgulama, Yargı Birimi ve birim seçildikten sonra, dosya görüntüle evrak gönderme butonuna basılır, dosya seçilir, açıklama kısmı yazılır, cevap itiraz dilekçesi vs. Evrak türü seçilir, gönder butonuna basıldığında evrak gönderilmiş olur.
Başvuru dilekçeleri faks yoluyla da, kurum ve kuruluşlara gönderilebilir . Ancak faks yoluyla yapılacak başvurularda ayrıca, gerçek kişiler ile tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin T.C. kimlik numaraları belirtilir.
Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapan vatandaşlarımız UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebilir fakat veri güvenliği açısından dava açma ve evrak gönderme işlemlerini e-imza girişi olmadan yapamazlar.
6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Muhabere yoluyla bulunduğunuz ilden başka şehirdeki mahkemeye dilekçe gönderip dava açabilirsiniz. Farklı ildeki mahkemeye gönderilecek dilekçe kanun maddelerine göre tam olarak, eksiksiz tamamlandıktan sonra bulunduğunuz yerdeki mahkemeye giderek muhabere vasıtasıyla gönderilmesini istediğinizi bildirmeniz gerekir.
Dilekçe Hakkının ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması Hakkındaki 2004/12 nolu Başbakanlık Genelgesinin; 1/a.maddesinde de “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
Dilekçeye cevap verilmezse???
Dilekçenize cevap vermiyorlarsa 60 günün bitiminde zımnen reddin iptali istemiyle haklarınızı aramak için dava açarsınız. TCK. Md.121 de suç olup olmadığı tartışılır. TCK md.121 dilekçe hakkınızın engellenmesi kapsamındadır.
Sağ alt tarafa alıcı ile ilgili bilgiler, sol üst köşeye ise gönderen ile ilgili bilgiler yazmalısınız. Daha sonra Ptt' ye girdiğinizde posta/mektup gişesine mektubunuzu veriyorsunuz. Yaklaşık 1.80 TL para ödemesi yapıyorsunuz. Bu para mektubunuzun üzerine yapışacak olan pulun parasıdır.
Gönderi üzerine tam, doğru ve okunaklı adres ve posta kodu yazma örneği yukarıdaki gibidir. * Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
Adres ve Ek Bilgiler Bölümü:
Adres dilekçenin metin bitiminin sol alt kısmına yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri