· Mayıs-Haziran aylarında da taç içerisinde sık olan bölgeler var ise sürgünler yeni oluşmuşken seyreltme yapmak faydalı olacaktır. Ancak sürgün boyları 8-10 cm'e geldiğinde budama işlemi yapılmalıdır. Bu ön budamadır asıl budama Ağustos ayının 15'inden sonra yapılmalıdır.
Budama için en uygun zaman ise kış sonu ve yaz ayıdır. Kışın sonlarına doğru hafif bir kış budama işlemi, sürgün pişkinleşmesini daha rahat hale getirebilmek için yazın budama işlemi yapılır.
Büyük ceviz ağaçlarında budama nasıl yapılır? Her meyve ağacında olduğu gibi ceviz ağacı da meyve verimi ve meyve kalitesi azaldıkça budama yapılır.
Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunsulaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
Cevizde Ağaçlarının Budama Zamanı
Çünkü yaprak alanı budama zamanında kaldırılmamıştır.İlkbahar ve yaz başlarındaki budamada,sürgün ve yapraklar enerji için gerekli maddeleri tükettikten sonra budama yapılmış olur.Eğer budama erken baharda yapılırsa,genellikle yapılan yerde yeni gelişimi uyarır.
İlgili 33 soru bulundu
Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür.
– Dolunay ve son dördün arası sürede fidan ve ağaç dikimi için uygun zamandır. – Son dördünde ağaç kesilebilir, budama yapılır. – Tohum ekimi önerilenler (enerjinin köklere doğru hareket süreci): Kök bitkiler (havuç, pancar, patates, soğan, turp, vb).
Biraz daha detaya girersek eğer düzenli bir şekilde budama yapmadığınız takdir de ağacınızın tacı düzensiz bir şekilde gelişecek, dalları gereksiz fazla verimden dolayı kırılacak, eskisine göre daha küçük ve kalitesiz meyveler verecek, dallanmanın artmasından dolayı ağacınızın iç kısımlarına Güneş ışıkları giremeyecek ...
Yaz budamaları kışa göre ağaçlarda daha fazla bodurluk sağlar. Yaz budaması ağaçlara şekil verme yaşlarında kaçınılmazdır. Yaz budaması yaparken meyve/yaprak oranına dikkat edilmelidir. Budanmış bir ağaç daima budanmamış bir ağaçtan daha küçük olur.
Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır. Kış Budama Zamanı: Kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakımından, en uygun bir zaman dilimidir. Ancak kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budamanın yapılması doğru olmaz.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Ceviz ağaçlarında ve fidanlarında azotlu gübreler, fosfat gübreleri, potasyumlu gübreler, diamonyum gübreler, kompoze gübreler kullanılabilir. Bu gübreler yayma, sulama içerisinde karıştırarak veya serpme şeklinde kullanılabilir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ceviz ağacını 1 veya 1.20 metreden taçlandırma gereğidir.
Ceviz taban gübresi genellikle ilkbahar veya erken yaz aylarında uygulanır. Çünkü ceviz ağaçları bu zaman diliminde aktif büyüme dönemine girerler ve kökleri gübreleri daha iyi kullanabilir.
Ağaç budama işlemini yılın her mevsiminde yapamayız. Ağaçlar özellikle yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tam anlamıyla tarih vermek gerekirse ülkemizde ağaç budama işlemi için en uygun zaman aralığı kasım ve mart aylarıdır.
Ancak meyvelerde ve bağlarda uygulanan budamayı amaçlarına göre genel olarak üçe ayırmak mümkündür. a) Şekil budaması, b) Ürün budaması, c) Gençleştirme budaması. nedenle, budamalar amaca en uygun şekilde olmalıdır.
Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.
Bu dönemde tek şartla yapılır; o da ağaçlar çiçek açmadıysa. Çiçek açan bir ağacı budamak doğru değil. Bölgeler arasında budama dönemlerinde farklılık görülür.
Budama veya herhangi bir kesim işlemi sonrasında etkili olan ağaç aşı macunu sayesinde bitki ve ağaçları koruyabilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz başlıca ürünler arasında koruma aşı macunu yer alır. Bu kapsamda budama yaptığınız bitkilerinizde uzun süre kullanmak için aşı macunu 1 kg tercih edebilirsiniz.
Kışı ılık geçen yörelerde budama erken yapılırsa bağlar daha çabuk uyanacağından mahsul erken olgunlaşır. Kışı sert geçen yörelerde ise Şubat ayındaki soğuk ve donlu havalar geçtikten sonra budamanın yapılması tavsiye olunur.
incelenebilirler. elma, armut gibi meyve türlerinin meyve gözleri karışık göz yapısındadır. Saf meyve gözleri sürdüğü zaman yalnız çiçekler, karışık meyve gözleri sürdüğünde ise yaprak ve çiçekler birlikte oluşur. Trabzon hurması, ayva, incir vb. meyve türlerinin gözleri de karışıktır.
Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin budanması normal olarak kasım-aralıkta başlar. Ürünün yağlık olarak işleyen yörelerde ise budama şubat ve mart aylarında yapılır. Soğuk ve don zararlarının söz konusu olmadığı ılıman bölgelerde aralık ayından itibaren budama yapılabilir.
30 Kasım / Ağaçlardan Suyun Çekilmesi, Ülker Fırtınası | Sırtçantam Gezi ve Kültür Dergisi.
Kış budaması:
İklimi ılımam olan bölgelerde yaprakların dökülmesinden itibaren ilkbahar vegetatif faaliyetin başlamasına kadar geçen süre içerisinde yapılır. Eğer bölgede kışın iklim sert geçiyorsa budama soğuklar geçtikten sonra yine ağaçlarda gelişme faaliyeti başlamadan önce yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri