Dilini tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Sonunu düşünerek gelişigüzel konuşmaktan sakınmak, ölçülü konuşmak, rast gele konuşmamak.“Dilini tutmasını bilmeyenlerin başına neler geldiğini sana söylemediler mi?”
Dili tutulmak deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekildedir: Bir insanın aşırı korku, coşku, sevinç, şaşkınlık, hastalık gibi bir nedenle ansızın konuşamaz olmak.
"Dili tutulmak" deyimi, bir kimse birdenbire şaşkınlık, korku, hayret gibi duygularla karşılaştığında veya çok şiddetli bir duygusal etki altında kaldığında konuşamaz hale gelmesini ifade eder. Bu ifade, genellikle kişi ne diyeceğini bilir fakat sözleri ağzından çıkmaz durumda olduğunda kullanılır.
Dili tutulmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herhangi bir sebepten ötürü söz söyleyemez duruma gelmek. “Sevinçten dili tutuldu bizim kızın.”
"Dili dolaşmak" deyimi, konuşurken kelimeleri doğru bir şekilde söyleyememe, konuşmanın akıcı olmaması veya kelime bulmakta zorlanma durumunu ifade eder.
İlgili 17 soru bulundu
Dili açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herhangi bir sebepten dolayı konuşamayan kimse, birden konuşmaya başlamış olmak.
Bir kenara çekilip çevresiyle ilgisini kesmek, toplumun yaşayışına karışmamak, dünya işleri ile ilgilenmez hale gelmek anlamında kullanılan bir deyimdir. Son yaşadığı olaydan sonra işyerinden ve bütün işyeri ile ilgili konulardan elini eteğini çekti.
Konuşamamak, konuşmaya zorlanmak anlamında kullanılan deyimlerse şunlardır: dili kesilmek, dili tutulmak (Özb. Tili tutulmak), dili dönmemek (Özb.
Doğuştan konuşamayan veya kendisi susan kişilerin ağzından bir laf çıkarsa eğer buna dili çözülmek denir. Başka bir deyişle kişinin dili çözülmüş olur.
gizli tutulması gereken bir şeyi açığa vurmak, duyurmak, yaymak.
Bulmacada 6 Harfli Dil Tutukluğu Cevapları
Lüknet kelimesi, hem dil tutukluğu hem de diğer konuşma bozukluklarının tamamı için kullanılan bir terimdir. Dilimize Arapçadan geçen bu kelime, manzum eserlerde mecazi anlamda kullanılır. Sevgilinin güzelliği karşısında dili tutulan şairin ahvali lüknet olarak ifade edilir.
Rüyada konuşmak istediği halde konuşamadığını gören kişi, emeklerinin karşılığını alamayacağına ve haksızlığa uğrayacağına işaret etmektedir. Rüya sahibinin arkasından iş çevirerek huzursuz olmasına neden olacaklarına yorumlanır.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
gözden kaçırmak, görememek, atlamak, dikkatinden kaçırmak geçişli f.
Dili şişmek deyimi, uzun süre konuşmamaktan dolayı yaşanılan sıkıntıyı, şiddetli konuşma isteğini ifade etmektedir. Dilinin şişi inmek, uzun veya kısa konuşup rahatlama anlamındadır.
yaşanan olumsuzluklara rağmen direnmek.
İçi içine sığmamak, yaşanan bir olay ya da alınan bir haber sonrası çok fazla sevinmek ve mutlu olmak anlamına gelir. Bu deyimin ikinci anlamı ise heyecanlanmaktır. Bir şey için çok fazla sabırsızlandığını ve bir an önce gerçekleşmesini istediğini belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Dilini yutmak deyiminin anlamı heyecan ya da sevinç, korku gibi duygular sırasında konuşamaz hale gelmek demektir. Dilini yutan kişiler o anda yaşadıkları duygu yüzünden kalırlar ve konuşmayı unuturlar.
Hâr, bir yönüyle "ateş" anlamına gelir ve "hârı geçmek" deyimi, "çok öfkelenmek", "hiddetlenmek" veya "sinirlenmek" gibi anlamlara gelir. Ateşin sıcaklığı ve kızgınlığı ile öfkenin şiddetli duygusu arasında bir bağ kurularak kullanılır.
[1] Aynı konuyu tekrar tekrar anlatarak dinleyeni bıktırmak, sıkıcı tat vermeye başlamak.
İçli dışlı olmak, dostluk kurmak ve samimi olmak demektir. "Yediği içtiği ayrı gitmemek" deyimi de aynı anlama gelir. İçli dışlı olan kişilere dost, yaren ve sırdaş denir.
El Ayak Çekilmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk dil kurumuna göre el ayak çekilmek deyimi ortada kimse kalmamak, ıssızlaşıp sessizleşmek olarak değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri