Dilin ağzı taşacak şekilde büyümesine makroglossi denilmekte ve çoğu zaman çocukluk çağında rastlanmaktadır. Hastalığa çene kemiği ile diş yapılarında bozukluklar ve çeşitli anomaliler de eşlik edebilir. Bu tablo kişide bazen ciddi ve istenmeyen kozmetik sorunlara da yol açabilmektedir.
Özellikle sağlıksız beslenme ve dil hijyenine yeterince özen göstermeme sonucunda dil büyümesi meydana gelebilmektedir. Kişilerin, dil büyümesine karşı önlem alabilmesi mümkündür. Dil büyümesi meydana geldiği takdirde ise bir uzmanın yönlendirmesi sonucunda gerekli tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
Dil şişmesi ne zaman geçer? Genel olarak kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçer. Ancak bazı vakalarda kendiliğinden iyileşmez ve giderek sıkıntılı bir duruma gelebilir.
Sert besinlerin ağızda iyi öğütülmeden yutulması, bağışıklık sistemindeki zayıflık ve çeşitli enfeksiyonlar küçük dil şişmesine neden olabilir. Antibiyotik, gargara ya da boğaz spreyleri ile küçük dil şişmesi hızlıca iyileşebilmektedir.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
İlgili 28 soru bulundu
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Dil kanseri, çoğunlukla dil yüzeyini örten hücrelerden başlayan bir kanser türüdür. Dil kanseri, hem dilin görünen kısmını hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri ifade eden genel bir terimdir. Dil kanseri en sık skuamöz veya yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle olarak görülebilir.
Dil kökünün büyümüş olması ve uyku sırasında hava yolunu tıkaması, çene yapısının geride olması da özellikle uyku apnesi olan hastalarda karşımıza çıkan nedenler arasındadır. Dil kökünün büyük olması, ağız boşluğunu geriye doğru daraltabilir ve bu durum hava yolumuzun daralmasına yol açar.
Gerçek makroglossi, vasküler malformasyonlar, kas genişlemesi (Beckwith-Wiedemann sendromu, hemihipertrofi), sistemik hastalıklar (mukopolisakkarit depo hastalıkları), tümörlerde görülür. Nispi makroglossi Down sendromu ve konjenital hipotroidizmde görülür (4,5).
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) tedavisi nasıldır? Dil büyümesinin nedeni belirsiz olduğunda hiçbir tıbbi tedavinin yararlı olmadığı bilinmektedir. Özellikle çocuk olgularda konuşma terapilerine ihtiyaç duyulabilir. İlerleyen durumlarda ortodontik tedaviler ve cerrahi seçenekler uygulanabilir.
Belirli bakteri türleri papillaların (dili kaplayan küçük çıkıntılar) üzerinde birikir ve dilin siyah görünmesine neden olan alyuvar pigmentleri oluşturur. Dil üzerindeki hücrelerin dış tabakasının normal dökülmesi engellenirse papillalar daha da büyür ve dil "kıllı" görünebilir.
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
Boğaz Şişliği Kaç Günde Geçer? Boğaz şişliğinin ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmadığı veya üst solunum yollarıyla ilişkili olduğu durumlarda rahatsızlığın ortalama 7 gün içerisinde geçeceği söylenebilir.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
İnsan bedeninde damar içerisinde dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ve doku araları ile cilt altında birikmesi sonucunda ödem durumu gelişir. Alınan su ve tuz miktarı vücutta şişme ve ödem gelişiminde çok önemlidir.
NADİR BİR SOLUNUM YOLU OBSTRUKSİYON OLGUSU: DİL KÖKÜ APSESİ Öz: Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı,yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama,dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatıtehdit eden bir klinik durumdur.
Yetersiz Ağız Bakımı
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Dil Yarasına İyi Gelen Bitkisel Çözümler
Bunların yanında tuz, karbonat, limon ve aloe vera dil yarasına karşı en sık kullanılan bitkisel çözümler arasında yer alır. Dil yarasına bitkisel çözümler şu şekilde sıralanabilir: Anti-bakteriyel bir yapıya sahip olan bal, dil üstünde yer alan iltihabın iyileşmesini sağlar.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Yutkunurken dil ön dişlere dayandığında bu durum siz konuşurken de bu şekilde olmaktadır ve bu durum peltekliğe sebep olmaktadır. Bu durumu azaltmak için dilinizi ağzın alt kısmına ya da damağınıza yapıştırarak yutkunmaya çalışın ve dilinizi o şekilde tutmaya çalışın ki bu şekilde diliniz o konuma gelmeye alışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri